Witam. Silnik AAZ. Na postoju wzorowo utrzymuje temperaturę, termostat się otwiera, wentylator się załącza. Podczas jazdy natomiast, w zależności od obciążenia, utrzymuje jakoś 93-98 sotpni. Co może być przyczyną? W książce wyczytałem że chłodnica w AAZ powinna mieć 2 wentylatory natomiast u mnie jest tylko jeden więc chyba mam chłodnicę od innego modelu. Czujnik jest nowy, termostat jest nowy, płyn jest nowy. Wyczerpały mi się pomysły.
Pozdrawiam.
[mk3] zbyt wysoka temperatura
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
dlaczego uwazasz ze temperatura rzedu 93-98st jest za wysoka temperatura??
w dieslu istotna role gra temperatura im wyzsza tym lepiej sie spala ropa ale to na marginesie
normalna praca silnika wynosi 90st
ciekawe jest to ze na postoju ci sie niegrzeje tylko w trasie
mi sie troche pocił diesel ale jak mu dawalem do konca pozatym mialem sredniej jakosci olej
teraz mam bdb olej i moge na pelnym ciągu leciec 1000km
(dzołk)ale problem znikl
co do chlodnicy to skoro ci na psotoju sie niegotuje to raczej niebedzie chlodnica bo jezlei bylaby za mala czy zamulona itp to by ci sie grzal juz na postoju
moze czas sprawdzic uszczelke pod glowica
ale temperatura jaka podajesz niejes az tak problemowa
zobacz czy woda/plyn w zboirniczku sie niegotuje/bulgocze
w dieslu istotna role gra temperatura im wyzsza tym lepiej sie spala ropa ale to na marginesie
normalna praca silnika wynosi 90st
ciekawe jest to ze na postoju ci sie niegrzeje tylko w trasie
mi sie troche pocił diesel ale jak mu dawalem do konca pozatym mialem sredniej jakosci olej
teraz mam bdb olej i moge na pelnym ciągu leciec 1000km

co do chlodnicy to skoro ci na psotoju sie niegotuje to raczej niebedzie chlodnica bo jezlei bylaby za mala czy zamulona itp to by ci sie grzal juz na postoju
moze czas sprawdzic uszczelke pod glowica
ale temperatura jaka podajesz niejes az tak problemowa
zobacz czy woda/plyn w zboirniczku sie niegotuje/bulgocze

- dzikusek99
- Użytkownik
- Kontakt:
Fakt temperatura do jazdy, ale warto sie zainteresowac problemem. Co do termostatu moze zalozyles zly, za pozno sie otwiera. Moj otwiera sie przy 87C. Zreszta nawet nowy termostat nie gwarantuje ze jest sprawny. Hmm tak sobie mysle ze moglbys jeszcze pompe wody sprawdzic. Ale jak sie grzeje podczas jazdy to chyba jednak uszczelka. pozdrawiam