Nie działa pompa paliwa

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Andrzej_79
Nowicjusz
Nowicjusz

Nie działa pompa paliwa

Post autor: Andrzej_79 » czw paź 02, 2008 13:15

Witam wszystkich.
Mam jak pewnie wielu kolegów problem z golfikiem 1,3 wielopunkt digijet o symbolu 0300906021A firmy KEN.
Samochód jest znajomego a ja mu staram się pomóc. Samochód stał 1,5 miesiąca u mechanika-elektryka i ten rozłożył ręce. Sprawa wygląda następująco. Po przekręceniu kluczyka nie słychać pompy paliwa. Sprawdziłem do przekaźnika pompy dochodzi + natomiast nie ma masy. Wiem że masa powinna przechodzić przez sterownik ale niestety nie przechodzi. W niedzielę znajomy kupił na giełdzie drugi sterownik podobno sprawdzony ale po podłączeniu dalej nic się nie dzieje. Może ktoś już miał podobny problem nadmienię że przeczytałem wiele postów z forum ale wszystkie możliwości już się wyczerpały. Czy sterownik musi dostać jakiś sygnał z czegoś by podać tą masę na przekaźnik pompy?. Spinanie przekaźnika na krótko nic nie dało, cylindry tak się zalały że po wykręceniu świec i przekręceniu rozrusznika paliwo chlapneło się jak z fontanny. Mam możliwość pożyczyć sterownik o symbolu 030606021J czy są one zamienne. A jeżeli to nie sterownik to gdzie jeszcze można szukać. Za wszystkie sugestie będę wdzięczny.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw paź 02, 2008 13:39

Spinanie przekaźnika na krótko niema prawa zalać silnika, bo przecież wtryskiwacze powinny być zamknięte.
Więc coś tu nie pasuje. Bo jesli są otwarte to znaczy że sterownik mase podaje, i to caly czas, co z kolei swiadczyłoby o awarii sterownika. A ten już ponoć wymieniliście.
Trzeba sprawdzić czy sterownik dostaje zasilanie po włączeniu zapłonu (bezpieczniki i przekaźnik chgyba 30 lub 32). Istotna jest jeszcze informacja czy pojawia sie iskrza przy próbie rozruchu.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Andrzej_79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Andrzej_79 » czw paź 02, 2008 16:46

Sterownik dostaje zasilanie po włączeniu zapłonu. Chyba +na 1 i masę na 25 pin. kręciłem rozrusznikiem dość długo i pewnie dlatego tyle paliwa znalazło się w cylindrach. Iskra jest przy kręceniu rozrusznikiem. Ze sterownika nie wychodzi masa. Czy może o jej braku świadczyć brak jakiegoś sygnału od jakiegoś czujnika.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw paź 02, 2008 18:10

Twierdzisz że ze sterownika nie wychodzi masa na pompy, ale silnik jest zalewany paliwem. Wyjąśnisz mi jak? Skąd to paliwo leci jeśli pompy nie działają?

[ Dodano: Czw Paź 02, 2008 6:15 pm ]
Andrzej_79 pisze:Chyba +na 1
1 to kabel do modułu, plus po przekaźniku ma iść na pin 13
Ostatnio zmieniony czw paź 02, 2008 18:14 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 2 razy.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Andrzej_79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Andrzej_79 » czw paź 02, 2008 21:17

Masę podłączyłem na krótko kabel czerwono żółty koło sterownika do masy i po przekręceniu kluczyka pompa się włączyła ale mimo pracy rozrusznika auto nie zapaliło.
Za to nalało dużo paliwa do cylindrów. Następnie wykręciłem świece i zakręciłem rozrusznikiem- paliwo wytrysnęło przez gwinty otworów świec. Na wyjetych świecach była iskra. Co więcej na pierwszym sterowniku po przekręceniu kluczyka na wszystkich wtryskach było napięcie na drugim nie ma na żadnym z wtrysków. Czy obydwa sterowniki są zepsute??

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw paź 02, 2008 21:27

Andrzej_79 pisze:Masę podłączyłem na krótko kabel czerwono żółty koło sterownika do masy
to to jasne bo podałeś masę zarówno na przekaźnik pompy jak i na wtryski i je otwarłeś na stałe tym samym zalewając silnik. Sprawdź jeszcze dokładnie połączenie modułu ze sterownikiem. Pin 7 modułu do pinu 1 sterownika. Jeśli jest ok możesz jeszcze jakoś sprawdzić czy leca tym kablem impulsy od modułu, najlepiej diodą. Ma błyskać. Jeśli nie będzie tych impulsów do wymiany masz może tylko moduł zapłonowy. A jeśli moduł jest ok. i wszystkie kable dobrze posprawdzałeś to przykro mi, ale będziesz chyba szukał nowego sterownika. Na przyszłość: takich rzeczy się nie kupuje bez gwarancji rozruchowej

Andrzej_79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Andrzej_79 » pt paź 03, 2008 07:47

Dzięki sprawdzę. Jeżeli tam nie ma impulsów to będzie iskra czy nie?. Bo teraz jest.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt paź 03, 2008 16:02

Może być iskra.

Andrzej_79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Andrzej_79 » wt paź 07, 2008 11:05

Problem częściowo rozwiązany. Brak plusa na pinie 13 sterownika=sterownik nie steruje :goof: . Szkoda tylko że mechanik tego nie wyłapał miał 1,5 miesiąca i powiedział że sterownik jest zepsuty :grrr: . Nie wiem tylko przez który przekaźnik ten plus ma dochodzić, na razie podłączyłem na krótko. Jaki jest numer tego przekaźnika dający plus do sterownika. Mam drugi sterownik jak komuś potrzeba.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt paź 07, 2008 14:50

Andrzej_79, we wtrysku digifanta MK2 GTI byłby to przekaźnik z nadrukiem 30 lub 32, pozycja zeleży od rocznika. Pisząc to przesuwam temat na poczatek, może ktoś napisze konkretnie. Sam znalazłeś brak tego plusa czy kolejny mechanik?

Andrzej_79
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Andrzej_79 » wt paź 07, 2008 15:14

Sam znalazłem brak tego plusa nie chce oddawać samochodu na następne 1,5 miesiąca do innego mechanika.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”