Uszkodzony zawór powrotny paliwa?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bewerber39
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Uszkodzony zawór powrotny paliwa?

Post autor: bewerber39 » wt wrz 09, 2008 21:00

Witam. Mam problem z MK2 1.8 GTI PF (pełny wtrysk) Od kilku dni mam problem z pracą silnika. Historia jest dość długa więc trochę ją streszczę.
Pewnego dnia auto nie dając żadnych ostrzeżeń zgasło... po dłuższych próbach udało się je uruchomić... podejrzewałem pompę paliwa pod podłogą i od razu ją wymieniłem (miałem używaną)... wszystko wróciło do normy. Przejechałem z 1000km bez żadnych problemów...wczoraj usłyszałem wycie z tyłu auta, silnik zaczął szarpać i przygasać (dzieje się to po jakiś 10 min jazdy)... Pomyślałem że mogła nawalić pompa w baku więc ją wymieniłem...nie pomogło... wymieniłem więc na nową pompę pod podłogą i filtr... i nadal nic... auto chodzi niby dobrze ale przez pierwsze 10 min, później zaczyna szarpać przygasać i słychać głośne wycie (nowej) pompy... Swoje już bardzo brudne ręce skierowałem do komory silnika...sprawdziłem wszystkie podciśnienia, czy paliwo dociera do listwy wtryskowej. I zauważyłem że owszem dociera ale już z niej nie wypływa. Winny jest ten aluminiowy "zawór" sterowany podciśnieniem z kolektora. Przy załączaniu zapłonu wylatują z niego może trzy krople paliwa przy pracy silnika nic...
Chciał bym się dowiedzieć od ludzi którzy się na tym znają czy tak powinno być (moim zdaniem nie) i co może być powodem (dodam żę podciśnienie dochodzi i ssie jak rasowa blondyna ;) Drugie pytanie to czy można wymienić ten element i czy i gdzie mogę go kupić.

Przepraszam za tak długi monolog ale z doświadczenia wiem że to jedyny sposób na uzyskanie dobrych podpowiedzi :)

DLA POMOCNYCH PUNKTCIKI :)

Awatar użytkownika
szopek87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szopek87 » wt wrz 09, 2008 21:49

kolego mialem to w swoim GTi u mnie byla pompa paliwa ta w baku zabita i chodzilo autko tylko na ssaniu jak ssanie sie wylanczalo pompa dawala mniej paliwa i byla lipa ,sprawdz filtr paliwa jeszcze jak pompy paliwowe wymienione

nigdy nie jest tak nisko by nie mogło być niżej
7 cali czystej stali a wahacz o asfalt wali :)

Awatar użytkownika
bewerber39
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bewerber39 » wt wrz 09, 2008 21:52

Jak już pisałem filtr i obie pompy nowe!!! Weżyki i podciśnienie sprawne to samo dzieje się na ciepłym silniku i na zimnym.
Ostatnio zmieniony wt wrz 09, 2008 21:54 przez bewerber39, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zjawa
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: zjawa » śr wrz 10, 2008 06:34

regulator paliwa ma za zadanie zwiększać ciśnienie benzyny przy większych obrotach , na wolnych powinno z niego normalnie lecieć paliwo a w miarę wzrostu obrotów podciśnienie go przymyka . odłącz podciśnienie i zobacz co sie będzie działo jak pomoże to wymiana regulatora . na forum w dziale "sprzedam" jest 2 szt razem z listwą wtryskową na sprzedaż

-----------o00o----'(_)'----o00o-----------

Awatar użytkownika
bewerber39
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bewerber39 » śr wrz 10, 2008 09:32

Dzięki bardzo.

Wie ktoś może czy można ten element kupić oddzielnie?

Awatar użytkownika
zjawa
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: zjawa » śr wrz 10, 2008 09:44

nieraz ma ktoś oddzielnie na sprzedaż , http://moto.allegro.pl/item430507052_re ... b_bmw.html

-----------o00o----'(_)'----o00o-----------

Awatar użytkownika
bewerber39
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bewerber39 » śr wrz 10, 2008 10:12

Jeszcze raz wielkie dzieki!! :okej: Już wiem czego szukać i wiem że można to dostać oddzielnie!!!

[ Dodano: 12 Wrz 2008 13:07 ]
Zawór kupiony wymieniony Wszystko działa jak powinno!!!

Cena części 239 zł Bosch. Kupiłem w hurtowni motoryzacyjnej InterCars

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”