Wlasnie urodzilo mi sie dziecię wiec temat dla mnie goracy - jak przewozic dziecko w foteliku.
Fotelik jest przystosowany do montowania tylem do kierunku jazdy, widnieje tam jednak ostrzezenie zeby nie montowac tam gdzie jest poduszka powietrzna.
Problem w tym ze moj MK4 ma 4 poduszki powietrzne... wiec gdzie bym go nie zamontowal wszedzie zle.
Wiem ze inne auta maja wylacznik poduszki powietrznej przedniego siedzenia pasażera w schowku. TUtaj tez szukalem ale nie znalazlem... Czy ktos wie o takim wylaczniku ???
Fotelik mimo wszystko daje sie zamontowac przodem do kierunku jazdy - moze w przypadku gdy nie moge wylaczyc tej poduszki zamontowac go przodem ???
Prosze o porade...
Wyłączenie poduszki powietrznej - fotelik dla dziecka
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
BROŃ BOŻE nawet nie chce myslec co moglo by sie stac..parsley pisze:Fotelik mimo wszystko daje sie zamontowac przodem do kierunku jazdy - moze w przypadku gdy nie moge wylaczyc tej poduszki zamontowac go przodem ???
Po pierwsze masz 4 poduszki 2 w desce z przodu i 2 w przednich siedzeniech boczne najprawdopodobniej.
Najbezpieczniej bedzie jesli dziecko bedzie z tylu ....
Jesli chcesz je wozic z przodu proponuje udac sie do serisu albo kogos z VAGIEM by poduszke odlaczyl... Gofry nie maja przelacznika do wylaczania jedynie po podpieciu do kompa mozna te funkcje wylaczyc.
Po takim zabiegu przy kazdym odpalaniu auta w liczniku bedzie zdaje sie mrugac kilka sekund kontrolka poduszki -to sygnal ze jest ona nieaktywna.
Pozdrawiam i gratuluje ojcostwa
Nie. Chodzilo dokladnie mi o ta syt ze skoro poduszke masz wlaczona to dziecko powinno byc przodem.... PODKRESLAM aktywna poduszka jest wielkim zagrozeniem dla dziecka bez wzgledu czy bedzie siedziec przodem czy tylemparsley pisze:Rozumiem ze bez wzgledu na wszystko zawsze powinienem montowac tylem do kierunku jazdy ??
Poduszka w fotelu jest do ochrony przed bocznymi zderzeniami ale tylko kierowcy i pasazera z przodu.
Nie chroni w zaden sposób z tylu.
Wiec najprosciej
Do czasu kiedy zdeaktywujesz poduszke z przodu dziecko woz tylko z tylu przodem lub tylem jak wygodniej...
Proponuje poczytac jeszcze instrukcje samochodu.. Powinienies miec w schowku
http://motors-leicester.co.uk
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: kpj.motors@wp.pl
Mobile: 07515651171
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: kpj.motors@wp.pl
Mobile: 07515651171
wyłączenie poduszki
Hej
Podłączam się pod temat, też niedawno urodziło mi się dziecko, w moim MK4 mam 4 poduszki. Pod żadnym pozorem niemożna przewozić niemowlaka przodem do toru jazdy, gdyż ma ono jeszcze niewykształcone mięsnie podtrzymujące głowę i wrazie jakiejkolwiek stłuczki nawet ostrego hamowania głowa będzie leciała do przodu, co może źle się skończyć. Wracając do tematu, poduszki z tyłu strzelają w bok? Bo też myślałem że chronią pasażerów jeżdżących z tyłu, jeśli chronią tylko kierowce i przód to można chyba przewozić fotelik przypięty tyłem do kierunku jazdy?
Podłączam się pod temat, też niedawno urodziło mi się dziecko, w moim MK4 mam 4 poduszki. Pod żadnym pozorem niemożna przewozić niemowlaka przodem do toru jazdy, gdyż ma ono jeszcze niewykształcone mięsnie podtrzymujące głowę i wrazie jakiejkolwiek stłuczki nawet ostrego hamowania głowa będzie leciała do przodu, co może źle się skończyć. Wracając do tematu, poduszki z tyłu strzelają w bok? Bo też myślałem że chronią pasażerów jeżdżących z tyłu, jeśli chronią tylko kierowce i przód to można chyba przewozić fotelik przypięty tyłem do kierunku jazdy?