Na początek witam wszystkich serdecznie. Od niedawna jestem posiadaczem VW Bora 1.9 TDI z 1999 r. Jestem na etapie podłączania alarmu (właśnie skończyłem naprawę wszystkich zamków/mikrowłączników). Mam problem z podłączeniem alarmu do mojego autka (w samochodzie jest też fabryczny alarm). Posiadam moduł 1J0959799Q - czy ktoś jest w stanie opisać mi gdzie podłączyć się z przewodami od alarmu, które mają być pod krańcówkami (mam opóźniane oświetlenie) oraz jak/gdzie podłączyć domykanie szyb (mój alarm to obsługuje)? Chodzi mi konkretnie o kolor kabla czy nr pinu. W tej chwili podłączyłem się do jedynego pinu na module gdzie pojawia się sygnał po otwarciu drzwi, ale ten sygnał jest krótki i alarm głupieje. Nie znalazłem w tym module nic innego. Podłączenie z kolei pod oświetlenie wnętrza powoduje problemy w związku z opóźnionym oświetleniem, z diodami próbowałem ale nie wyszło, gdzie te diody wpinać? Jak biegną przewody z krańcówek? Gdzie się schodzą?
Byłbym wdzięczny za jakieś porady lub schematy. Pozdrawiam.
VW Bora - problem z podłączeniem alarmu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Moduł ma jedną wtyczkę. Czy wpinać się do modułu komfortu? Czy jest jeszcze jakiś moduł gdzie należy się podłączać (podobno moduł J393 pod nogami kierowcy albo moduł zamykania szyb w drzwiach)? Miernikiem na wejściu modułu komfortu nie mogę znaleźć żadnego innego impulsu otwarcia drzwi oprócz tego sekundowego, do którego teraz podpiąłem alarm. Czy to nie jest tak że sygnał z zamków idzie do sterowników zamykania szyb a stamtąd idzie cyfrowo do komfortu dlatego nie mogę również namierzyć impulsu otwarcia drzwi w kostkach drzwi?
Ostatnio zmieniony pn sie 11, 2008 18:29 przez mistyk, łącznie zmieniany 2 razy.