Stuk w końcowej fazie hamowania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Stuk w końcowej fazie hamowania
Witam. Mój wierny Golf w ostatnich dniach posiadania zaczął robić fochy. Mianowicie po wymianie amortyzatorów (geometrii nie robiłem, zostawiam to następnemu właścicielowi) zaczęły dochodzić stuki z przodu. Stuk polega na tym, że słychać go tylko podczas hamowania, tuż przed zatrzymaniem pojazdu, na luzie. Brzmi to trochę jakby coś się przesunęło i lekko puknęło w coś innego. Do tego czuć lekkie drgnięcie na kierownicy. Mam też wrażenie że ten stuk robi się coraz głośniejszy. Czy to niezrobienie geometrii się mści?
Ostatnio zmieniony wt wrz 23, 2008 07:19 przez nijou, łącznie zmieniany 1 raz.
pzdr > nijou
Stuknięcie podczas hamowania
W moim MK4 jest to samo, podczas ostatniej fazy hamowania słychać stuk, dźwięk jest podobny, jakby coś się luźno przesuwało i na końcu puk ( rozkręciłem już nawet drzwi, myślałem że może coś w nich lata), puknięcie słychać też podczas gwałtownego ruszenia z miejsca. Co to może być?
stuki po zahamowaniu
które te tuleje? tzn tam są dwa punkty łączące wahacz z nadwoziem czy obydwie tuleje trzeba zmieniać czy raczej jedna z nich jest odpowiedzialna za te stuki?
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
na jakiej podstawie tak uwazasz i inni tu zebrani? Wczesniej przeciez nie stukało a wymieniono tylko amorki !Imho wywalone te duze tuleje na wahaczach
To moze byc tylko jedno. Źle skręcone górne mocowanie amortyzatora (potocznie poduszka). Ktos niedociągnał górnej nakrętki albo tej rowkowanej która siedzi pod nią. Innej opcji nie widzę. Nie należy szukać w obszarach w których nie było nic ruszane tylko w mijescu którego dotyczyła ostania naprawa tj w tym przypadku Mcperson
Ewentualnie wadliwy amortyzator (mimo ze nowy) badź niedokręcono czegoś co odkręcono przy wymianie. Tuleje wahacza, ani poduszki silnika nie mogą sobie zacząc stukać po wymianie amorów, a kierująć się taką logiką to moze także stukać tylna klapa na zamku. "No bo przeciez mi stukało a po regulacji zamka ucichło"
Ostatnio zmieniony wt wrz 23, 2008 20:04 przez sas_gti, łącznie zmieniany 3 razy.