Kontrolka oleju świeci po nagrzaniu silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kontrolka oleju świeci po nagrzaniu silnika
Witam vw golf 1 .4 combi
Od dwóch dni zauważyłem nietypowe zachowanie sie kontrolki oleju która po nagrzaniu ślinika do temperatury 90 stopni na wolnych obrotach zaczyna świeci
Dodam ze na wolnych obrotach po 15 sek pracy śilnika odzywa sie cykanie od strony ślinika
a. jędze na oleju mobil minerał 15w 40
b. mam już przejechane około 10 tys.
c. stan oleju jest w normie
zanim wybiorę sie do mechanika chciałbym wiedzieć co w trawie piszczy
pozdrawiam
Od dwóch dni zauważyłem nietypowe zachowanie sie kontrolki oleju która po nagrzaniu ślinika do temperatury 90 stopni na wolnych obrotach zaczyna świeci
Dodam ze na wolnych obrotach po 15 sek pracy śilnika odzywa sie cykanie od strony ślinika
a. jędze na oleju mobil minerał 15w 40
b. mam już przejechane około 10 tys.
c. stan oleju jest w normie
zanim wybiorę sie do mechanika chciałbym wiedzieć co w trawie piszczy
pozdrawiam
mi tez potrafila sie zaswiecic, tzn mrugnac na sekunde kontrolka oleju, ale to zaraz po rozruchu i dzialo sie to na tym o to wlasnie oleju
Jesli nie pomoze to warto przyjrzec sie czujnikom cisnienia oleju.
. Zalej mu lepiej polsyntetyk to na zime na pewno mu posluzy. A i jak bedziesz wymienial olej to zaloz lepszy filtr niz filtron, tzn kazdy inny bo wszystkie sa lepsze. Polecam mann, hengst.Irkuck pisze:mobil minerał 15w 40
Jesli nie pomoze to warto przyjrzec sie czujnikom cisnienia oleju.
koledzy dzięki za szybkie odpowiedzi dzisiaj byłem u mechanika i powiedział ze to najprawdopodobniej pompa oleju czujnik wykluczył mówiąc ze gdyby był to czujnik to świecił by na zimnym śliniku
kupiłem dziś olej pół syntetyk mobil i filtr nie z filtrona :)kneht bodajże
jutro prawdopodobnie zdecyduje sie jechać i wymienić pompę olej możecie napisać przybliżony koszt w/w operacji
z góry dziękuje
kupiłem dziś olej pół syntetyk mobil i filtr nie z filtrona :)kneht bodajże
jutro prawdopodobnie zdecyduje sie jechać i wymienić pompę olej możecie napisać przybliżony koszt w/w operacji
z góry dziękuje
Widocznie na nie czas przyszedł, no chyba że ten mineralny to był jakiś totalny shit. Półsyntetyk jest lepszy dla popychaczy hydraulicznych niż mineralny. A dobre oleje mineralne powinny utrzymywać silnik w czystości i zmiana na półsyntetyk nie powinna nic pogorszyć.Szosownik pisze:jeśli ktoś jeździ na minerale to nie zaleca się zmiany na półsyntetyk
mój kolega tak zrobił i szklanki moment poleciały
Ostatnio zmieniony śr gru 03, 2008 15:46 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
może i nie powinnazodiak pisze:Widocznie na nie czas przyszedł, no chyba że ten mineralny to był jakiś totalny shit. Półsyntetyk jest lepszy dla popychaczy hydraulicznych niż mineralny. A dobre oleje mineralne powinny utrzymywać silnik w czystości i zmiana na półsyntetyk nie powinna nic pogorszyć.Szosownik pisze:jeśli ktoś jeździ na minerale to nie zaleca się zmiany na półsyntetyk
mój kolega tak zrobił i szklanki moment poleciały
nie wiem czy pamiętasz bo wątek ten poruszany był już nie raz i są różne szkoły na ten temat
znam kilka przypadków że jednak zmiana szkodzi ale cóż każdy ma swoje zdanie na ten temat
pozdro zodiak
Ostatnio zmieniony śr gru 03, 2008 15:55 przez Szosownik, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja tego nie neguję, ale zapewne silniki miały sporo nakręcone na kiepskim (czytaj : na posiadającym słabe właściwości myjące) oleju mineralnym lub ktoś je nieźle katował na mineralu (olej się spalał).Szosownik pisze:znam kilka przypadków że jednak zmiana szkodzi
Także pozdrawiam Szosownik
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
Nad ranem: