Restartująca się deska rozdzielcza. Problem elektryki??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gop_8
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Restartująca się deska rozdzielcza. Problem elektryki??

Post autor: gop_8 » pt wrz 19, 2008 09:13

Witam!

Mam problem z moim MK4, byłem już kilka razy w ASO, oni nie wiedzą co się dzieje.
Został wymieniony czujnik przyspieszenia na lewej podłużnicy oraz akumulator - nowy, który miał robić spięcie i rozłączać obwód.
Usterka:
Co jakiś czas podczas jazdy (przeważnie zaraz po ruszeniu, choć bywało i później; zaraz po odpaleniu) restartuje się deska rozdzielcza. Wygląda to tak, że podczas pracy silnika, jazdy samochód szarpnie i podświetla się cała deska rozdzielcza tak jak przy przekręceniu kluczyka w stacyjce na zapłon. Wszystko się restartuje. Zegary spadają do zera - zarówno obrotomierz jak i prędkościomierz, mimo że się jedzie... Deska załącza się od nowa - wszystko się podświetla i załączają się wskaźniki. Do tego restartuje się cały MFA oraz zegar i przebyte ostatnio kilometry. Towarzyszy temu piski 3-y krotny. Różnie to przebiega, raz nawet radio mi nie chciało po tym działać. Innym razem miałem zawyżone wskazania obroty o 1000 i prędkość o 10-20km/h.

Proszę o pomoc, może ktoś się spotkał z takim problemem, wcześniej to nie występowało pokazało się od jakiegoś pół roku.

Dziękuję
Pozdrawiam.

[img]http://www.tkk.pl/~zsynuk/MK%204/VW%20zach-pom.jpg[/img]

greg

Post autor: greg » pt wrz 19, 2008 12:10

sprawdź bezpieczniki na akumulatorze - bezpieczniki są to takie blaszki do których przykręcone masz grube (m6mm) czerwone kable - czyli - klem - blaszka rozdzielająca się na 3 do 5 blaszek - przyczyna w zaniku napięcia do tej blaszki - jeżeli to jest ok szukałbym pod decha w miejscu gdzie są przekaźniki - drugi koniec tego samego kabla

hauer
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: hauer » pt wrz 19, 2008 12:35

możesz też sprawdzić mase (złącze pod półka akumulatora). ale po mojemu to lepsze cacko z tym twoim autem będzie.
a nie robili ci jakieś naprawy ostatnimi czasy? może jakieś kostki nie są podopinane i mają luzy.

gop_8
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: gop_8 » wt paź 14, 2008 19:46

Witam!

Sprawdziłem przekaźniki pod deską, sprawdziłem bezpiecznik na akumulatorze oraz sprawdziłem kabel/le które wchodzą z komory silnika pod deskę. Sprawdziłem także masy. Wszystko jest niby ok.

Pozdrawiam

[img]http://www.tkk.pl/~zsynuk/MK%204/VW%20zach-pom.jpg[/img]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”