Przepraszam z góry jeśli taki temat już był ale mam coś z systemem że przy używaniu szukajki zawiesza się net. Jeśli wiec możliwe bardzo bym prosił o pomoc.
Mam taką sytuację. Kupiłem ładną jette RP 1.8 z 90 roku. Silnik mechanicznie jest super ale myślę, że coś z osprzętem nie tak. Problem polega na tym, że auto od chwili odpalenia aż do nagrzania pracuje niezbyt równo. Problem w tym, że jest to falowanie w granicach 100-170 obrotów (nie mam obrotka-organoleptycznie)i dośc takie "gwałtowne". Druga sprawa jest taka, że auto w chwili mocnego przyspieszania ma "chwile słabości". Zwyczajnie przy pewnych obrotach się zamula. Jest to zależne od siły wciśnięcia gazu i od rozgrzania silnika. Auto średnio nagrzane prawie szarpie natomiast nagrzane tylko zamula.
Szukam kogoś kto spotkał się z podobnymi problemami. Jutro ustawiam zapłon i wymieniam cały układ zapłonowy. Co do obrotów podejrzewam krokowy ale chciałbym wiedziec czy oprócz krokowego falowanie może w tym silniku występowac z innych przyczyn?
A drugie pytanie dotyczy właśnie zamulania. Jak już się zorientowałem przy wstępnym ustawieniu aparatu myślę, że problem nie będzie leżał w tej kwestii. Co wobec tego sprawdzic? Dodam jeszcze że dociskanie i ruszanie wtryskiem na boki nie zmienia pracy silnika - czy zatem mogę wyeliminowac podstawę pod wtryskiem??
Jesli temat już był to przepraszam. System mi pada. Proszę o rady i dziękuję.
Jetta 1.8 RP lekko zamula, nierówno chodzi.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Jacenty85
- Forum Master

- Kontakt:
Jetta 1.8 RP lekko zamula, nierówno chodzi.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 28, 2008 15:28 przez Jacenty85, łącznie zmieniany 2 razy.
Mono-Jetronic w RPku jest stosunkowo prosty aczkolwiek czasem upierdliwy w zdiagnozowaniu usterki.
Jacenty85, trzeba by było posprawdzac wszystko w takiej kolejności :
- układ zapłonowy ma byc tip top czyli świece kable kopułka palec itd ,
do kontroli ustawienie zapłonu na lampe stroboskopową , fabrycznie ma byc 6* , ale można go dygnąć ciut wcześniej , przy okazji sprawdzenia zaplonu lampą zobaczyć czy ze wzrostem obrotów zapłon jest wyprzedzany jak należy czyli czy działa prawidłowo podcisnieniowy regulator
- nie zaszkodzi sprawdzic ustawienia rozrządu
- poszukac ewentualnej nieszczelności, czyli klasyczna podstawa pod wtryskiem , wszelkie węzyki podciśnieniowe oraz przewód podciśnieniowy do serwa hamulców
- do sprawdzenia , czujnik temperatury , sonda lambda , ustawienie TPSu oraz jego sprawność (ścieżki czasem sie wycieraja i moga byc podobne jaja)
- sprawdzic ciśnienie paliwa na monowtrysku czy jest prawidłowe
- nie zaszkodzi sprawdzenie kodów błyskowych czy nie wywali jakiegos błędu
jest co sprawdzić, takze narzedzia w dłoń i do dzieła
Jacenty85, trzeba by było posprawdzac wszystko w takiej kolejności :
- układ zapłonowy ma byc tip top czyli świece kable kopułka palec itd ,
do kontroli ustawienie zapłonu na lampe stroboskopową , fabrycznie ma byc 6* , ale można go dygnąć ciut wcześniej , przy okazji sprawdzenia zaplonu lampą zobaczyć czy ze wzrostem obrotów zapłon jest wyprzedzany jak należy czyli czy działa prawidłowo podcisnieniowy regulator
- nie zaszkodzi sprawdzic ustawienia rozrządu
- poszukac ewentualnej nieszczelności, czyli klasyczna podstawa pod wtryskiem , wszelkie węzyki podciśnieniowe oraz przewód podciśnieniowy do serwa hamulców
- do sprawdzenia , czujnik temperatury , sonda lambda , ustawienie TPSu oraz jego sprawność (ścieżki czasem sie wycieraja i moga byc podobne jaja)
- sprawdzic ciśnienie paliwa na monowtrysku czy jest prawidłowe
- nie zaszkodzi sprawdzenie kodów błyskowych czy nie wywali jakiegos błędu
jest co sprawdzić, takze narzedzia w dłoń i do dzieła
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]