wycieraczki przednie nie działają
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wycieraczki przednie nie działają
Posiadam mk4 z 2001r silnik 1,9TDI 110KM. Moj problem polega na tym, że przednie wycieraczki działają tylko na najwyższym biegu, z tylnymi jest wszystko ok.
ps. szukalem podobnego tematu na forum i nic nie znalazlem, za kazdym razem po wpisaniu szukanej frazy wyskakiwalo mi ponad 3tys stron nie na temat
ps. szukalem podobnego tematu na forum i nic nie znalazlem, za kazdym razem po wpisaniu szukanej frazy wyskakiwalo mi ponad 3tys stron nie na temat
jeśli wycieraczki działają tylko w jednym trybie i to tym najszybszym a chodzą wolno to problem tkwi w zacieraniu się ich mechanizmu a jak się z tym uporać masz w tej fajnej fotoporadzie :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=55632
[ Dodano: 04 Kwi 2008 00:48 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=55632
[ Dodano: 04 Kwi 2008 00:48 ]
w takim razie problem będzie z brakiem napięcia podawanego na silniczek przy wolniejszych trybach jego pracy, myślę że trzeba będzie sprawdzić manetkę sterowania wycieraczkami przy kierownicy a konkretnie jej styki jak też i kostkę przy silniczku.di4blos pisze:chodzą bardzo szybko a po wylaczeniu nie wracaja na swoje miejsce tylko staja w tym miejscu w ktorym przelacze przelacznik.
Ostatnio zmieniony pt kwie 04, 2008 00:50 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
może kto mi doradzić co może być powodem jak wycieraczki działają na szybkim i bardzo szybkim biegu, natomiast przy włączeniu na który z programów czasowych następuje 1 pełny ruch i tyle?
sprawdziłem przekaźniki i widze że mam nr.192 oznacza to że mam czujnik deszczu?
( ewentualnie da się ten czujnik wyłączyć, czy trzeba zmienić przekaźnik?)
może kto mi doradzić co może być powodem jak wycieraczki działają na szybkim i bardzo szybkim biegu, natomiast przy włączeniu na który z programów czasowych następuje 1 pełny ruch i tyle?
sprawdziłem przekaźniki i widze że mam nr.192 oznacza to że mam czujnik deszczu?
( ewentualnie da się ten czujnik wyłączyć, czy trzeba zmienić przekaźnik?)
tak, przekaźnik 192 jest dla pojazdów z czujnikiem deszczu. Czujnik deszczu fajny bajer a problem na 100% jest w czym innym. Obstawiałbym na sterowanie w manetce, ten "potencjometr" coś chyba nie teges skoro z prędkością nie ma problemu
Ostatnio zmieniony pn lis 17, 2008 01:31 przez Oli, łącznie zmieniany 1 raz.
[b]148KM/326Nm[/b]
Problem rozwiązany,
okazało się, że powiędzy czujnikiem a szybą był za mały prześwit. Zdrapałem folię pod czujnikiem i wszystko jest OK.
okazało się, że powiędzy czujnikiem a szybą był za mały prześwit. Zdrapałem folię pod czujnikiem i wszystko jest OK.
Ostatnio zmieniony pn lis 17, 2008 21:23 przez jacksop, łącznie zmieniany 2 razy.
Na forum jest dobrzy opis jak uruchomić wycieraczki, niestety to wada konstrykcyjna i caly szlam z szyby ścieka na ten cały mechanizm. Najczęsciej nic nie trzeba wymieniac tylko wystarczy wyczyścić. Zdemontowalem podszybie, wyjąłem całe ramię, wyczyscilem, nasmarowalem i wszystko śmiga:)
[ Dodano: 27 Maj 2009 13:59 ]
I co działa?
[ Dodano: 27 Maj 2009 13:59 ]
I co działa?
No bass.. no fun...