[MK4] Na jakim oleju jezdza wasze golfiki?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
pytanie
Witam, chciałbym prosić o radę niedawno kupiłem golf IV 2003 rok 101, auto ma przejechane 198 tys i przymierzam sie do wymiany oleju tylko ze nie wiem jaki olej zalać, dzwoniłem do ASO koleś mi powiedział azeby zalać 5w30:O? czy jednak zalać go 5w40? oczywiście mówie tu o castrolu.
pozdrawiam
pozdrawiam
możesz zalać i tym i tym 5w30 powinien wystarczyć. tymbardziej, że wolnymi krokami zbliża się do nas zimaArbani pisze:dzwoniłem do ASO koleś mi powiedział azeby zalać 5w30:O? czy jednak zalać go 5w40? oczywiście mówie tu o castrolu.
pozdrawiam
[ Dodano: 06 Wrz 2008 00:38 ]
ps. sam taki zalałem ostatnio do siebie.. przebieg ciut niższy, ten sam rocznik, też na pompkach
Mam takie pytanie niedługo zbliża mi się wymiana oleju jak na razie zrobiłem na nim 8,5 tyś przy 12 wymienie. Tylko jest problem nie wiem czym był wcześniej zalewany ! Przed wymianą oleju zrobiłem 1500 km i nie spalił wcale oleju. Po wymianie filtrów itp teraz po przejechaniu tych 8.5 tyś km ubyło na bagnecie i to sporo ! Zalałem pełen syntetyk Castrola silnik 1.9 Tdi ALH ten bez pompowtrysków. Przebieg 129 tyś.
Jaki więc zalać teraz olej półsyntetyk ??
Jaki więc zalać teraz olej półsyntetyk ??
Olej to sie dobiera w zasadzie zaleznie od klimatu w jakim sie jezdzi ale w silnikach z turbina to sie powinno lac conajmniej polsyntetyka ale i tak wazna jest klasa jakosci oleju. oleje typu 0W40 leje sie jak sie mieszka w Norwegii itp a jak sie mieszka we Włoszech to jak nic 10W60 jest najbardziej odpowiedni. Oczewiscie to tylko przyklady tu podaje i nie trzeba sie sugerowac tymi danymi.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
w pl klimat to raczej moderate
i raczej 10W40 ale reguły nie ma,stosujcie to co ksiązka zaleca
wyzszy klasą olej wcale nie musi być lepszy dla starego silnika
i raczej 10W40 ale reguły nie ma,stosujcie to co ksiązka zaleca
wyzszy klasą olej wcale nie musi być lepszy dla starego silnika
Ostatnio zmieniony sob wrz 06, 2008 10:37 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
No tak tylko co mam zalać teraz ? Bo mam 5W40 Castrola przystosowanego do swojego silnika 505 00, i teraz pytanie co nalać znowu syntetyka czy dać półsyntetyka ? Bo teraz na tym syntetyku troche dużo mi go zżarł :/. Możliwe, że wcześniej miałem półsyntetyka i dlatego mi bierze teraz olej ? Jeśli tak było to co mam teraz zalać dalej pełen syntetyk czy półsyntetyka ?
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
zmien olej na cos normalnego i nie mecz silnika castrolem. zrewiduj stan jazdy i stan silnika. jak bedziesz ciagle butowal, a zwlaszcza zimny motor, to chocbys czolgiem jezdzil bedzie bral olej na tony. zalej porzadny syntetyk i zrob troche km, to wyjasni sie czy twoj silnik to szrot czy ty nie umiesz o niego dbac.xplo pisze:mam 5W40 Castrola
Bo teraz na tym syntetyku troche dużo mi go zżarł
Możliwe, że wcześniej miałem półsyntetyka i dlatego mi bierze teraz olej ?
Jeśli tak było to co mam teraz zalać dalej pełen syntetyk czy półsyntetyka ?
castrol to zuooo
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
-
- Mały gagatek
- Kontakt: