witam,
mam mk4 1.9TDI z 2000r, po włączeniu zapłonu NIE zaświecają mi się kontrolki EPC i CHECK, nawet nie wiem w którym są miejcu, czy powinny się one zapalić po włączeniu zapłonu i zgasnąć po chwili (bo tak mi się wydaje, a tak nie jest), prosze o szybką odpowiedź, bo może żarówki spalone albo ktoś celowo je wyciągnął.
Deska rozdzielcza z dwoma wyświetlaczami (czas/licznik kilometrów) i z kompem pokładowym na środku, świece żarowe w obrotomierzu po lewej (bo widziałem jeszcze deski gdzie kontrolka świec jest po prawej w szybkościomierzu).
pozdrawiam
Dodam jeszcze że reszta kontrolek typu ABS, ESP, olej i jeszcze kilka innych zapala się i gaśnie po odpaleniu, tylko tych dwóch nie widziałem, a chyba powinny być??
W instrukcji na temat EPC znalazłem: "Motorsteuerung fur Benzinmotoren", czyli rozumiem że w dieslu nie ma tej kontrolki? Ale ciągle nie wiem czy chociaż check engine nie powinno się zapalić po przekręceniu stacyjki i zgasnąć??? Nikt nie zwrócił na to uwagi??
Z tego co wydumałem z instrukcji (brak znajomości niemieckiego) to kontrolki EPC i CHECK są dla silników benzynowych, w dieslu ich funkcje pełni kontrolka świec (miga przy awarii) może ktoś potwierdzi....
Kontrolki EPC i CHECK ENGINE, gdzie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Kontrolki EPC i CHECK ENGINE, gdzie?
Ostatnio zmieniony czw wrz 25, 2008 16:49 przez miloon, łącznie zmieniany 3 razy.
kontrolka od świec żarowych oprócz samych świec obsługuje funkcję EPC i CHECK więc jeśli po przekręceniu kluczyka na chwile zapala Ci się ta mała pomarańczowa spiralka i po chwili gaśnie, to jest wszystko w porządku.miloon pisze:Deska rozdzielcza z dwoma wyświetlaczami (czas/licznik kilometrów) i z kompem pokładowym na środku, świece żarowe w obrotomierzu po lewej (bo widziałem jeszcze deski gdzie kontrolka świec jest po prawej w szybkościomierzu).
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw wrz 25, 2008 17:06 przez EnJoy, łącznie zmieniany 1 raz.
- ThoMass
- Mały gagatek
- Auto: VW GOLF VI VARIANT 1.6
- Silnik: CAYC
- Kontakt:
U mnie tez sie nie zapala kontrolka CHECK ENGINE, jakis czas temu tez sie pytalem na forum czy powinna sie zapalac czy nie. ale niestety nikt nie udzielil odpowiedzi.miloon pisze:witam,
mam mk4 1.9TDI z 2000r, po włączeniu zapłonu NIE zaświecają mi się kontrolki EPC i CHECK, nawet nie wiem w którym są miejcu, czy powinny się one zapalić po włączeniu zapłonu i zgasnąć po chwili (bo tak mi się wydaje, a tak nie jest), prosze o szybką odpowiedź, bo może żarówki spalone albo ktoś celowo je wyciągnął.
A motór u mnie tez diesel , wiec przestalem sie tym przejmowac. Ale jeszcze sie moze ktos wypowie w twoim temacie.
Pozdr
Dzięki wielkie!!
Już zacząłem się martwić, szczególnie, że kilka dni wcześniej byłem u mechanika, tak ogólnie żeby auto przeglądnął i powiedział mi, że nie świecą się te kontrolki (wiedział, że to diesel "specu..."). Potem "wyczytałem" coś właśnie w intrukcji, że to kontrolka świec pełni te funkcje, ale jeszcze raz dzięki za potwierdzenie, mogę spać spokojnie...
pozdrawiam
Już zacząłem się martwić, szczególnie, że kilka dni wcześniej byłem u mechanika, tak ogólnie żeby auto przeglądnął i powiedział mi, że nie świecą się te kontrolki (wiedział, że to diesel "specu..."). Potem "wyczytałem" coś właśnie w intrukcji, że to kontrolka świec pełni te funkcje, ale jeszcze raz dzięki za potwierdzenie, mogę spać spokojnie...
pozdrawiam