silnik dryga, przerywa i nie ma mocy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sirbobaspolska
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

silnik dryga, przerywa i nie ma mocy

Post autor: sirbobaspolska » śr wrz 03, 2008 20:20

Witam :bajer: Jestem szcześliwym posiadaczem Golfa3 94' z silniczkiem 1,4 (120 tyś km) auto chodziło do tej pory odpukać bez szwanku...no ale 4 dni temu sie zaczeło:( Problem jest taki...zimny silnik pracuje w miare równo,potem w miare rozgrzewnia zaczyna przerywać i skakać(ale nie gaśnie wolne obroty ma cacy 900 ) to jeszcze nie jest problem najgorsze jest to że jak strzałka temperatury zbliża sie do 70 to przestaje przyspieszac:(po wcisnieciu gazu działa tak jak by któraś swieca nie paliła(wymienilem świece i przewody i to samo) jestem załamany:( nie da sie ruszyć ze zrywem bo zaczyna pyrkotać dopiero pod koniec obrotomierza normalnie wchodzi na obroty..:(ruszenie pod górke na ciepłym silniku graniczy z cudem..:( ma takie momety ze jeździ normalnie ale juz coraz żadziej..dziś nawet zimny pyrkotał wiec nie wiem..moze to czujnik temp. cieczy?nie wiem juz sam:(

aa własnie jakies dwa tygodnie temu zaczeło sie dziać takie dziwne coś ze własnie gdy strzałka temperatury dochodziła do 70" to silnik w czasie jazdy na chwile gasł(właściwie szarpnołi gasł) ...zapalało sie ładowanie i olej(czasem samo ładowanie) a potem zaskakiwał i szedł dalej jak burza...i to dzień w dzień ....no i cos widocznie padło w końcu po 14 latach:( szukałem na forum podobnego tematu ale nic mi nie podchodziło pod to co wyprawia moje chore maleństwo...:(

Pomocyyyyy:)
Pozdro :grin:
Ostatnio zmieniony śr wrz 03, 2008 21:49 przez sirbobaspolska, łącznie zmieniany 1 raz.

wojtas4589
Wamia Mazury
Auto: Golf V
Silnik: BKC
Kontakt:

Post autor: wojtas4589 » śr wrz 03, 2008 20:26

sirbobaspolska pisze:nie wiem..moze to czujnik temp. cieczy?
być może tak, jeśli wskazania temperatury nie są takie jak powinny to najpierw wymień czujnik

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr wrz 03, 2008 20:27

tradycyjnie czujnik temeperatury
sonda lambda
czujnik halla na aparacie zapłonowym
to nalezy sprzawdzić jest duzo tematów z tymi problemami opisanych na forum

Awatar użytkownika
sirbobaspolska
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: sirbobaspolska » śr wrz 03, 2008 20:40

dziejo pisze:tradycyjnie czujnik temeperatury
sonda lambda
czujnik halla na aparacie zapłonowym
to nalezy sprzawdzić jest duzo tematów z tymi problemami opisanych na forum
hmm tradycyjnie? czyli nie mam sie co załamywać że sie zapsuł...bo mam takiego doła że nie wiem:(( to jutro się zabiore do sprawdzania i napisze co i jak

hm ja w swoim Golfiku znalazłem mix z 3 tematów z forum :jezor:

A ta sonda to gdzie jest i jak ją sprawdzić bo ja to jestem tak średnio z mechaniki:)

wojtas4589
Wamia Mazury
Auto: Golf V
Silnik: BKC
Kontakt:

Post autor: wojtas4589 » śr wrz 03, 2008 21:03

sirbobaspolska pisze:A ta sonda to gdzie jest i jak ją sprawdzić bo ja to jestem tak średnio z mechaniki:)
w katalizatorze bądz wcześniej w kolektorze

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » śr wrz 03, 2008 21:58

http://www.google.pl/custom?hl=pl&inlan ... .vwgolf.pl
silnik ABD jeżeli masz jednopunktowy wtrysk
sonda jest w kolektorze

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » czw wrz 04, 2008 10:12

jak pisza koledzy do sprawdzenia sada lambda, przepustnica (czujnik TPS i wtryskiwacz), czujnik temperatury, czy nie lapie lewego powietrza, mam podobny silnik 1,6 ABU i mialem problem z wachlowaniem obrotow, wymienilem przepustnice (numery sie zgadzaly byla identyczna) i zrobilem na niej 1000km jezdzilem spokojnie do 120km/h (wyjazd wakacujny z obciazeniem), po powrocie do domu jak zaczelem latac na pusto, okazalo sie ze auto nie ma mocy ponizej 2000obr. wyzej jakos jechalo, wiec pomyslalem ze przepustnica do d*py, zaczelem szukac co to moze byc, sprawdzilem TPS okazal sie dobry (wygladal jak nowy) czujniki temperatury rowniez sprawne, az doszedlem do wtryskiwacza, okazalo sie ze ma inny numer niz moj poprzedni na ktorym auto poprostu latalo, wymienilem wtryskiwacz na ten stary i auto odzylo

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

Awatar użytkownika
sirbobaspolska
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: sirbobaspolska » czw wrz 04, 2008 15:31

dzieki zaraz sie zabieram !! rano zmieniłem ten czujnik temperatury...i nic:( nadal dyga:(

[ Dodano: 04 Wrz 2008 18:28 ]
hmm moje autko właśnie sie klei i suszy..rozebrałem wtrysk poczysciłem wszystko i przykleiłem i przykreciłem na nowo i zobaczymy...3majcie kciuki

A jak by komuś samochodzik cierpiał podobnie jak mów Golfik to zrobiłem 2 filmiki i umieściłem na youtubie ...jak silniczek chodzi dobrze i wadliwie może ktoś dojdzie po tym jak jego Golfik bedzie chorował ..miłego oglądania:)

Tu działa zle ( pyrkocze)

Tu działa dobrze (w miare)

[ Dodano: 06 Wrz 2008 21:13 ]
niestety wozik podupadł na zdrowiu całkiem..we wtorek idzie do doktora...jak naprawią to napisze co to było...oby naprawili 3majcie kciuki koledzy golfiarze:P
pozdro i dzieki za pomoc :kwiatek: ;)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”