nie dziła wentylator

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
TomiGolf2
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

nie dziła wentylator

Post autor: TomiGolf2 » czw paź 30, 2008 14:18

mk2.panowie mam takie małe pytanko, nie działa mi wentylator jak przełanczam na 1 i 2 a na 3 chodzi,co to może być prosze o pomoc, pozdro :D

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » czw paź 30, 2008 14:29

TomiGolf2 pisze:mk2.panowie mam takie małe pytanko, nie działa mi wentylator jak przełanczam na 1 i 2 a na 3 chodzi,co to może być prosze o pomoc, pozdro :D
Bezpiecznik termiczny przy silniku. Temat wałkowany jakieś 324126 razy

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw paź 30, 2008 16:19

TomiGolf2, zaraz dostaniesz swojego pierwszego warna w karierze na tym forum :) bo jak kolega słusznie zauważył był ten problem opisany srylion razy
Ostatnio zmieniony czw paź 30, 2008 16:20 przez sas_gti, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » czw paź 30, 2008 18:28

wywal diode ktora jest przy silniczku dmuchawy i zam,iast niej wlutuj kawalek drucika lub czegos takeigo...

A NASTEPNYM RAZEM UZYJ TAK BANALNEJ RZECZY JAKA JESZC "SZUKAJ" :)

Obrazek
Służę pomocą z VAG

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw paź 30, 2008 18:37

pekol pisze:wywal diode ktora jest przy silniczku dmuchawy i zam,iast niej wlutuj kawalek drucika lub czegos takeigo...
to nie dioda tylko bezpiecznik termiczny 194 st.Cels. i chyba nie wiesz co wlaśnie doradziłęś koledze, bo wlutowanie zamiast niego drucika grozi pożarem wiatraka.
Bezpiecznik przepala się z powodu zacierającego się łożyska bo wiatrak pracuje z większym obiciążeniem. Łożysko można podratować a jak to zrobić można poczytać na forum.
Bezpiecznik termiczny na 194 stopni kosztuje ze 2 zł więc nie widzę sensu wlutowywać jakichś drucików. Trzeba usunąć przyczynę (awaria łożyska) a nie skutek (przejarany bezpiecznik). Przeciez z jakiegośpowodu się ten bezpiecznik przepalił. Jak wlutujesz drucik to prędzej czy później łożysko i tak sie zatrze, wiatrak stanie i się zaczną zwoje upalać albo instalacja się stopi.
Jak wlutujesz bezpiecznik i przesmarujesz lozysko to wiatrak jeszcze pochodzi i bedzie zabezpieczony.

Awatar użytkownika
...OSA...
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: ...OSA... » czw paź 30, 2008 18:47

ja to naprawialem tydzien temu i nie wywalaj bezpiecznuka ani nic nie lutuj tylko wyjmij i nasmaruj wd40 i z gory i z dolu. nie dziala bo nie ma smarowania a na 1 i 2 zamalo pradu jest zeby go kulnac a na 3 idzie cala moc wiec kreci. pozdrawiam.

ps. jak bedziesz wyciagac to z tylu masz taki dzyndzel odchyl go i przekrec dolem wentylatora w prawo i ladnie wyjdzie:)

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw paź 30, 2008 18:56

Jesli jest spalony to musi coś z nim jednak zrobić :bajer:
spalony bezpiecznik termiczny też spowoduje że wiatrak będzie działał tylko na ostatnim biegu i sądzę że właśnie taki przypadek ma tu miejsce. Tu moze byc albo i bezpiecnzik i zatarte łożysko albo samo łożysko.
Zobaczymy ile na tym WD40 pochodzi ;)

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » czw paź 30, 2008 19:05

sas_gti pisze:to nie dioda tylko bezpiecznik termiczny 194 st.Cels. i chyba nie wiesz co wlaśnie doradziłęś koledze, bo wlutowanie zamiast niego drucika grozi pożarem wiatraka.
Bezpiecznik przepala się z powodu zacierającego się łożyska bo wiatrak pracuje z większym obiciążeniem. Łożysko można podratować a jak to zrobić można poczytać na forum.
Bezpiecznik termiczny na 194 stopni kosztuje ze 2 zł więc nie widzę sensu wlutowywać jakichś drucików. Trzeba usunąć przyczynę (awaria łożyska) a nie skutek (przejarany bezpiecznik). Przeciez z jakiegośpowodu się ten bezpiecznik przepalił. Jak wlutujesz drucik to prędzej czy później łożysko i tak sie zatrze, wiatrak stanie i się zaczną zwoje upalać albo instalacja się stopi.
Jak wlutujesz bezpiecznik i przesmarujesz lozysko to wiatrak jeszcze pochodzi i bedzie zabezpieczony.
ciekawe ze u mnie juz tak chodzi 2 lata i nic mi si ejeszce nie zapalilo :)

Obrazek
Służę pomocą z VAG

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw paź 30, 2008 19:26

i na podstawie swojego przypadku jesteś w stanie dać każdemu gwarancję że u niego też się nic nie stanie? :bajer: To odważnie muszę Ci powiedzieć.
Ja napisałem jak to powinno wyglądać a jesli nie wygląda czym to może grozić. Mając choć odrobinę pojecia o elektrze można łatwo dojsć do wniosku po co tam jest ten bezpiecznik.

Awatar użytkownika
TomiGolf2
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

OSA

Post autor: TomiGolf2 » czw lis 13, 2008 14:15

nie b yło mnie dluższy czas. powiedz mi co i jak mam zrobić?

[ Dodano: 13 Lis 2008 17:41 ]
osa słuchaj też jestem z lc lublinca ale powiem szczeże teraz dopiero zauwazyłem ze ty też jesteś z lc, niewiem chyba ślepy jestem. powiedz mi albo najlepiej nap mi na gg13535808 jak to z tym wentylatorem zrobić a najlepiej by było pogadac gdzies w lublincu odezwij sie nara.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw lis 13, 2008 19:54

TomiGolf2, musisz wyjąć wiatrak i zajrzeć w bebechy. Reszte czyli to dlaczego wiatrak chodzi tylko na 3ce masz dość dobrze opisane wyżej i w dziale FAQ.

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » czw lis 13, 2008 21:10

zepnij na krótko 1 i 2 bieg z plusem na akumlatorze, jeśli wiatrak zadziała problem tkwi w instalacji elektrycznej, jeśli nie, zrób tak jak koledzy doradzają.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”