Przybywam z Mondeo Klub Polska do Was z problemem. Mam drugie autko Passat VR6 B5 automat. Wiem że Golfy też miały takie silniki, więc pozwoliłem sobie tutaj zwrócić się do Was z problemem jaki trapi owo autko.
Samochód ma automatyczną skrzynie biegów. Wystepuje problem z jazdą do 3500 obr/min. Samochód po prostu tragicznie przyspiesza. Ruszając z "D" przyspieszenie do 60 km/h z nogą w podłodze zabiera mu 30 sekund. Jeżeli przekrocze 3500 obr/min - wgniata w siedzenie. Idzie tak jak powinno.
Podłączyłem autko pod komputer Guttmann Messtechnik i wyszły 2 błędy jeżeli chodzi o silnik. Czujnik Halla oraz sonda przed katalizatorem. Sonde odłączyłem tak żeby autko miało cały czas bogatą mieszanke - ale to wpływu na przyspieszanie nie powinno mieć...
sensor Halla - za cholere nie moge dojść gdzie w tym silniku ten sensor występuje - i czy faktycznie te sensory tak często padają w tych silnikach ??
Może ktoś spotkał się z podobną sytuacją bo jazda po mieście robi sie niebezpieczna

Co jeszcze robiłem : wymiana świece + przewody, filtry paliwa i powietrza.
Występuje jeszcze jeden objaw - nie wiem czy normalny dla tego silnika - bardzo gorące spaliny - ale na prawde BARDZO. praktycznie nie da się podłożyć reki pod rure z tyłu, a przyłożenie szmaty skutkuje jej niesamowitym nagrzaniem