POMOCY Mechanizm różnicowy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
POMOCY Mechanizm różnicowy
Cześć. Mam pytanie w jaki sposób można sprawdzić czy mechanizm różnicowy jest uszkodzony, bo mam mały problem. Podczas jazdy i skręcania kołami czuje jakby jedno z kół przeskakiwało. Jeden z mechaników mówił że to mechanizm różnicowy. Podobno można go sprawdzić podnosząc koła i kręcić jedny np do przodu a drugie powinno się kręcić do tyłu. POMOCY. Jak to mechanizm to co tam może być uszkodzone i ile kosztuje naprawa i jak go wymienić
Re: POMOCY Mechanizm różnicowy
Jak to mechanizm to co tam może być uszkodzone i ile kosztuje naprawa i jak go wymienić
Po objawach mam prawo na 99.9 % przypuszczać że to mechanizm !!!!!!! zalecana naprawa .... wymiana skrzyni !!!!!!! TANIEJ !!!!
Po objawach mam prawo na 99.9 % przypuszczać że to mechanizm !!!!!!! zalecana naprawa .... wymiana skrzyni !!!!!!! TANIEJ !!!!
-
- Forum Master
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
miałem kiedyś podobną przypadłośc jeżdziłem po wszystkich specach i nikt nic nie wiedział co to strzela jak skręcam dopiero sam do wszystkiego doszedłem że to właśnie przegub sie rozsypał a też miałem obawy że to skrzynia bo to trzeszczenie terkotanie to aż na drążku zmiany biegów odczuwałem
[url=http://www.userbars.com/][img]http://www.userbars.com/galerie/images/files/3/7/vw.gif[/img][/url]
wątpie żeby to był mechanizm różnicowy, to jest ostatnia chyba rzecz jaka mogłaby sie zepsuś, jeszcze nie widziałem i niesłyszałem jak żyje o takim uszkodzeniu skrzyni biegów w golfie! Stawiam na przegub, daje podobne objawy jak opisujesz! Podjedź do dobrego mechanika niech przyłozy ucho i posłucha co sie dzieje , gdzie to trzeszczy!
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
A ja nie tylko widziałem ale i przerabiałemhomsky pisze:wątpie żeby to był mechanizm różnicowy, to jest ostatnia chyba rzecz jaka mogłaby sie zepsuś, jeszcze nie widziałem i niesłyszałem jak żyje o takim uszkodzeniu skrzyni biegów w golfie! Stawiam na przegub, daje podobne objawy jak opisujesz! Podjedź do dobrego mechanika niech przyłozy ucho i posłucha co sie dzieje , gdzie to trzeszczy!
Miałem tak w pasku był sprowadzony walony w błotnik od strony kierowcy oczywiście po zrobieniu chodził i najpierw nic nie było słychać ale po pół roku zaczeło się jakby buczenie które było coraz głośniejsze (takie coś pomiędzy buczeniem łożyska a np wału czy mostu w polonezie) po roku zaczeło mnie to wkurzać i zacząłem wymieniać najpierw przegub zewnętrzny potem półoś potem wewnętrzny i jak już nie pozostało nic innego to została tylko skrzynka .Wymieniłem na inną i jest OK .Naprawa jest rzeczywiście nieopłacalna bo nowy różnicowy jest bardzo drogi .Na pocieszenie dodam że VW jeżdził 1,5 roku i pewnie mógłby jeżdzić dalej , nie było tak że na tą skrzynkę zdechł mi na trasie -tak że to bardzo patriotyczna fura
pozdrawiam flat
u ciebie poprostu skrzynia jak piszesz buczała , albo wyła, ewidente uszkodzenia łozysk w skrzyni które poprostu już były na wykonczeniu w twojej skrzyni i miałes racje że wymieniłes skrzynię na inna bo bezsensowny jest remont,flatron316 pisze:homsky napisał/a:
wątpie żeby to był mechanizm różnicowy, to jest ostatnia chyba rzecz jaka mogłaby sie zepsuś, jeszcze nie widziałem i niesłyszałem jak żyje o takim uszkodzeniu skrzyni biegów w golfie! Stawiam na przegub, daje podobne objawy jak opisujesz! Podjedź do dobrego mechanika niech przyłozy ucho i posłucha co sie dzieje , gdzie to trzeszczy!
