Witam,
Jak w temacie - tak mi się wydaje. Zrobiłem też test - na skrzyżowaniu zgasiłem i włączyłem silnik i jakby trochę stał się bardziej dynamiczny.
Czy komputer w trakcie jazdy może zmniejszyć moc? A jeśli tak, to czy powinno być to sygnalizować lampą check? Jak sprawdzić, na jakich parametrach pracuje silnik i czy takie przygaszanie mocy miało w ogóle miejsce?
Silnik FSI.
Michał
Im dłużej jadę, tym auto robi się trochę wołowate
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- twardy
- Forum Master

- Kontakt:
Komputer steruje praca silnika , jeśli któryś z parametrów wychodzi poza norme to komp smniejsza dawke paliwa ewentualnie łapie tryb awaryjny . Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu błąd sporadyczny jest jakby skasowany i auto jedzie normalnie dopóki znowu nie złapie błędu. Bład może być spowodowany np niesprawnym czujnikiem , zwarciem lub przerwaniem przewodów elektrycznych , w TDI dziura w dolocie , zabrudzonym przepływomierzem itd itp.
Konieczne jest podpięcie komputera z programem VAG i sprawdzeniu błędów i zrobieniu (sprawdzeniu) parametrów ) logów w trakcie jazdy.
Konieczne jest podpięcie komputera z programem VAG i sprawdzeniu błędów i zrobieniu (sprawdzeniu) parametrów ) logów w trakcie jazdy.
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
A więc udałem się do warszatu celem odczytu błędów i okazało się, że zawóe EGR ma problem z prawidłową regulacją. Tzn. działa, ale nie może sobie poradzić.
Mechanik odkręcił obudowę kolektora (tak to się chyba nazywa), a w środku od groma syfu, rurki dochodzące do EGR niemal zatkane.
Jutro odbieram po czyszczeniu i zobaczymy.
Michał
Mechanik odkręcił obudowę kolektora (tak to się chyba nazywa), a w środku od groma syfu, rurki dochodzące do EGR niemal zatkane.
Jutro odbieram po czyszczeniu i zobaczymy.
Michał