Uszczelka pod głowica czy tylko odma ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Uszczelka pod głowica czy tylko odma ??
Witam wszystkich mam taki problem odnosnie swojej golfiny. Mam mk3 1.6 jest okres wakacyjny wiec samochód zamieniłem na plaze i zimne piwko, minelo jakis miesiac i przyszlo na odpalenie golfa za pierwszym przekreceniem golf odpalił ale za 3sek i zgasł. odpaliłem powrórnie odpalił i chodził równo, wtedy po około 1 min zobaczyłem spod maski dym !! :/ okazalo sie ze olej jak kazdy wie koloru "cappucino" wywaliło mi przez UWAGA!! filtr oleju i kapło na kolektor z tad ten dym przy tym wszystkim oczywiscie płyn chłodniczy poszedł sie je*** wciagneło go całkowicie. Umyłem silnik wzielem stary filtr w miare czysty przykreciłem go dosyc mocno dolałem oleju i uzupełniłem płyn odpaliłem golfine i nic sie nie działo. teraz pytanie co sie stalo ze tak wywaliło ?? bo raczej nie chciałbym powtórki. od tego czasu nie odpalałem silnika. Czy to zapchana odma ?? przeciez jest LATO czy moze uszczelka pod glowica ?? Jestem raczej zielony w tych sprawach. Prosze o pomoc +
-
wojtas4589
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
-
wojtas4589
- Wamia Mazury
- Kontakt:
Hmm ogolnie to bylo tak ze wymieniłem sobie silnik. niby był igła, wszystko było super chodził olej był olejem czysciutki i bez ani kropli wody i tak jak mówie przyszło na wakacje auto postało odpaliłem i zonk olej z płynem chłodzacym wywalilo przez filtr. po tym wszystkim spusciłem olej dałem stary filtr i dolałem olej bo mam go pod dostatniem. odpaliłem i nic... ale nie odpalalem auta na dłuzej ...
-
wojtas4589
- Wamia Mazury
- Kontakt:
a więc jeśli płyn poszedł w olej to uszczelka naapewno do wymiany, nie mam tylko pojęcia skąd wzięło sie tam takie ciśnienie że aż wywalił filter oleju ale pszypuszczam że jeśli cały płyn poszedł w olej to z tąd te ciśnienie się wzięło
dalej niech sie lepiej wypowie ktoś badziej obeznany odemnie bo nie chce wprowadzić Ciew błąd
jest jeszcze możliwość że głowica uległa uszkodzeniu ale to najgorsza wersja
dalej niech sie lepiej wypowie ktoś badziej obeznany odemnie bo nie chce wprowadzić Ciew błąd
jest jeszcze możliwość że głowica uległa uszkodzeniu ale to najgorsza wersja
Ostatnio zmieniony ndz sie 10, 2008 17:56 przez wojtas4589, łącznie zmieniany 1 raz.
a odma z tyłu, przez to jest niedogrzana i jezdzac w cyklu miejskim
na krotkich odcinkach w zime zamarza. Zamarza odkladajaca sie w niej
mazia, woda, no nie wiem w kazdym razie to "kupa" ma to do siebie
ze potrafi totalnie zapchac odme co owocuje wywaleniem oleju przez
najslabszy punkt.
To przeczytałem w innym temacie... wiec dalej nie wiem co sie stało ;/ objawy niby te same wywalenie oleju przez nasłabszy punkt
na krotkich odcinkach w zime zamarza. Zamarza odkladajaca sie w niej
mazia, woda, no nie wiem w kazdym razie to "kupa" ma to do siebie
ze potrafi totalnie zapchac odme co owocuje wywaleniem oleju przez
najslabszy punkt.
To przeczytałem w innym temacie... wiec dalej nie wiem co sie stało ;/ objawy niby te same wywalenie oleju przez nasłabszy punkt
-
wojtas4589
- Wamia Mazury
- Kontakt:
aqQ, ostatni raz Ci pisze że płyn do oleju może dostać sie po połączniu kanalików które są w głowicy i bloku silnika ( wjednych krąży płun a wdrugich olej ), przyczyną tego może wypalona uszczelka pod głowicą lub też peknięta głowica.
o odmie nie będe Ci pisał bo nie mam w tym praktyki że tak powiem
a więc jeszcze raz: Nie wiem skąd sie wzięło owe ciśnienie w Twoim silniku, ale wiem skąd jest płyn chłodniczy w oleju, tak czy owak głowica do ściągnięcia.
ale najpierw upewnij się czy ten płyn napewno ucieka w olej!
o odmie nie będe Ci pisał bo nie mam w tym praktyki że tak powiem
a więc jeszcze raz: Nie wiem skąd sie wzięło owe ciśnienie w Twoim silniku, ale wiem skąd jest płyn chłodniczy w oleju, tak czy owak głowica do ściągnięcia.
ale najpierw upewnij się czy ten płyn napewno ucieka w olej!
Ostatnio zmieniony pn sie 11, 2008 16:00 przez wojtas4589, łącznie zmieniany 1 raz.