Problem z odpalaniem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

lukaszmacher
Mały gagatek
Mały gagatek

Problem z odpalaniem

Post autor: lukaszmacher » pn lis 24, 2008 19:22

Witam!
Mam problem z golfem II 1.6TD a mianowicie cięzko pali na zimnym silniku!!wymieniłem już wszystkie świece i grzeją ale nadal cięzko pali i postanowiłem wymienic filtr paliwa i po wymianie ledwo go odpowietrzyłem bo cały czas w przewodach było powietrze i wracało to na filter ale sie wkoncu udało odpowietzyc ale nic sie nie polepszyło z paleniem!!myslałem o założeniu zaworka zwrotnego zeby paliwo nie wracało z pompy tylko niewiem czy ten zaworek umiescic przed filtrem czy może przed pompą??prosze o pomoc i z góry dziękuje

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » pn lis 24, 2008 21:54

Jeżeli masz dobrą kompresję, i dobry akumulator (prąd rozruchowy minimum 500A), możesz mieć za puźny początek tłoczenia, lub padnięte wtryski, lub poprostu prąd na świece nie jest podawany.Zdejmij kabelek od listwy ze świecami włącz stacyjke i dotknij nim tej listwy jeśli zaiskrzy znaczy że swiece są ok i musisz szukać dalej, ustawienie początku tłoczenia kosztuje 30zł, sprawdzenie wtrysków to już droższa zabawa. Jeśli w tych przezroczystych przewodach lecą Ci bańki powietrza poszukaj nieszczelności. Osobiście odradzam Ci ingerencji w układ paliwowy, bo z doświadczenie wiem że prędzej czy puśniej źle się to kończy.

lukaszmacher
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lukaszmacher » pn lis 24, 2008 22:20

a jeżeli chce załozyc zaworek zwrotny to zamontowac go przed pompą czy może wczesniej przed filtrem????prosze o odpowiedz i z góry dzięki

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » pn lis 24, 2008 22:36

Jeśli już koniecznie chcesz zamontować zaworek zwrotny, zamontuj go przed filtrem, jednak lepiej było by jak byś sprawdził czy nie masz nieszczelności w układzie doprowadzającym paliwo ze zbiornika, i czy nie masz zamienionego powrotu paliwa z dopływem(objawia się to tak że jak zatankujesz do pełna, problem zniknie).

lukaszmacher
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lukaszmacher » wt lis 25, 2008 16:08

Witam!!
Chciałem dzis zamontowac ten zaworek i znowu sie tak zapowieczył ze niewiem co robic??gdy dam paliwo bezposrednio z karnisterka to pali super i sie nie zapowietrza natomiast gdz ze zbiornika to pochodzi chwile,następnie pokazują sie pęcherze powietrza w przewodzie a potem samo powietrze wracające do zbiornika i gasnie!!!co to może byc???prosze o pomoc

Awatar użytkownika
Balugass
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Balugass » wt lis 25, 2008 16:41

a docisneles wszystkie opaski przy filtrze i przy pompie??

lukaszmacher
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lukaszmacher » wt lis 25, 2008 18:11

wszystkie opaski dokręcone i nadal nieda sie go odpowietrzyc!!!co to może byc???pompa chyba nie bo z karnisterka idzie
Ostatnio zmieniony wt lis 25, 2008 19:11 przez lukaszmacher, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » wt lis 25, 2008 20:20

To może być to co pisałem, zamieniony przewód powrotu paliwa z dopływem. Ewentualnie któryś wąż jest pęknięty. Zatankuj go do pełna, i zobacz czy problem ustanie, (paliwo już będzie Twoje wiec nie będziesz stratny) jeśli problem nie zniknie wymień węże idące od zbiornika do filtra.

lukaszmacher
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lukaszmacher » śr lis 26, 2008 17:07

Witam!!!
auto tylko odpali z karnisterka umieszczonego na dachu samochodu i wtedy normalnie odpala i chodzi ale gdy podepne spowrotem przewód z zbiornika to wtedy wypali tylko to co w filtrze a następnie gasnie i powietrze zmieszane z paliwem wychodzi z dopływu pompy!!co to może byc???przewód z zbiornika dobry!!czy to może byc pompa czy popatrzec jeszcze do zbiornika???

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » śr lis 26, 2008 18:15

Sprawdź jeszcze czy przewód przy zbiorniku nie jest zatkany, czasem w zbiorniku jest pompa elektryczna która podaje paliwo ze zbiornika do przewodów - jeśli ją masz sprawdź czy działa. Jednak obstawiam że jakiś paproch zatkał kruciec łączący zbiornik paliwa, z przewodem.

lukaszmacher
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lukaszmacher » śr lis 26, 2008 20:10

sprawdziłem przewody oraz zbiornik i wszystko pokazuje ze jest dobrze poniewaz przewód szczelny ale gry ciągne paliwo dopływem to są pęcheze powietrza w paliwie!!!czyzby pompa tak padła ze nieda sie odpowietrzyc???zauważyłem ze pod spręzyną na pompie pokazuje sie ropa!!czyzby ten simering pod spręzyną???jesli tak to dam rade go sam wymienic???
Ostatnio zmieniony śr lis 26, 2008 20:37 przez lukaszmacher, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » śr lis 26, 2008 20:36

Skoro ciągniesz powietrze dopływem, i pojawiają się bąble to przewód jest nieszczelny. To że jest nieszczelny, nie oznacza że w którymś miejscu jest wilgotny, bo jeśli jest malutka szczelina powietrze przechodzi objętnie zaś ropa się przez nią nieprzeciśnie - sprawdź połączenia a zwlaszcza kruciec przy zbiorniku. Pompa jest rotacyjna, jeśli nie ciągnie paliwa to też nie tłoczy - ale próba z kanisterkiem na dachu to wykluczyła. Na 100% problem pojawia się w przewodzie doprowadzającym. Sprawdź jeszcze czy jest dobrze podpięty przewód doprowadzający powinien być zamontowany NIŻEJ od przewodu którym paliwo wraca do zbiornika.

lukaszmacher
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: lukaszmacher » pt lis 28, 2008 20:46

Witam!!
Główną przyczyną był nowy filter paliwa!!dzięki za pomoc

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”