Jak sie rusza słychac pisk!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Jak sie rusza słychac pisk!!!
Witam.
Mam takie pytanie poniewaz jakies 2 miesiace temu wymieniłam opony w samochodzie i wszystko było ok.
A od 3 dni jak samochod nie jest odpalany powiedzmy przez noc.To rano jak sie rusza słychac pisk tak jak z opony .(Dodam tez ze po przejechaniu powiedzmy 200 metrow zanika to.)
W trakcie jazdy juz tego nie ma.Dopiero jak sie odstawi samochod na pare godzin.(wszystko powraca od nowa.)
Powiedzcie mi co to za przyczyna ??!!
Pozdr.
Elzbieta
Mam takie pytanie poniewaz jakies 2 miesiace temu wymieniłam opony w samochodzie i wszystko było ok.
A od 3 dni jak samochod nie jest odpalany powiedzmy przez noc.To rano jak sie rusza słychac pisk tak jak z opony .(Dodam tez ze po przejechaniu powiedzmy 200 metrow zanika to.)
W trakcie jazdy juz tego nie ma.Dopiero jak sie odstawi samochod na pare godzin.(wszystko powraca od nowa.)
Powiedzcie mi co to za przyczyna ??!!
Pozdr.
Elzbieta
Ostatnio zmieniony pt paź 31, 2008 10:07 przez Elzbieta12, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Nowicjusz
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Elzbieta12 prosimy o podanie danych technicznych samochodu(która generacja golfa , silnik:benzyna , diesel) .
Usterka wystepuje przy hamowaniu, zaraz pod odpaleniu na luzie?
Usterka wystepuje przy hamowaniu, zaraz pod odpaleniu na luzie?
Ostatnio zmieniony pt paź 31, 2008 10:36 przez Maćkooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
-
- Nowicjusz
Czesc!!
vw golf II 1.6 TD
Tak jak wspomniałam usterka wystepuje po uruchomieniu samochodu (po przejechaniu 200 metrow wszystko jest ok) w trakcie jazdy przy hamowaniu
vw golf II 1.6 TD
Tak jak wspomniałam usterka wystepuje po uruchomieniu samochodu (po przejechaniu 200 metrow wszystko jest ok) w trakcie jazdy przy hamowaniu
Ostatnio zmieniony pt paź 31, 2008 11:08 przez Elzbieta12, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maćkooo
WitamElzbieta12 pisze:Czesc!!
vw golf II 1.6 TD
To juz coś mi mówi. Nie jest to cos jakby tarcie?
Miałem takie cos u siebie. I tez przy hamowaniu i w tyle. Wystarczyło przesmarować cały bęben i teraz wszystko gra. Jak masz gdzies mozliwość to kogoś poproś niech ci zdejmie i przesmaruje tylny beben, to naprawdę nie jest trudne. Oczywiscie nasmarować trzeba wszelkie sprężynki i połaczenia.
Inna przczyną może być wadliwie działajacy cylinderek hamulcowy. Wymiana jest banalnie prosta(dla przecietnego chłopa który ma jakies pojecie) i kosztuje nowy taki cylinderek 20zł.
Aha u mnie to tarcie ustawało także po jakiś kilku minutach jazdy wiec to powinno byc to.
-
- Nowicjusz
Czesc~!!
Dla chłopa moze i tak ale ja nie jestem chłop:P
Wiec mowi Pan ze po wymianie cylinderka :)Bedzie wszystko ok.
W takim razie jesli dzisiaj bede miała to samo jade na serwis.
Bo wkoncu jutro bede musiała zrobic około 700km
Dam znac co i jak wieczorkiem
Pozdr.
Ps.Teraz widze ze Pan pytał czu nie jest to tarcie.
hhmm .
Powiem tyle co wczesniej przed wymiana opon miałam podobnie (jak wchodziłam w zakret)taki sam pisk.Teraz jest tez cos podobnego ale tak jak mowie jak sie przejedzie 100-200 metrow to zanika.Dodam tez ze jak sie wyłaczy samochod i powiedzmy właczy po godzinie to jest wsyztsko ok.Ale jak po 10 godzinach postoju- wraca pisk dalej.
Dla chłopa moze i tak ale ja nie jestem chłop:P
Wiec mowi Pan ze po wymianie cylinderka :)Bedzie wszystko ok.
W takim razie jesli dzisiaj bede miała to samo jade na serwis.
Bo wkoncu jutro bede musiała zrobic około 700km
Dam znac co i jak wieczorkiem
Pozdr.
Ps.Teraz widze ze Pan pytał czu nie jest to tarcie.
hhmm .
Powiem tyle co wczesniej przed wymiana opon miałam podobnie (jak wchodziłam w zakret)taki sam pisk.Teraz jest tez cos podobnego ale tak jak mowie jak sie przejedzie 100-200 metrow to zanika.Dodam tez ze jak sie wyłaczy samochod i powiedzmy właczy po godzinie to jest wsyztsko ok.Ale jak po 10 godzinach postoju- wraca pisk dalej.
