szarpnięcia - koło zamachowe czy sprzęgło?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
nobo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: nobo » ndz lis 23, 2008 21:35

nie jeszcze nie kupilem. Sachs napewno bylby lepszy, ale szczerze mówiąc z racji miejsca gdzie obecnie jestem, nie mam wyboru. Poza tym zestaw który znalazlem byl chyba najbardziej z firmowych za rozsądną cene ;) Reszta jest dwa razy droższa.

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » ndz lis 23, 2008 22:54

a ja troszkę zakłócę dyskusje!

co to jet to zaznaczone na fotce???
ja u siebie tego nie miałem!!! czyżbym musiał znów robić sprzęgło ? Obrazek

spawacz
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: spawacz » ndz lis 23, 2008 23:05

No ciekawe ,jakis dystans zdaje sie.
Ostatnio zmieniony ndz lis 23, 2008 23:07 przez spawacz, łącznie zmieniany 1 raz.

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » ndz lis 23, 2008 23:08

spawacz pisze:łozysko podparcia walka skrzyni, znajdue sie w wale korbowym, rzadko sie je wymienia.

czyli to nie ma nic wspólnego z tym prętem co ze skrzyni wychodzi i naciska ta blachę?

przez chwile myslalem ze to jakieś łożysko miedzy blacha a prętem!

Awatar użytkownika
nobo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: nobo » pn lis 24, 2008 03:32

Zdaje się że Spawacz ma rację. Nie żebym się wymądrzał :) ale zaglądnąłem do ksiązki i znalazłem taki schemat. Chodzi chyba o tą (nieopisaną niestety) zaznaczoną strzałką część.

Obrazek
Teraz pozostaje tylko dostać się do skrzyni i porównać ją ze schematem :D Kurde, zrobiło sie tak zimno, że chyba poprzestanę narazie na teorii :grin:
Ostatnio zmieniony pn lis 24, 2008 03:48 przez nobo, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn lis 24, 2008 08:37

nobo, to zaznaczone strzałeczka to jest łozysko igiełkowe, mozna to wymienic nie sciagajac nawet skrzyni.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pn lis 24, 2008 16:43

guti pisze:nobo, to zaznaczone strzałeczka to jest łozysko igiełkowe, mozna to wymienic nie sciagajac nawet skrzyni.

a jak to można zrobić?? i co spełnia to łożysko za role?

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn lis 24, 2008 17:49

raf1al pisze:a jak to można zrobić?? i co spełnia to łożysko za role?
ja to wymenialem jak mialem skrzynie na glebie , ale akurat zakladalem sprzegło , docisk ( od Ciebie tego sachsa :) ) no to okazuje sie ze mozna to zrobic bez wyciagania skrzyni, tylko nie wiem czy nie trzeba oleju spuscic :) bo szczerze to ja mialem spuszczony i nie woalem ryzykowac :D
tam na koncu tej dupki skrzyni jest jedna czesc , która mozna odkrecic, na srubki 10 bodajze,ja wymianiajac to łozysko mialem nadzieje ze przestanie mi szumiec na luzie , ale sie pomyliłem :) widocznie cos w skrzynce w srodku sie dzieje :) jak jest zimne auto to słychac głosniej , jak wcisne sprzęgło to cisza :) ech kochane VW :D

Obrazek

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pn lis 24, 2008 18:10

guti pisze:
raf1al pisze:a jak to można zrobić?? i co spełnia to łożysko za role?
ja to wymenialem jak mialem skrzynie na glebie , ale akurat zakladalem sprzegło , docisk ( od Ciebie tego sachsa :) ) no to okazuje sie ze mozna to zrobic bez wyciagania skrzyni, tylko nie wiem czy nie trzeba oleju spuscic :) bo szczerze to ja mialem spuszczony i nie woalem ryzykowac :D
tam na koncu tej dupki skrzyni jest jedna czesc , która mozna odkrecic, na srubki 10 bodajze,ja wymianiajac to łozysko mialem nadzieje ze przestanie mi szumiec na luzie , ale sie pomyliłem :) widocznie cos w skrzynce w srodku sie dzieje :) jak jest zimne auto to słychac głosniej , jak wcisne sprzęgło to cisza :) ech kochane VW :D

tak właśnie sie zastanawiałem co ja zrobiłem z tym sprzęgłem! bo teraz potrzebowałem odnowa :)
ale kupiłem gorsze :( LUK

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pn lis 24, 2008 18:38

raf1al pisze:tak właśnie sie zastanawiałem co ja zrobiłem z tym sprzęgłem! bo teraz potrzebowałem odnowa
znowu akcja skrzynka manualna na tapecie ?:D
powiem Ci ze sie podpalilem na to koło lekkie, zle stoczone było, za bardzo wybrane i kłopoty mialem z R :) zgrzytało , nie wysprzeglało , ale z kolega doszlismy do wnioscku ze za dobr tarcze mam :) , za gruba jest , bo jakby byla ciensza, zuzyta to koło by sie sprawdzalo :) a co do samej jazdy na lekkim to jest roznica :) z miejsca nie moglem ruszyc jak sie spieszylem :)
Ok juz nie offtopuje :)

Obrazek

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: raf1al » pn lis 24, 2008 21:12

guti pisze:
raf1al pisze:tak właśnie sie zastanawiałem co ja zrobiłem z tym sprzęgłem! bo teraz potrzebowałem odnowa
znowu akcja skrzynka manualna na tapecie ?:D
powiem Ci ze sie podpalilem na to koło lekkie, zle stoczone było, za bardzo wybrane i kłopoty mialem z R :) zgrzytało , nie wysprzeglało , ale z kolega doszlismy do wnioscku ze za dobr tarcze mam :) , za gruba jest , bo jakby byla ciensza, zuzyta to koło by sie sprawdzalo :) a co do samej jazdy na lekkim to jest roznica :) z miejsca nie moglem ruszyc jak sie spieszylem :)
Ok juz nie offtopuje :)

skrzynia już jeździ!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”