coś z odpalaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
coś z odpalaniem
Witam na początku powiem wam że jestem świeżym użytkownikiem mk2 mam go dopiero tydzień i jest taka sprawa. Ostatnio byłem u mechanika i on coś tam modził jakimiś urządzeniami dotykał i nie wiem jak ale rozładował mi akumulator powiedział mi żebym wsiadł i odpalił a mi on nawet nie dał rady przekręcić. Wieć koleś na kilka chwil podłaczył aku. pod ładowanie i wszystko grało tak jak trzeba i wszystko było git ale do czasu wczoraj mineło od tego zdażenia 4 dni no i sobioe elegancko przejehałem jakieś 50km 3 razy sie zatrzymywalem odpalał mi normalnie aż wjechałem na podwórko zgasiłem go polazłem do chaty i wróciłem go przestawić i bahh znowu to samo wogóle nie dał rady przekrecić wiec wyjełem aku. na noc postawiłem pod ładowanie no i rano znowu wszystko git. I właśnie takie jest moje pytanie co jest nie tak czy akumulator po prostu był za malo naładowany i nie trzymał a może akumulator jest juz za stary przy kupnie zapewnieał mnie że jest nowy. A może jest to wina alternatora że nie ładuje po prostu zaznaczam że kontrolka od aku. gaśnie zaraz po zapaleniu autka. ???? mam nadzieje że pomożecie 
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

Witaj w gronie golfomaniaków
Trudno jednoznacznie stwierdzic co jest przyczyną. Sam kiedys miałem przygody z takim czyms ze gdy mu sie zachcialo rozladowal sie akumulator.
Generalnie jesli akumulator wyglada jeszcze dobrze to musisz zmierzyc napiecie na zgaszonym silniku - 12,5v około. jesli ma w tych granicach to jedziemy dalej.
Mierzysz napiecie ładowania na odpalonym silniku 13,5 v- 14,5 v przy niewielikich wahaniach napięcia rzedu 0,01v.
Osobiscie polecam jesli oczywiscie tego jeszcze nie zrobiles wymienic regulator napiecia.
I ti nie na uzywke tylko nowy , a najlepiej Hella - 50-zł.
One czesto padaja w golfach i powoduja problemy z ładowaniem.
Jesli tez oczywiscie masz radio i lubisz pograc to tez moze to rozladowac akumulator.
A jesli akumualotr zachowuje jeszcze napiecie ktore podałem to nie jest zle. Chyba ze kupisz regulator napiecia i znow ci kiedys padnie akum , oczywiscie bez grania radiem to wtedy kupisz nowy akumulator.
Trudno jednoznacznie stwierdzic co jest przyczyną. Sam kiedys miałem przygody z takim czyms ze gdy mu sie zachcialo rozladowal sie akumulator.
Generalnie jesli akumulator wyglada jeszcze dobrze to musisz zmierzyc napiecie na zgaszonym silniku - 12,5v około. jesli ma w tych granicach to jedziemy dalej.
Mierzysz napiecie ładowania na odpalonym silniku 13,5 v- 14,5 v przy niewielikich wahaniach napięcia rzedu 0,01v.
Osobiscie polecam jesli oczywiscie tego jeszcze nie zrobiles wymienic regulator napiecia.
I ti nie na uzywke tylko nowy , a najlepiej Hella - 50-zł.
One czesto padaja w golfach i powoduja problemy z ładowaniem.
Jesli tez oczywiscie masz radio i lubisz pograc to tez moze to rozladowac akumulator.
A jesli akumualotr zachowuje jeszcze napiecie ktore podałem to nie jest zle. Chyba ze kupisz regulator napiecia i znow ci kiedys padnie akum , oczywiscie bez grania radiem to wtedy kupisz nowy akumulator.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related