Ostatnio zmieniony pt paź 31, 2008 11:45 przez Elzbieta12, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maćkooo
Wiem że nie jesteś ale mało to chłopów na świecie. hehElzbieta12 pisze:Dla chłopa moze i tak ale ja nie jestem chłop:P
Tak jak mówie u mnie ustapiło po zdjęciu bębna hamulcowego i przesmarowaniu, możesz dla pewności wymienic wspomniany cylinderek bo jest naprawde tani a gdyby sie okazało że to naprawde on to lepiej zrobic to przy okazji.
Myślę że za taka wymiane nie powinni wziąźć więcej jak 50zł wraz z kosztem cylinderka.
Powodzenia.
-
- Nowicjusz
Czesc!!
Dodam cos jeszcze .
Przypomniałam sobie ze ostatnio jak robiłam przeglad (miesiac temu)gosc twierdził ze mam roznice w hamowaniu.Byłam w serwisie własnie z ta strona z ktorej teraz wydobywa sie pisk.
Moze mi zrobia w ramach reklamacji
Aha i jeszcze jedno moze to byc tez powodem dolania innego(innej firmy)płynu hamulcowego.??(Wymieszania 2-ch roznych płynow)Mi sie wydaje ze nie ale przez telefon w serwisie powiedzieli ze mi moze byc to przyczyna.
Pozdr.
Dziekuje za informacje
Dodam cos jeszcze .
Przypomniałam sobie ze ostatnio jak robiłam przeglad (miesiac temu)gosc twierdził ze mam roznice w hamowaniu.Byłam w serwisie własnie z ta strona z ktorej teraz wydobywa sie pisk.
Moze mi zrobia w ramach reklamacji
Aha i jeszcze jedno moze to byc tez powodem dolania innego(innej firmy)płynu hamulcowego.??(Wymieszania 2-ch roznych płynow)Mi sie wydaje ze nie ale przez telefon w serwisie powiedzieli ze mi moze byc to przyczyna.
Pozdr.
Dziekuje za informacje
Ostatnio zmieniony pt paź 31, 2008 11:58 przez Elzbieta12, łącznie zmieniany 2 razy.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Elzbieta12, ale to jest na pewno pisk, czy szorowanie? Jak pisk, to moim zdaniem pasek klinowy (wiem, że był wymieniany, ale kto powiedział, że go dobrze naciągnęli?), a jak szorowanie, to tak jak kolega Maćkooo pisze - moga być bębny hamulcowe z tyłu. Czasami po nocy osadza się tam trochę wody i troszkę chwyci tam korozja + pył ze startych szczęk hamulcowych - i wtedy też tak lubi sobie szorować - po chwili wszystko się dociera i szorowanie ustaje.
W pierwszym przypadku trzeba naciągnąć pasek (powinni to zrobić w ramach reklamacji - i nie daj się nabrać na to, że psiukną jakimś tam sprayem na pasek i przestanie piszczeć - bo za chwilę znowu zacznie), w drugim nic nie trzeba robić - to normalne.
A czy w ogóle na noc zaciągasz hamulec ręczny? Jeżeli tak, to tej nocy nie zaciągaj - zostaw go na biegu tylko. I potem z rana sprawdź, czy coś się zmieniło.
W pierwszym przypadku trzeba naciągnąć pasek (powinni to zrobić w ramach reklamacji - i nie daj się nabrać na to, że psiukną jakimś tam sprayem na pasek i przestanie piszczeć - bo za chwilę znowu zacznie), w drugim nic nie trzeba robić - to normalne.
A czy w ogóle na noc zaciągasz hamulec ręczny? Jeżeli tak, to tej nocy nie zaciągaj - zostaw go na biegu tylko. I potem z rana sprawdź, czy coś się zmieniło.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- Maćkooo
To może wskazywać na cylinderek.Elzbieta12 pisze:Przypomniałam sobie ze ostatnio jak robiłam przeglad (miesiac temu)gosc twierdził ze mam roznice w hamowaniu.Byłam w serwisie własnie z ta strona z ktorej teraz wydobywa sie pisk.
Płyny są takie same na rynku więc jeśli to nie był jakiś super partacki warsztat to musieli to zrobić dobrze. No chyba że ten stary płyn był juz ewidentnie do wymiany a oni dolali i je wymieszali.Elzbieta12 pisze:Wymieszania 2-ch roznych płynow)
I cos jeszcze jesli wymieszali to musieli dolac a jesli musieli dolac to uciekło a jesli uciekło to prawdopodobnie przez cylinderek.
W najgorszym przypadku mozesz miec do wymiany szczeki
+ bęben ale to juz ostateczność. Wtedy koszt dośc mocno podskoczy.
-
- Nowicjusz
Czesc!!
To napewno mam ok.
Dam znac jak podjade do serwisu.
Dziekuje za infomacje.
Pozdr.
To napewno mam ok.
Dam znac jak podjade do serwisu.
Dziekuje za infomacje.
Pozdr.
Ostatnio zmieniony pt paź 31, 2008 12:43 przez Elzbieta12, łącznie zmieniany 1 raz.
- Maćkooo
Nie sądzę kolego gdyż dlaczego pisk ustaje , pasek piszczałby ciągle no i pasek przy hamowaniu nie piszczy.Lipek81 pisze:Jak pisk, to moim zdaniem pasek klinowy
No właśnie ważne żeby też ten cały pył wydumchali.Lipek81 pisze:pył ze startych szczęk hamulcowych