Witam
Mam u siebie aparat zapłonowy Valeo (któremu już kończy się życie ze względu na luzy osi) a wg. serwisówki powinien być Bosch 0237520035, dzisiaj wziąłem od kumpla aparat (mówił że od golfa 1. 8 ) na oko wygląda podobnie tylko końcówka nr. jest inna tz. 005 sprawdziłem jeszcze w IC i tam sprzedają Boscha z jeszcze innym nr. tz. 036.
Wie ktoś może jak to dokładnie jest z tymi numerami i czy te same aparaty były w Golfie,Pasacie, Toledo itp.(oczywiście w silniku ABS)
pozdrawiam
[mk 3] aparat zapłonowy 1.8ABS
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tomyart
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tam też szukałem ale nie bardzo mam czego się złapać (chodzi o numery).Co do aparatów które mam i ich numerów to jest jeden wspólny element:
Valeo
Z415-- J2
Bosch
Z414--Z415
Wiecie co to oznacza
[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 21:44 ]
Valeo
Z415-- J2
Bosch
Z414--Z415
Wiecie co to oznacza
[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 21:44 ]
A gdzie znalazłeś to zestawienie zamienników (na tej ruskiej etce bo tylko do takiej mam dostęp)czyś pisze:poszukaj zestawień aparatów zapłonowych w etce. Niektóre były wycofywane z produkcji i podawane są kody zamienników. Sam tak musiałem szukać aparatu do 1.3 MH r. 1987. Nie mogłem się połapać, dopóki nie znalazłem zestawienia aparatów.
teraz moze byc z koncówka 036 bo tak jest wprowadza troche inny komponent (np. wykonany z innego tworzywa lub od innego dostawcy ) i automatycznie zmienia sie kod produktu ale to jest to samo. wiec to ze jest teraz 036 to normalna sprawa ten apart bedzie jak najbardziej pasował do ciebie. W silniku AAM aparat jest taki sam jak w ABS.
rozbieznosci mozesz miec dlatego ze aparaty robilo 3 producentów BOSCH,VALEO i od 1994 roku jeszcze SAGEM
rozbieznosci mozesz miec dlatego ze aparaty robilo 3 producentów BOSCH,VALEO i od 1994 roku jeszcze SAGEM
Gdy jesteś smutny to pomyśl że kiedyś byłeś najszybszym plemnikiem
- tomyart
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Kopułka z Valeo napewno nie podejdzie na Boscha ale tu nie ma problemu bo dokupie sobie orginalną Boscha zresztą stara i tak jest do niczego bo ma pocharatane styki (luz na ośce).taz pisze:Jeżeli kopuła podejdzie od twojego, a raczej podejdzie i palec nie będzi tarł o nic w środku to będzie pasować.
Nie miałem pewności co tych aparatów bo myślałem że różnią się elektroniką która jest w środku (halotron itp.) i może być problem z ustawieniem zapłonu.
Jutro sprawa się wyjaśni ostatecznie.