Po wyłaczeniu silnika wentylatory bardzo długo pracują

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Po wyłaczeniu silnika wentylatory bardzo długo pracują

Post autor: mojama » ndz sie 03, 2008 19:07

Witam,

Jakiś tydzień temu zauważyłem niepokojące zachowanie auta. Otóż po wyłączeniu silnika wentylatory pracowały jeszcze przez około 20 minut! Mówię sobie, że upały są i chłopak musi się schłodzić do spania, ale z drugiej strony coś mi nie pasował ten długi czas.

Teraz w piątek to samo. Podjechałem do Castoramy w której spędziłem dobre pół godziny. Wychodzę i słyszę spod maski nadal pracę wentyla. Wprawdzie kręcił się już chyba tylko jeden bo szum bym o wiele mniejszy niż ten zaraz po zgaszeniu gdzie szalały oba wentyle pełną parą.

Przed chwilą zdziwiłem się bo auto jest martwe. Pilot nie otwiera, dioda w drzwiach sie nie pali. Otwieram z kluczyka przekręcam zapłon i głucha cisza, nic sie nie pali też.
Akumulator ma kilka miesięcy (moll) i ma taki bajer do sprawdzania naładowania, taką kropkę. No wynika z niej, że jest rozładowany.
Na bank to wina długo pracujących wentylatorów po zgaszeniu.

Mam dwa pytania:

Ile Wam kręcą się wentylatory po zgaszeniu? (najlepiej 1.8t jeśli to ma znaczenie)
No i co może być przyczyną, że one kręcą się u mnie tak długo? Nie było tak nigdy. Jakiś czujnik czy co?

Jutro poproszę kolege o prąd to wtedy zapodam VAGa w między czasie chciałbym dowiedzieć się co o tym sądzicie? Wyjeżdzam w piątek i takie psikusy nie są mi na rękę :)

pozdrawiam,

krzysztof w
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysztof w » ndz sie 03, 2008 19:23

Witam. Problem dość poważny tylko dlatego że wentylatorki rozładowują akumulator. Nie orientuje się jak to jest w Golfie IV ale kiedyś miałem podobny problem i winę za to ponosił czujnik temperatury wtrysków. Gdy wtryski były zbyt gorące to wtedy załączał mi się wentylator i do tego pompa paliwa tłoczyła paliwo w celu wystudzenia. Dziwne trochę ale tak było. Może u Ciebie też jest coś takiego . Mógł też nawalić czujnik temperatury na chłodnicy ten co załącza wentylator. Najlepiej sprawdzić to wtedy gdy wentylatory są załączone. Trzeba zdjąć wtyczkę z czujnika i jeśli się rozłączą to jest winny za to. :grin: Pozdro.

Św. Krzysztof jeździ z nami tylko do prędkości 120 km/h, po czym swoje miejsce odstępuje św. Piotrowi.

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » ndz sie 03, 2008 22:29

ja mam tak samo.tzn temperature silnika utrzymuje idealnie nic sie nie grzeje itp.ale po zgaszeniu silnika potrafi wentylator sie wlaczyc jeszcze po kilkunastu a mone i kilkudziesieciu minutach(tego niezauwarzylem)ale te 10-15 min to napewno.ile razy stalem z boku a on po tych kilkunastu minutach sie zalacza na chwile.aku na szczescie nierozladowywuje.bledow komp niema bo sprawdzalem okazyjnie.niewiem czy tak ma byc czy nie.puki nieprzeszkadza to tak mam.

[ Dodano: Nie Sie 03, 2008 22:30 ]
aha moj sie wylancza po zgaszeniu silnika tylko potem znow sie odpala.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 03, 2008 22:39

Mk4 nie znam ale winny bedzie sterownik wentylatorów. Pytanie tylko czym sam w sobie, czy jakiś czujnik od klimy się uwalił albo to co o czym piszekrzysztof w, w moim mk3 też jest taki dodatkowy czujnik temperatury, w mk4 nie wiem.
Podmiana sterownika na sprawny rozwiązałaby wątpliwości tylko trzeba go znaleźć i pożyczyć

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » wt sie 05, 2008 14:25

Dzięki za odpowiedzi.

VAG nic nie pokazywał. Okazało się, że było jakieś zwarcie na tych wiatrakach. Mechanik w kanale pogrzebał 10 minut i jest już OK.

pozdrawiam,

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”