No rzeczywiscie dolny waz jest zimny

Wentylatory chodza ale woda dalej sie grzeje.
Kupilem nowy termostat, ale ku mojemu zdziwieniu po prawej stronie silnika tam gdzie waz wchodzi od gory do chlodnicy nie ma w srodku termostatu

Wiec pewnie jest od strony przedniej/lewej.
Tylko zeby tam sie dostac to cholerny alternator zaslania dolna srube.
Czy istnieje jakis sposob aby w miare latwo sie dostac do tego plastyku co trzyma ten termostat ?
Jeszcze nigdy nie sciagalem drive belta, i zastanawiam sie czy to jest na moje mozliwosci.
Tak mysle ze jeszcze przyczyna moze byc pompa wody ? Czy da jakos sie to wyeleminowac ? Czego to wina?
Edit: No niestety termostat wymieniony, dalej woda nie krazy. Pewnie pompa paliwowa no to i pasek razrzadu tez bedzie trzeba wymienic
Edit2: Wymieniono troche kosztowalo, ale moj Golfik dostal nowe arterie. Tj. przy okazji wymienilem pasek rozrzadu wraz z calym setem no i oczywiscie pompe wodna. Miejmy nadzieje ze przejdzie kilka mil zanim znowu cos w nim walnie bo jak tak sie stanie to stwierdze ze samochod przeklety!!!
W sumie to jeszcze wszystko nie dziala cos mi grzechocze jak popuszczam noge z gazu czy tez na hopach. Tylko to juz zostawie do przyszlego miesiaca. Bo wymienilem wachacze, sworznie wachcza, stabilizatory. koncza mi sie pomysly.
Pozdro
boro