A ja nie tylko widziałem ale i przerabiałem grrr
Miałem tak w pasku był sprowadzony walony w błotnik od strony kierowcy oczywiście po zrobieniu chodził i najpierw nic nie było słychać ale po pół roku zaczeło się jakby buczenie które było coraz głośniejsze (takie coś pomiędzy buczeniem łożyska a np wału czy mostu w polonezie) po roku zaczeło mnie to wkurzać i zacząłem wymieniać najpierw przegub zewnętrzny potem półoś potem wewnętrzny i jak już nie pozostało nic innego to została tylko skrzynka .Wymieniłem na inną i jest OK .Naprawa jest rzeczywiście nieopłacalna bo nowy różnicowy jest bardzo drogi .Na pocieszenie dodam że VW jeżdził 1,5 roku i pewnie mógłby jeżdzić dalej , nie było tak że na tą skrzynkę zdechł mi na trasie -tak że to bardzo patriotyczna fura grin
pozdrawiam flat
ale przeczytaj dokładnie co pisze sam zainteresowany - u niego jest całkiem cos innego niz u ciebie, więc nie mów że to na pewno skrzynia do wymiany jak u ciebie!
[quote="homsky"]wątpie żeby to był mechanizm różnicowy, to jest ostatnia chyba rzecz jaka mogłaby sie zepsuś, jeszcze nie widziałem i niesłyszałem jak żyje o takim uszkodzeniu skrzyni biegów w golfie! Stawiam na przegub, daje podobne objawy jak opisujesz!
Słabo słuchasz kolego albo dopiero niedawno masz kontakt z VW !!!! Najlepszy asior jakiego znam rozsypał mechanizm różnicowy tak że pogubił tryby !!! jeszcze paru z dziurami w mechanizmie róznicowym ....jakbyś wywalił z dubeltówki !!!!!!!
Nikt nie wciąga kolegi na koszta i wymiane skrzynki bez upewnienia się czy to na pewno skrzynia a nie przegub, kolega nie pisał nic o terkotaniu ..co jest podstawą do podejrzewania przegubów !!! Ale fakt faktem jak wywali przegub wewnętrzny to potrafi przeskakiwać tak że aż furke podnosi !!!!!
Najlepiej wjechać na kanał , podnieść wózek, pokręcić kołami i oblookać !!! Jak nic nie widać ani nie czuć uderzeń w przegubach, dla pewności rozpiąć przeguby wewnętrzne i poobracać flansze , jak obracają się ze stałym oporem bez przeskoków OK !!!! wtedy szukać po przegubach ..jak nie....
Słabo słuchasz kolego albo dopiero niedawno masz kontakt z VW !!!! Najlepszy asior jakiego znam rozsypał mechanizm różnicowy tak że pogubił tryby !!! jeszcze paru z dziurami w mechanizmie róznicowym ....jakbyś wywalił z dubeltówki !!!!!!!
Nikt nie wciąga kolegi na koszta i wymiane skrzynki bez upewnienia się czy to na pewno skrzynia a nie przegub, kolega nie pisał nic o terkotaniu ..co jest podstawą do podejrzewania przegubów !!! Ale fakt faktem jak wywali przegub wewnętrzny to potrafi przeskakiwać tak że aż furke podnosi !!!!!
Najlepiej wjechać na kanał , podnieść wózek, pokręcić kołami i oblookać !!! Jak nic nie widać ani nie czuć uderzeń w przegubach, dla pewności rozpiąć przeguby wewnętrzne i poobracać flansze , jak obracają się ze stałym oporem bez przeskoków OK !!!! wtedy szukać po przegubach ..jak nie....
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Nie łożyska w skrzyni niestety . Znajomek mi to sprawdził -jak już nie miałem koncepcji na to co to wyje-wziął samochód na kanał ,podniósł na lewarku lewą stronę kazał odpalić silnik i wrzucić 4 jak zszedłem do kanału to słychać było skąd wyje-niestety różnicowy i finito.homsky pisze: u ciebie poprostu skrzynia jak piszesz buczała , albo wyła, ewidente uszkodzenia łozysk w skrzyni które poprostu już były na wykonczeniu w twojej skrzyni i miałes racje że wymieniłes skrzynię na inna bo bezsensowny jest remont,
ale przeczytaj dokładnie co pisze sam zainteresowany - u niego jest całkiem cos innego niz u ciebie, więc nie mów że to na pewno skrzynia do wymiany jak u ciebie!
Ale oczywiście przeguby należy wykluczyć najpierw jeżeli są trzaski szczególnie przy mocnym skręcie jak ktoś nie ma praktyki i nie jest osłuchany to najlepiej podjechać po diagnozę do jakiegoś warsztatu a potem ew. można samemu zmieniać.
A jak ktoś mówi że to łożyska w skrzyni to stara skrzynia vide leży w garażu
pozdro flat