Witam
w moim mk2 1.6D nie działa przyspiesznik zapłonu ,to jest ta wysuwana wajcha po lewej stronie kierownicy
jak ją wysuwam to nie ma różnicy w pracy silnika patrzyłem pod maske to widać że linka się przesuwa i pociąga to cięgno koło pompy wiec wygląda to niby na sprawne ale jednak nie działa
przydałoby sie to zrobic bo zima idzie i coraz bardziej golfika telepie przy odpalaniu na zimno
jak ktos ma jakis pomysł czemu tak jest to prosze sie nie krępowac...
przyspiesznik nie działa [mk2]
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Witam.Przyłączam się do postu z zapytaniem - jak sprawdzic,czy przyspieszacz wogóle działa?Czy należałoby wkręcić czujnik w pompę i dopiero wtedy wyciagnąć wajchę i zmierzyc?Czy sa jakieś ogólne zasady ustawiania tej linki?Gdzieś czytałem,że przyspieszacz ma działać na I i II stopień.Czy ktoś jest w stanie dokładnie objaśnic działanie tego urządzenia?Pozdro
Ta wajcha może działać na dwa spsoby:
1. Zmiana kąta wtrysku (nie wiem czy przyspiesza czy opóźnia ale na pewno zmienia
)
2. Oprócz zmiany konta dodatkowo zwiększenie dawki paliwa.
W 1 przypadku nie ma zmiany prędkości obrotowej a w przypadku 2 zmienia się prędkośc obrotowa. To że nie przyspiesza obrotów oznacza, że masz tzw "stary" typ pompy wtryskowej i nie jest to żadna awaria.
1. Zmiana kąta wtrysku (nie wiem czy przyspiesza czy opóźnia ale na pewno zmienia

2. Oprócz zmiany konta dodatkowo zwiększenie dawki paliwa.
W 1 przypadku nie ma zmiany prędkości obrotowej a w przypadku 2 zmienia się prędkośc obrotowa. To że nie przyspiesza obrotów oznacza, że masz tzw "stary" typ pompy wtryskowej i nie jest to żadna awaria.
Mk2 1.6D + Mk 3 1.9 TD
Mk2 1.6D + Mk 3 1.9 TD