Jak się w tym połapać? Bezpieczniki - silnik PF

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

smirk
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: smirk » pn lip 28, 2008 10:48

Bo widzisz, część sygnałów z wtyczek po stronie silnika ląduje w którejś z kostek przyłączanych z tyłu do centralki z bezpiecznikami i przekaźnikami (o ile dobrze rozumiem, to kostki F, G1 i G2). Popraw mnie, jeśli się mylę, bo jestem (co chyba dałem odczuć ;) ) nieco zielony.

[ Dodano: 29 Lip 2008 13:23 ]
Dobrze, w takim razie wrzucam dokładne zdjęcia całej wiązki z opisami po sprawdzeniu miernikiem połączeń.
Mam nadzieję, że z tego czegoś Wam się uda dowiedzieć. Jeśli czegoś jeszcze brakuje, dajcie proszę znać.

Zdjęcie całej wiązki:

Obrazek

Szczegóły:
zdjęcie 1 (lewy dolny róg całości wiązki)

Obrazek

zdjęcie 2 (lewy górny róg)

Obrazek

zdjęcie 3 (prawy górny róg)

Obrazek

zdjęcie 4 (prawy dolny róg)

Obrazek

<b>bugalon</b>, teraz dasz radę coś stwierdzić? Wygląda na to, że te podstawowe wtyki są, to czego brakuje nie ma (albo nie wygląda na to, żeby miało) związku z silnikiem.
Jednak nadal się zastanawiam nad tymi wtyczkami przyłączanymi do centralki z bezpiecznikami. W mk3 ABD z komory silnika szła m.in. 15pinowa wtyczka, która obsługiwała pa wsjem cały blok silnika z czujnikami i wtryskiem, w PFie wszystkie są oddzielnie. No i oczywiście układ kabli we wtyczkach po stronie centralki z bezpiecznikami jest inny niż w ABD.

Poradzi ktoś coś? Mierzyć coś jeszcze?

pozdrawiam
Smirk

[ Dodano: 31 Lip 2008 09:07 ]
Nikt się nie czuje na siłach? Może chociaż ktoś się wypowie, czy mam wszystko (opis na zdjęciach przy wtyczkach), czego potrzebuję, żeby podłączyć silnik.

Zlokalizowałem, że wtyczka 43 = wtyczka F, 44 = G2. Zakładam więc, że 42 = G1, ale jakoś mi tam nic nie pasuje. Muszę jeszcze poszperać.

To czekam na info od Was.
Dzięki
Ostatnio zmieniony wt lip 29, 2008 13:29 przez smirk, łącznie zmieniany 2 razy.

[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/228669.html][img]http://images.spritmonitor.de/228669_3.png[/img][/url]

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » czw lip 31, 2008 09:54

Układ kabli we wtyczkach po stronie bezpieczników musi być inny. Inne elementy są obsługiwane to raz, a dwa inny zestaw przekaźników jest zapewne do obsługi digifanta i zwykłego 1,4 na monopunkcie. Przekaźniki zwierają / rozwierają odpowiednie obwody w skrzynce bezpieczników podając napięcia na odpowiednie piny wtyczek. Żeby dokładnie zrozumieć w jaki sposób to działa trzeba mieć:

1. Schemat elektryczny skrzynki bezpieczników
2. Schemat elektryczny silnika 1.4 który masz
3. Schemat elektryczny silnika 1,8 który chcesz podłączyć.

Po prześledzeniu schematów możesz dopiero stwierdzić, które przekaźniki należy wymienić i przede wszystkim na jakie.

Osobiście całe to podłączenie zrobiłbym zupełnie inaczej na Twoim miejscu (bo widze, że tematu nie ogarniasz). Weź wiązkę z PFa wydziel z niej tylko wiązkę silnikową i skorzystaj ze swojej starej wiązki silnikowej (tej którą masz w aucie). Zmierz gdzie pojawiają się napięcia po przekręceniu kluczyka w stacyjce i wykorzystaj je do zasilenia wiązki od PFa. Jednym słowem mówiąc obetnij całą prawą część wiązki z pierwszego zdjęcia (połączeniem jest tylko przewód zasilający cewkę) i ze starej wiązki (tej z 1,4) podaj napięcia na te piny wiązki PFa których PF potrzebuje. Pamiętaj jednocześnie, że ty cewkę masz zintegrowaną z modułem zapłonowym. W PFie jedno i drugie jest oddzielnie.

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

smirk
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: smirk » pt sie 01, 2008 22:26

Czyli sugerujesz raczej odpuścić sobie szukanie schematów wiązek i tylko podłączenie zasilania do części silnikowej? A zwróciłeś uwagę na czujniki oleju, które są właśnie po prawej stronie wiązki? To samo z czujnikiem temperatury cieczy chłodzącej. Co z nimi? W 1.4 była jedna wtyczka 15pinowa obsługująca cały blok silnika z czujnikami, wtryskiem itp.

I co z np. wtyczką od Monomotronica? Zostawić tam, gdzie był komputer? Dwie instalacje obok siebie?

No i jeszcze jedno. Razem z PFem kupiłem cewkę. Da się ją wykorzystać, czy lepiej tą od ABD?

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob sie 02, 2008 09:09 przez smirk, łącznie zmieniany 1 raz.

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » pn sie 04, 2008 08:44

Eee stary z calym szacunkiem, ale nie jestem w stanie wytłumaczyc przez internet co i gdzie należy podłączyć. Musisz wziąć miernik w rękę i mierzyć. Najpierw trzeba wymierzyć wtyczke silnikowa i zobaczyć jaki sygnał jest na jakim pinie (po tym sie zorientujesz ktory przewod do czego). Jak to będziesz miał, to podepnij pod to wiązkę digifanta, tylko zanim to zrobisz wyjmij całą wiązkę z 1,4 i wypruj wszystko z czego nie będziesz korzystał (wtyczka od ECU, czujniki silnikowe itd.)

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”