djrebel pisze:Witam kolegow:) poczytałem troche tu i tam.... i już zgłupiałem
w sobote kupiłem sobie VW Golfa 2 z oznaczeniem na boku "CL" i mam mały problem a mianowicie jest on taki....:
orginalnie w tym golfiku był silnik 1300 cm3
ale że się popsuł, podobno właścicel na nim zrobil 200 000 bez remontu i cos tam strzelilo i cos pokrzywiło, nie wiem nie wnikałem juz w to. Wtedy top postanowił włożyć do niego silnik o pojemności 1,6 mocy Moc: 86 KM (63kW) ale tu sie zaczynaja schody...
szukałem czytałem i patrzyłem w książkach i nie ma takiego silnika (chyba:) )
o tych parametrach mocy jest silnik 1,8 ale właściciel mnie zapwewnia mnie, że to jest 1,6 jak mogę to sprawdzić? odczytalem numer z bloku silnik na odlewie i tak z przodu silnika jeden to 026103373Q 29 a drugi to TOP 60 525163596 lub TOP 60 526163586
Porszę o pomoc jak mogę sprawdzić jaki to silnik, już odchodze od zmysłów.... a co najlepsze chciałbym wymienić w nim filtr oleju i swiece ale gość w sklepie powiedział mi, że muszę wiedzieć jaki to silnik czy 1,6 czy 1,8 bo swiec mi nie dobierze ani filtra;/ co mam zrobic w tej sytuacji?
te dane dotyczace mocy jakie podales najblizej pasuja do silnika 1.8 o oznaczeniu RH (na gaźniku), ale i tak sa nie takie. wiec moze zapodaj jakas fotke silnika i ktos wtedy pozna co to za silnik