Demontaż szyby przedniej MKIII

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

tomch
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Demontaż szyby przedniej MKIII

Post autor: tomch » pn paź 20, 2008 22:57

Witam
Przede wszystkim witam użytkowników golfików . Jest to mój pierwszy post na forum. Do tej pory wystarczała mi w zupełności opcja szukaj.

W moim golfie, w wyniku nieprawidłowego wycięcia przedniej szyby, miejscowo na rancie został uszkodzony lakier i obecnie właśnie w tych miejscach rdzewieje na całym obwodzie.
Prawdopodobnie muszę wyciąć przednią szybę i raczej zatrudnię do tego jakiegoś szklarza samochodowego.
Niemniej istnieje szansa, że rdza nie zagłębiła się pod klej na który wklejona jest szyba i może w delikatny sposób udałoby się ją oczyścić, bez demontażu szyby.
Właśnie tu zaczyna się brak mojej wiedzy. Chodzi mi o demontaż "uszczelki" na górze szyby (2) oraz bocznych rynienek gumowych (1).

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdro
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn paź 20, 2008 22:59 przez tomch, łącznie zmieniany 1 raz.

jackyz
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackyz » pn paź 20, 2008 23:57

W Twoim przypadku musisz zdemontować relingi.Teraz zaczynając od tylu zaczynasz zdejmować listwy.Są na plastikowych spinkach.Nawet jak Ci któraś pęknie to bez problemu dokupisz nowe.Górna uszczelka jak dobrze pamiętam powinna się wysunąć do góry.

Jacek

tomch
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tomch » wt paź 21, 2008 19:04

Witam
Dzięki za radę. Szkoda tylko, że trzeba zdejmować relingi. Podejrzewam, ze jest z tym trochę roboty. Ale jak trzeba to trudno.
Pozdro

[ Dodano: 22 Paź 2008 20:10 ]
Niestety okazuje się, że ta górna uszczelka-maskownica jest rynienką, która wchodzi pod szybę. Sprawdziłem na własnym błędzie. Złapałem kombinerkami i tylko urwałem kawałek. Także bez pomocy szklarza i wycięcia szyby się nie obędzie. Pytanie tylko czy da się dokupić taką uszczelkę-maskownicę-rynnę.
Pozdro
Ostatnio zmieniony śr paź 22, 2008 20:08 przez tomch, łącznie zmieniany 3 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”