Piszczacy pasek klinowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Piszczacy pasek klinowy
Witam!
Juz od dluzszego czasu po zapaleniu silnika piszczy mi pasek klinowy. W instrukcji pisze ze naciag paska jest regulowany samoczynnie. No i tutaj pytanie do Was: czy powinienem wymienic pasek czy moze trzeba wymienic napinacz? Czy to jest jeszcze cos innego?
Mam silnik 1.6 ABU ze wspomaganiem.
Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie podpowiedzi i rady.
Juz od dluzszego czasu po zapaleniu silnika piszczy mi pasek klinowy. W instrukcji pisze ze naciag paska jest regulowany samoczynnie. No i tutaj pytanie do Was: czy powinienem wymienic pasek czy moze trzeba wymienic napinacz? Czy to jest jeszcze cos innego?
Mam silnik 1.6 ABU ze wspomaganiem.
Bylbym bardzo wdzieczny za wszelkie podpowiedzi i rady.
Ostatnio zmieniony czw lis 08, 2007 00:04 przez Piotro, łącznie zmieniany 1 raz.
rozrzad ma zabki więc nie moze piszzcec!! A poza tym jak by mu rozrząd sie posliznął to ładnego bajzlu by w silniku narobił.Snake pisze:.. a o jaki pasek chodzi ? rozrzad czy wspoma. CZy pk ?
Piotro, wymień pasek bo naciąganie zimą nie wiele daje z resztą latem tez nie za bardzo. Koszt takiego paska to max 15zł
[img]http://images22.fotosik.pl/25/4dfe2cbdc7fe3131.jpg[/img]
[you]
[you]
jak tam piszczy to w ABU bardziej obstawiam pompę wody, popatrz dobrze czy Ci nie cieknie spod osłony rozrząduPiotro pisze:a nie jest tak ze jeden pasek wieloklinowy napedza i pompe wpomagania i pompe wodna?
[ Dodano: Pon Lis 28, 2005 11:07 pm ]
Kotem tylko ze mnie tez tam cos w okolicach paska tyrkocze .... i tak mi sie wydaje ze to ten napinacz.
-
- Ma gadane
pasek od alternatora i pompy wody ma samonapinacz ale zeby zadzialal to trzeba srube pod alternatorem popuscic, wtedu sprezyna pod alternatorem naciągnie pasek i zpowrotem dokrecic, powinno przestac piszczec jezeli to ten pasek piszczy, ewentualnie jak brakuje juz zakresu regulacji wymienic pasek. Z kolei jak piszczy pasek od wspomy (a tą ma kazde Mk3 bodajze),to z dolu samochodu jest sruba na pompie od wspomy z podkładką w krztałcie zebatki i terzeba ją popuscic, po drugiej stronie pompy jest druga sruba - dokładnie naprzeciwko pierwszej i tez ją popusc, wtedy zluzujesz pasek (jak ciezko poruszyc pompą to mozna sobie pomóc gumowym młotkiem blacharskim tylko delikatnie) i wymien go odrazu bo kosztuje 11PLN potem naciąnąc tylko umiarem zeby łozysk pompy zaraz nie zajechac i powinno byc OK!