króciec

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
seba002
Mały gagatek
Mały gagatek

króciec

Post autor: seba002 » śr sie 06, 2008 12:59

witam.czy mozna zamontować króciec zamiennik do silnika 1.4 ABD. z nowym czujnikiem i termostatem. VW Golf 1.4 wersja CL. Czy musi byc orginał????
Ostatnio zmieniony śr sie 06, 2008 12:59 przez seba002, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » śr sie 06, 2008 13:04

moze być zamiennik

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
maryjan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: maryjan » śr sie 06, 2008 15:10

seba002 pisze:Czy musi byc orginał????
Może byc zamiennik tylko jakiś firmowy (nie najtańszy)

Dziki

Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Tomek_Dx » śr sie 06, 2008 22:11

Nie polecam zamienników są wykonane z kiepskiego plastiku, który pod wpływem temperatury (szczególnie zimą gdy np po nocy gdzie temp wynosi -10 st rozgrzewa się do +90st) wygina się traci kształt i po 1 do 3 m-cy zaczyna przeciekać. Jak chcesz bawic się z tym co 3 m-ce to zakładaj zamienniki. Oryginał kroćca wytrzymał mi 12 lat a kolejny oryginał wymieniony 2 lata temu do dziś jest OK i mam nadzieję wytrzyma kolejne 10 lat. Nie zapomnij kupic w ASO również sprężystej opaski zaciskowej na wąż nachodzący na krociec. MI pękł krociec właśnie dlatego że zamiast oryginalnej opaski która "pracuje" razem ze zmianami temp założyłem opaskę ślimakową która po nagrzaniu nie rozszerzyła się razem z kroćcem i krociec pękł

Tomek Dx

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sie 06, 2008 22:53

Praktycznie sa dostępne tylko zamienniki firmy Topran. Wytrzymują dłużej 2-4 lata, pod warunkiem żeby dokręcać z umiarem śróby mocujące i opaski. Zresztą przecież oryginalne obejmy sie nie psują, można założyć stare.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Tomek_Dx » śr sie 06, 2008 23:40

Moim zdaniem Topran to największy badziew. ewentualnie wśród zamienników dobre firmy to Febi, TRW. Niepamietam ile kosztował krociec w ASO ale chyba około 50 pln. (Usterka akurat dopadła mnie w Popradzie na Słowacji, dobrze że jest tam ASO VW, poza tym ceny części w ASO na słowacji o 30-40% niższe niż w Polsce) Z tego co pamiętam to łącznie za część, robociznę i dolewkę płynu chłodniczego zapłaciłem w przeliczeniu na pln ok 130pln!!! U nas pewnie by krzyknęli 2 razy tyle. Króciec Topranu kosztuje 20 PLN i jak piszesz starcza na 2 lata. Oryginał na 10 lat, tak więc i tak wyjdzie drożej dokładając za każdym razem nowy płyn chłodniczy, robociznę i usterkę np jak w moim przypadku za granicą. Mnie nie stać na zamienniki:)) części moim zdaniem powinno się kupować w ASO lub w b.dobrym stanie na szrocie. Ostatnio wymieniałem dźwigienkę włączania biegów taką z plastikową kulką blisko skrzyni biegów. W intercarsie kupiłem ja firmu Topran za 18 pln (innej nie mieli) ponieważ w ASO kosztowała 250 pln. Ale jak porównałem wykonanie i jakość materiałów z oryginałem to rzuciłem ja w kąt garażu i zamontowałem oryginał w b.Dobrym stanie ze szrotu który pewnie wytrzyma kolejne 10 lat.

Tomek Dx

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”