nowy rozrząd szarpie na wolnych obrotach

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pelaswww
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

nowy rozrząd szarpie na wolnych obrotach

Post autor: pelaswww » śr sie 20, 2008 21:39

Witam

Jestem szczęśliwym posiadaczem MK4 1.6 16v AZD (zagazowany).
Przebieg dobił do 90tysi i dałem na wymianę rorządu (Chiniewicz Warszawa).
Po odbiorze jest co następuje: w trakcie jazdy jest OK nie powiem, ale...
...na wolnych obrotach trochę szarpie silnikiem, jakby nierówna praca, obrotomierz stoi sztywno, pod domem podpiąłem interfejs do gazu i rzuciło mi się w oczy, że czasy wtrysku się zmieniły.
Przed wymianą były (o ile dobrze pamiętam) na poziomie 2.3-2.5 ms. teraz mam 3.9ms
Pytanie jest czy w serwisie po wymianie nie spaprali ustawienia kąta wyprz zapłonu, czy tym podobnych rzeczy ? przyznaje że mało się znam na mechanice i może się czepiam.
Kolega sugerował że te czasy wtrysku to powinny być na poziomie 1.9ms i na jego oko to za późny zapłon zrobili, a wogole to pewnie wymienili zmontowali, jak zapalil to oddali klientowi.

Podpowiedzcie Koledzy co i jak. PLIZZZZ

Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Tomek_Dx » śr sie 20, 2008 22:24

Pierwsza rzecz to mogli przesunąć rozrząd (pasek) o jeden ząbek i dlatego te problemy. Druga rzecz to zawsze po wymianie rozrządu należy ustawić zapłon. Trzecia możliwość to taka że wcześniej pasek był przesuniety o ząbek ale było to skorygowane zapłonem i jakoś jeździł, a teraz paradoksalnie ustawili dobrze ale nie poprawili zapłonu.
Po pierwsze sprawdź pasek i ustawienie na znakach po drugie konieczna lampa stroboskopowa z regulacją kąta i ustawienie zapłonu

Tomek Dx

pelaswww
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pelaswww » czw sie 21, 2008 07:22

Dzięki Tomek_Dx

Na razie sam sobie tego nie sprawdzę, jadę dzisiaj do nich niech poprawiają.

[ Dodano: 21 Sie 2008 09:25 ]
Co do wariantu że wcześniej był przestawiony i skorygowany zapłonem raczej wykluczam, kupiłem samochód z bardzo małym przebiegiem i o ile wiem nie było nic robione za poprzedniego właściciela (znaczy się nie było takiej potrzeby)

[ Dodano: 21 Sie 2008 17:35 ]
...no i poprawili
teraz jest dobrze, mam jakieś tycie ale, ale chyba się czepiam

w sumie powiedzieli tylko że o jeden ząb się omsknęło

podsumowując serwis nawet dobry, w sumie robocizna chyba tanio (300) ale luksusu nie ma
gdyby klient się nie czepiał to tak by wypuścli samochód z warsztatu,

Pozdrawiam forumowiczów
Dzienki Tomek_Dx jeszcze raz

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”