tyrkoczacy klimatronik?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tommm86
- Mały gagatek

- Kontakt:
tyrkoczacy klimatronik?
Witam wczoraj zauwazylem pewien problem, mianowicie przy jezdzi na niskich obrotak ponizej 2000 ze stala predkoscia czasami zaczyna byc slychac tyrkotanie (jakby zawory lub cos w tym stylu - glosny tyrkot) ktore wraz ze wzrostem obrotow przyspiesza a przy wyzszych obrotach zanika, po zatrzyamniu tyrkotanie slychac przez kilka sekund poczym sie wycisza, i nie slychac go do ponownego dodania gazu. Problem nie jest staly raz slychac raz nie, i sporo zalezy od obrotow. Zauwazylem jednak ze jak na klimatroniku wlaczam ECO czyli wylaczam klime odrazu problem znika, po ponownym wlaczeniu za jakis czas problem powraca... Czy ktos ma jakis pomysl co moze byc przyczyna? Bo nic nie znalazlem w tym temacie?
Ostatnio zmieniony pn sie 18, 2008 02:33 przez tommm86, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: [mk4] tyrkoczacy klimatronik??
Terkotanie słychać z kratek nawiewów czy spod maski samochodu jak klima jest włączona?tommm86 pisze:Witam wczoraj zauwazylem pewien problem, mianowicie przy jezdzi na niskich obrotak ponizej 2000 ze stala predkoscia czasami zaczyna byc slychac tyrkotanie (jakby zawory lub cos w tym stylu - glosny tyrkot) ktore wraz ze wzrostem obrotow przyspiesza a przy wyzszych obrotach zanika, po zatrzyamniu tyrkotanie slychac przez kilka sekund poczym sie wycisza, i nie slychac go do ponownego dodania gazu. Problem nie jest staly raz slychac raz nie, i sporo zalezy od obrotow. Zauwazylem jednak ze jak na klimatroniku wlaczam ECO czyli wylaczam klime odrazu problem znika, po ponownym wlaczeniu za jakis czas problem powraca... Czy ktos ma jakis pomysl co moze byc przyczyna? Bo nic nie znalazlem w tym temacie?
-
zupełnie zielon
- Mały gagatek

Gregowi chyba chodziło i temat założony przeze mnie.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... t=#2143512
W chwili obecnej auto znajduje się w serwisie. Z tego co mówił jeden z mechaników znów będą zaglądać do kompresora. Czekam co wymyslą i dam znac.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p= ... t=#2143512
W chwili obecnej auto znajduje się w serwisie. Z tego co mówił jeden z mechaników znów będą zaglądać do kompresora. Czekam co wymyslą i dam znac.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
no wlasnie wiec po co zakladac nowy temat i powtarzac wszystko od początku?zupełnie zielon pisze:Gregowi chyba chodziło i temat założony przeze mnie.
Do kompresora znowu będą zaglądać ? Mi to lekko mówiąc pachnie naciągniem cie na kase. Kompresor podobno masz nowy/inny a problem jest masz nadal dokładnie taki sam wiec po co znowu sprawdzaja kompresor, no ale cóż...
-
zupełnie zielon
- Mały gagatek

-
zupełnie zielon
- Mały gagatek

- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
to trzeba bylo kontynuowac w tamtym temacie, bylby to logiczny ciag jednej usterki, a tak sie bajzel robi
[ Dodano: Pon Sie 18, 2008 18:58 ]
skoro tez jest nowy, a elektrosprzęgło wykluczają? 
no a Ty dalej pozwalasz im sprawdzać ponownie kompresor skoro objaw masz dokładnie taki sam jak przed wymianą? To moim skromnym zdaniem sie ta cala naprawa kupy nie trzyma. Zero jakiejkolwiek konsekwentnośći w postępowaniu mechaników. Wymienili kompresor ze sprzegłem nie sprawdzajac go ? No chyba tak skoro znowu będągo wyjmoać. Sądzę że jak oni nie wiedzą co jest grane i znowu sie biorą za kompresor to tym bardziej przez forum ciezko bedzie bardziej pomoc.zupełnie zielon pisze:dali 'nowy' kompresor z nowym sprzęgłem.
[ Dodano: Pon Sie 18, 2008 18:58 ]
zero logiki. To czemu sprawdzają kompresorzupełnie zielon pisze:Po prostu powiedzieli mi że nie przekładali sprzęgła ze starej sprężarki tylko dali 'nowy' kompresor z nowym sprzęgłem.
-
greg
skoro tak się dzieje - podjedź do innego mechanika od klimy i musi mieć urządzenie do odciągania środka - niech pnie odciąga środka tylko po zapięciu węży do maszyny włączy silnik + klimę a obieg puści przez maszynę - jeśli okaże się że wtedy nic się nie tłucze to przyczyna jest w obwodzie chłodniczym np. zawór rozprężny albo parownik albo skraplacz - a propo klim po za tym dobrze chłodzi?