Szarpanie przy przyśpieszaniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Szarpanie przy przyśpieszaniu
Witam
Od pewnego czasu mam problem z szarpaniem samochodu przy przyśpieszaniu.
Zaobserwowałem, że to szarpanie występuje tylko wówczas kiedy zaczynam przyśpieszać kiedy obroty są poniżej 1600-1800.
Powyżej tych obrotów samochód jedzie płynnie. Czyli muszę częściej "wachlować" biegami żeby na każdym biegu utrzymywać obroty powiedzmy powyżej 2000. Dawniej tak nie było, silnik był w miarę elastyczny.
Co może być przyczyną takiego zachowania ?
Mój samochód to Ibiza 1.4 AEX.
Pozdrawiam
Piotrek
Od pewnego czasu mam problem z szarpaniem samochodu przy przyśpieszaniu.
Zaobserwowałem, że to szarpanie występuje tylko wówczas kiedy zaczynam przyśpieszać kiedy obroty są poniżej 1600-1800.
Powyżej tych obrotów samochód jedzie płynnie. Czyli muszę częściej "wachlować" biegami żeby na każdym biegu utrzymywać obroty powiedzmy powyżej 2000. Dawniej tak nie było, silnik był w miarę elastyczny.
Co może być przyczyną takiego zachowania ?
Mój samochód to Ibiza 1.4 AEX.
Pozdrawiam
Piotrek
- wolfzan
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ja mam silnik 1.6 AEE, czyli to samo co u Ciebie, tylko większa pojemność. U mnie jest to samo. Sprawdź czy po włączeniu zapłonu przepustnica piszczy, a po kilku sekundach przestaje. Jeżeli tak jest, to ok. Jeżeli nie przestaje piszczeć, to prawdopodobnie trzeba wgrać nowe oprogramowanie do kompa. Tak jest u mnie i opisałem Ci ten przypadek na moim przykładzie. Może być jednak kilka innych rzeczy. Podepnij się pod VAG - a. Może wystarczy czyszczenie przepustnicy, a potem adaptacja. O tym jest dużo na forum.
Dziękuje za zainteresowanie
Co do świec, przewodów i sondy to na razie wykluczam (może nie słusznie).
Jeżeli chodzi o przepustnicę to czyściłem ją jakieś 5 tys km temu.
Vag nie wykazuje błędów.
Zobaczę jeszcze czy nie piszczy ciągle przepustnica i dam znać.
PS.
Jak wgrywa się nowy soft do sterownika ?
Pozdrawiam
Co do świec, przewodów i sondy to na razie wykluczam (może nie słusznie).
Jeżeli chodzi o przepustnicę to czyściłem ją jakieś 5 tys km temu.
Vag nie wykazuje błędów.
Zobaczę jeszcze czy nie piszczy ciągle przepustnica i dam znać.
PS.
Jak wgrywa się nowy soft do sterownika ?
Pozdrawiam
- VRedny
- VR6
- Kontakt:
szarpanie podczas przyspieszania
Witam. Długo walczyłem z tą dolegliwością i w końcu znalazłem przyczynę.Otóż u mnie równoczesnie z przyciśnięciem pedału gazu słychać było cykniecie przekaznika od podgrzewania sondy lambda.To powodowało nierówną pracę silnika i brak elastyczności. Powodzenia.
- wolfzan
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Najlepiej udać się do ASO VW lub Skody, bo tam też występowały te silniki i wgrają Ci to. Mnie właśnie to czeka w niedalekiej przyszłości. Cenowo powinno się zmieścić w 100 zł, ale wiadomo, że wszędzie móże być różnie. Daj znać jak to zrobisz czy pomogło.piotr2k pisze:Jak wgrywa się nowy soft do sterownika ?
Sprawdziłem, przepustnica piszczy jakieś 10 sekund po przekręceniu kluczyka po czym milknie, także to jest chyba OK. Potestowałem też samochód wciskając gwałtownie pedału gazu .... i tu też nawet przy większych obrotach potrafi szarpnąć .......wolfzan pisze: Najlepiej udać się do ASO VW lub Skody, bo tam też występowały te silniki i wgrają Ci to. Mnie właśnie to czeka w niedalekiej przyszłości. Cenowo powinno się zmieścić w 100 zł, ale wiadomo, że wszędzie móże być różnie. Daj znać jak to zrobisz czy pomogło.
Może to poduszka ? Już sam nie wiem.
Spróbuję jeszcze raz przeczyścić przepustnicę i zobaczymy.
Jeszcze raz dziękuje.
Piotrek
- wolfzan
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jak milknie to dobrze. W takim razie teoretycznie można ją wykluczyć. Sprawdź zatem przeguby, zwłaszcza wewnętrzne.piotr2k pisze:Sprawdziłem, przepustnica piszczy jakieś 10 sekund po przekręceniu kluczyka po czym milknie, także to jest chyba OK. Potestowałem też samochód wciskając gwałtownie pedału gazu .... i tu też nawet przy większych obrotach potrafi szarpnąć .......
Może to poduszka ? Już sam nie wiem.
Spróbuję jeszcze raz przeczyścić przepustnicę i zobaczymy.
Jeszcze raz dziękuje.
Sprawa wyjaśniopna :)
Witam
Jeżeli ktoś będzie miał podobny problem to niech rozpocznie od sprawdzenia świec.
U mnie na jednej ze świec odłożył się jakiś "nagar" który powodował zwieranie elektrod swiecy.
Pomogło usunięcie go (3 sekundy) i samochód działa jak należy.
Pozdrawiam
Jeżeli ktoś będzie miał podobny problem to niech rozpocznie od sprawdzenia świec.
U mnie na jednej ze świec odłożył się jakiś "nagar" który powodował zwieranie elektrod swiecy.
Pomogło usunięcie go (3 sekundy) i samochód działa jak należy.
Pozdrawiam