Problem z zapłonem 1.8 16v

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
CSR_GTI
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Problem z zapłonem 1.8 16v

Post autor: CSR_GTI » śr gru 10, 2008 14:37

Spotkał mnie niedawno taki problem że czasem mi zaleje przy odpaleniu. Jakiś tydzień temu sie zaczęło tak dziać.

*Zimny silnik pali pięknie - zero problemów - od strzała.
*Ciepły silnik jak sie zgasi i odpala w ciągu 20 sekund też pięknie (pukniecie w kluczyk dosłownie).
**Natomiast ciepły silnik po upływie mniej wiecej minuty i tak do 10-20 minut jak ciepły zalewa. Objawia sie to tak: najpierw tak jakby załapał a później dosłownie zalany jakby iskre gubił. Po pokręceniu z 5-10 sekund zapala. Zarówno na gazie jak i benzynie taki sam objaw - jakby brak iskry.

Rorząd na znakach, zapłon ustawiony jak książka każe.
Co sprawdziłem już: kostke stacyjki, kabelki od kostki w dół, cewkę, moduł, kostke od halla, kopułke, palec, przewody WN i świece.

Jak patrzyłem jak z iskra na świecach to tak jakby najpierw była mocna potem ze dwa razy słabsza i potem znów mocniejsza. Myślę cały czas ale zabardzo mi nic nieprzchodzi do głowy prócz halla albo świece jakies lipne. AHA JAK ODPALI TO WSZYSTKO CACY - KRECI SIE JAK POWINIEN I NIE GAŚNIE

18K4F inside... RWD car :)

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » śr gru 10, 2008 15:08

nie masz oleju z aparacie??

Awatar użytkownika
CSR_GTI
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CSR_GTI » śr gru 10, 2008 15:12

Troche było ale wyczyściłem i dalej to samo... ale mówisz ze to by było to?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 10, 2008 15:25

CSR_GTI, co to znaczy sprawdziłeś cewkę itd, przecież jeśli iskra słabnie to ewidentnie któraś z tych rzeczy jest do wymiany, ani cewki ani kabli, kopułki czy palca nijak na pewno nie sprawdzisz - możesz tylko zmienić.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
CSR_GTI
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CSR_GTI » śr gru 10, 2008 15:30

Paweł Marek na początku przeczyściłem papierkiem delikatnie kopułkę ale mowie dalej to samo... podmieniłem kopułkę... potem palec... potem cewkę podmieniłem... moduł też... kable też... tylko świec nie podmieniałem.

[ Dodano: Sro 10 Gru, 2008 ]
Na początku jest mocna iskra... dwa strzały potem już słabsza i potem znów ułamek sekundy i mocna. Tak sie dzieje tylko na ciepłym silniku (temp > około 30 stopni) i tylko wtedy gdy minie około pół minuty. Na zimnym ile razy nie zgasze i bede krecił zawsze pięknie.
Ostatnio zmieniony śr gru 10, 2008 15:36 przez CSR_GTI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 10, 2008 15:35

Skoro podmieniałeś to w porządku. Nie wspominałeś o hallu, często szwankuje po rozgrzaniu. A w aparacie pownno byś sucho, co do tego niema wątpliwości

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
CSR_GTI
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CSR_GTI » czw gru 11, 2008 18:21

Paweł Marek pisze:Nie wspominałeś o hallu, często szwankuje po rozgrzaniu.
Halla nie podmieniałem. Tydzień temu we wtorek sie tak zaczęło robić... do tego czasu mogło być mokro w aparacie a było wszystko dobrze... teraz wyczyściłem ten aparat ale tak jak pisałem nadal to samo. Aparat tylko troche cieknie i wcześniej nie było z tym kłopotów.

A czy często szwankuje? Za każdym razem jak ciepły silnik to musze kręcić dłuzej.... zawsze było od strzała.

[ Dodano: Czw 11 Gru, 2008 ]
No to dzisiaj nawet na zimnym dzieje sie tak... tzn jak tylko wskazówka opuści pierwsze białe pole.

To mówicie że to ten olej albo halla tak?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”