Dziwny problem ze sprzęgłem i skrzynią....

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Dziwny problem ze sprzęgłem i skrzynią....

Post autor: djmatys » czw wrz 11, 2008 22:25

Witam.

Od momentu zakupu mojego mk2 mialem już ten problem ze sprzęgłem. Sprzedający zapewniał że da się przyzwyczaić do tego i nie ma problemu.....
... a mianowicie tak - przy wciskaniu pedała sprzęgła wszystko OK, puszczając pedał są 2 opcje - albo ruszy normalnie, co się zdarza rzadko, albo najpierw idzie gładko, lecz w pewnej chwili czuć jakby się blokowało na chwile i potem nagle szarpnie, tzn gwałtownie zaczyna brać i samochód albo zgaśnie, albo ruszy dość gwałtownie....

Mam linke z samonapinaczem i myślałem że to jej wina, ale podsadziłem pod koniec linki dystans, tym samym napinając samonapinacz na maxa, lecz to nic nie pomogło....

Wymieniać linke na manualną? czy to może docisk ??

Podczas postoju gdy naciskam sprzęgło na luzie to słychać w momencie "szarpnięcia" takie cykanie w skrzyni....

Następny problem zauważyłem wczoraj. Podczas konserwacji podwozia zmartwił mnie jeden widok -

Obrazek Obrazek

Skrzynia zalana od strony widocznego przegubu... Wg mnie te zielone uszczelnienie to zimmering, który powienien być chyba w skrzyni??? Jest to możliwe że wyszedł na zewnątrz razem z przegubem?? Nie wiem czy to ma tak być czy nie....

Inna sprawa to głośna praca skrzyni, ale to musze skontrolowac ile oleju jest jeszcze....

Problemy mam również z biegami, w szczególności 1 i R bo wsteczny wchodzi ze zgrzytem, a 1 trzeba szukać... podejrzewam cięgna i niedlugo bede wymieniać...

Za wszystkie sugestie Co i Jak z góry Dziękuje :bigok:

Awatar użytkownika
Maćkooo
Forumowy spamer :)

Post autor: Maćkooo » czw wrz 11, 2008 22:54

djmatys pisze:tzn gwałtownie zaczyna brać i samochód albo zgaśnie, albo ruszy dość gwałtownie....
Moim zdaniem toi raczej tarcza zużyta.
djmatys pisze:Wg mnie te zielone uszczelnienie to zimmering
Ten zielony element fabrycznie tak wystaje. To właśnie dookoła niego siedzi simering. I zapewne on tobie strzelił. Uważaj bo możesz juz nie miec oleju w skrzyni , czym predzej rozbieraj to wszystko. Fakt ze przy wymianie simeringu przy okazji zdejmiesz skrzynię i dowiesz sie czy to moja prognoza sie potwierdziła z tarcza. Upieczesz 2 pieczenie na 1 ogniu wiec nie ma co gdybac tylko brac sie do roboty.

Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D

http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djmatys » pt wrz 12, 2008 17:45

skrzynie już wyciągałem z auta, lecz z Polo więc jak to sie robi w golfiku bede musiał się nauczyć na bierząco ;)

Co do tarczy to sprzedający mówił że sprzęgło było wymieniane w zeszłym roku. :?:

Maćkooo, Dzięki że mnie uspokoiłeś z tym "zielonym czymś" bo myślałem że coś mi wyskoczyło :P

Jutro prawdopodobnie sprawdze olej i zobaczymy co dalej :)

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » pt wrz 12, 2008 17:50

Wiesz co upewnij sie najpierw czy masz olej w skrzyni. Potem sprobuj dojsc czy olej wylecial ze skrzyni czy z silnika. Moze gdy wymieniali sprzeglo nie wymienili uszczelniacza walu i leci z granicy miedzy skrzynia i silnikiem. Mogli tez nawalic jakiegos zlego samru do polosiek i stamtad leci ta substancja. Dokladnie posprawdzaj wszystko.

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djmatys » pt wrz 12, 2008 17:56

dzisiaj zauważyłem cos jeszcze - przy obrotach silnika na luzie (ok 800rpm) słychać że skrzynia normalnie głośno pracuje.... tzn jakby słychać zębatki jak przy betoniarce :P ale gdy dodam gazu to już od 1000rpm nic nie słychać, tzn jak ręką odjął "szum" ustaje.... Dziwne....

BTW - od której strony jest korek do wlewu oleju do skrzyni?? Od przodu czy od tyłu ?? Bo do spuszczania oleju to podejrzewam że to ten korek na imbus całkiem na dole ;]

Awatar użytkownika
Maćkooo

Post autor: Maćkooo » pt wrz 12, 2008 18:00

djmatys pisze:od której strony jest korek do wlewu oleju do skrzyni
od strony skrzyni rzecz jasna :bigok:. A konkretnie pod prawym kołem. Najlpeiej odkrec go bez zdejmowania kola to wtedy ocenisz jki jest poziom gdyz auto powinno stac równo.

djmatys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: djmatys » pt wrz 12, 2008 22:39

aha no spoko :P no wiesz... koło można odkręcic i opóścic tak lewarek żeby byo równo ;) zobaczymy jutro...

vwyj
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: vwyj » ndz wrz 14, 2008 13:47

ten wyciek oleju moze byc spowodowany peknieciem takiego gumowego dekielka ala zimeringu ktory jest pod polosią, tzn gdybys odkrecil polos i chcial zdjac kielich ze skrzyni to centralnie w srodku jest sruba i zeby ze skrzyni olej otworem tej sruby nie wydostawal sie na zewnatrz jest tam dekielek ja u siebie mialem taki problem zdjalem polosie spuscilem olej dokladnie odtluscilem zasmarowalem silikonem i pomoglo :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”