Cos walnelo mi podczas wyprzedzania i kopcil tak jakby race

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kojot_76
Nowicjusz
Nowicjusz

Cos walnelo mi podczas wyprzedzania i kopcil tak jakby race

Post autor: kojot_76 » śr sie 13, 2008 00:23

Hwja dzis wrocilem z grecji, jade z warszawki do olsztyna i juz prawie dojezdzam i nagle podczas wyprzedzania strzal nagly i patrze z tylu a nic nie widac, kopci jak rakieta przy starcie, pozzniej komp mowi stop brak oleju, dolalem mu i dojechal kopcac, co to moze byc? nie znam sie za bardzo ale moga to byc pierscienie pod silnikiem? czy co prosze o pomoc,
pozdrawiam serdecznie :crazy:

Awatar użytkownika
EnJoy
.:DUB WAY:.
.:DUB WAY:.

Post autor: EnJoy » śr sie 13, 2008 01:21

prawdopodobnie poszły Ci uszczelniacze w turbinie która zaczęła zaciągać olej i ładować go do dolotu... przez co olej szybko znikł a za Tobą pojawił sie Batory :crazy:

kojot_76
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kojot_76 » śr sie 13, 2008 07:27

dzieki, droga to zabawa? i czy latwo naprawic?

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » śr sie 13, 2008 08:33

Pierw rozbierz dolot i zobacz czy jest olej,jeżeli będą śladowe ilości to ma tak być.Czy silnik równo pracuje?Jeżeli nie to zmierz kompresje,podobny przypadek miałem w benzynie i okazało się że wypaliła się dziura w tłoku.Wydaje mi sie że jakby popuszczały uszczelnienia w turbinie to nie byłoby tego strzału przy wyprzedzaniu.Bardziej mi to pasuje na wspomnianą dziurę w tłoku.Pamiętaj że w takim przypadku olej może zostać wypchnięty przez odmę do dolotu i równie szybko zniknie olej z silnika.

kojot_76
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kojot_76 » śr sie 13, 2008 08:52

ja sie nie znam wiec nic nie zrobiw musze odstawic do warsztatu, dzwonilem i sie dowiedzialem ze to raczej turbina i trzeba wymieniac. Ale na telefon to tak mozna gadac. Objawy sa takie ze pracuje normalnie rowno silnik, bez biegu sie wkreca normalnie, na biegi tylko do ok 2500 obr i stop. Olej pali mocno leje jek do studni :(, ktos mi jeszcze powiedzial o niejakiej odmie. Prosze jeszcze o podpowiedzi w razie co to turbine wymienic to niby zaden problem i jeszcze jedno, jak mialem tuning (chip) to co z tym od nwa trzeba przy nowej turbinie?
pozdrawiam i dziekuje za pomoc

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » śr sie 13, 2008 10:54

Nic nie trzeba od nowa, program zostanie. Zdechla ci turbina na 100%. Dawno temu czipowałeś auto ? :)

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

kojot_76
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kojot_76 » ndz sie 17, 2008 16:05

tak zdechla turbina, rozpadla sie w 3 dupy:(( juz mam nowa jutro bede zakladal , mam nadzieje tylko ze z silnikiem nic sie nie stalo!!
pozdrawiam
a chipowalem 2 lata temu

greg

Post autor: greg » ndz sie 17, 2008 20:23

a wczoraj znajomemu - identyczny objaw - spadł wąż pomiędzy turbo a coolerem - źle zapięta opaska - kilka minut i OK

kojot_76
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kojot_76 » pn sie 18, 2008 18:51

dzis juz w warsztacie, jutro ma byc gotowy jesli nie bedzie jakis dodatkowych niespodzianek :(

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”