Dzwoniące szyby :(
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Leszek Madison
- Użytkownik

Dzwoniące szyby :(
Witam,
Od jakiegoś czasu próbuję uporać się z luzem na prowadnicach szyb w drzwiach.
Jest to model 3-drzwiowy po 1988 roku, czyli z szybami pełnymi, bez trójkącika.
Szyba w drzwiach ma luzy na wszystkich kierunkach, tj. od środka na zewnątrz oraz wahania przód-tył.
Próbowałem zaciskać prowadnice, ale skutkowało to tylko większym oporem przy kręceniu korbką. Dzwonienie szyb znika, gdy szyba opuszczona jest mniej-więcej do połowy wysokości.
Ponadto przy zamykaniu drzwi słychać nieprzyjemny brzęk.
Czy jest jakiś skuteczny sposób na dzwoniące szyby? Może jakieś wkładki z gąbki lub innego materiału do prowadnic?
Jeżeli temat wystąpił już tysiące razy, to przepraszam, ale nie udało mi się nic takiego odnaleźć w wyszukiwarce.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Od jakiegoś czasu próbuję uporać się z luzem na prowadnicach szyb w drzwiach.
Jest to model 3-drzwiowy po 1988 roku, czyli z szybami pełnymi, bez trójkącika.
Szyba w drzwiach ma luzy na wszystkich kierunkach, tj. od środka na zewnątrz oraz wahania przód-tył.
Próbowałem zaciskać prowadnice, ale skutkowało to tylko większym oporem przy kręceniu korbką. Dzwonienie szyb znika, gdy szyba opuszczona jest mniej-więcej do połowy wysokości.
Ponadto przy zamykaniu drzwi słychać nieprzyjemny brzęk.
Czy jest jakiś skuteczny sposób na dzwoniące szyby? Może jakieś wkładki z gąbki lub innego materiału do prowadnic?
Jeżeli temat wystąpił już tysiące razy, to przepraszam, ale nie udało mi się nic takiego odnaleźć w wyszukiwarce.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)

Sposób jest zawsze. Tutaj polecam wyłącznie poszukać dętki od rowera , kupic klej np. super glue i obkleic guma szyny po których przesuwa sie szyba. Moze max z 2 godziny roboty. Ale efekt murowany.Leszek Madison pisze:Czy jest jakiś skuteczny sposób na dzwoniące szyby?
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
- Leszek Madison
- Użytkownik

Voder, dokładnie ten post

Ostatnio zmieniony pn wrz 01, 2008 16:41 przez sewooo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Leszek Madison
- Użytkownik

Niestety pomysł z dętką nie wypalił. Okazuje się, że na gumie dość szybko wyciera się talk i szyba nie ma poślizgu, guma jest marszczona i powoduje to bardzo duży opór przy kręceniu korbką.
Wpadłem jednak na inny pomysł. Okazuje się że faktycznie drgania powoduje suwnica (element przykręcony na dole szyby) na prowadnicy środkowej.
Jedyne co należało zrobić to podgiąć ją do wnętrza drzwi. Jako że jest zrobiona ze zbyt twardego metalu wygięcie nie było możliwe. Poluzowałem po prostu dwie śruby od szyny na dole i podłożyłem pod nią po 2 nakrętki na otwór oraz zastosowałem dłuższe śruby.
Efekt: szyby nie dzwonią, niewielki opór przy podnoszeniu.
Problem rozwiązany
Wpadłem jednak na inny pomysł. Okazuje się że faktycznie drgania powoduje suwnica (element przykręcony na dole szyby) na prowadnicy środkowej.
Jedyne co należało zrobić to podgiąć ją do wnętrza drzwi. Jako że jest zrobiona ze zbyt twardego metalu wygięcie nie było możliwe. Poluzowałem po prostu dwie śruby od szyny na dole i podłożyłem pod nią po 2 nakrętki na otwór oraz zastosowałem dłuższe śruby.
Efekt: szyby nie dzwonią, niewielki opór przy podnoszeniu.
Problem rozwiązany