Rozrusznik raz kręci a raz nie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- ace-mati
- VWMANIAK
- Kontakt:
Rozrusznik raz kręci a raz nie
Witam wszystkich po dłuższej nieobecności spowodowanej bezproblemowym użytkowaniem mojego golfa.
A teraz do rzeczy. Od razu przepraszam jeśli ten temat był szukałem i nie znalazłem żadnej satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Więc tak:
Posiadam golfa 2 1.6benz na gaźniku. Problem z rozrusznikiem pojawił sie stosunkowo nie dawno pierwszymi objawami było to że w ogóle nie chciał kręcić tylko czasami cykał więc rozebrałem go i wymieniłem szczotki ponieważ były dosyć mocno zużyte. Po miesiącu znów się pojawił problem z rozrusznikiem tym razem jak przekręcam stacyjkę to słychać tylko dziwny bzzzzzzz i autko nie kręci. Nie mam pojęcia co to może być. Dodam że kontrolki nie przygasają. Muszę parę razy przekręcić stacyjką i za którymś razem dopiero zaczyna normalnie kręcić ale zauważyłem też że kręci tak jakby wolniej.
Proszę o pomoc
A teraz do rzeczy. Od razu przepraszam jeśli ten temat był szukałem i nie znalazłem żadnej satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Więc tak:
Posiadam golfa 2 1.6benz na gaźniku. Problem z rozrusznikiem pojawił sie stosunkowo nie dawno pierwszymi objawami było to że w ogóle nie chciał kręcić tylko czasami cykał więc rozebrałem go i wymieniłem szczotki ponieważ były dosyć mocno zużyte. Po miesiącu znów się pojawił problem z rozrusznikiem tym razem jak przekręcam stacyjkę to słychać tylko dziwny bzzzzzzz i autko nie kręci. Nie mam pojęcia co to może być. Dodam że kontrolki nie przygasają. Muszę parę razy przekręcić stacyjką i za którymś razem dopiero zaczyna normalnie kręcić ale zauważyłem też że kręci tak jakby wolniej.
Proszę o pomoc
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Mi też robił bzzzzzzz - aku pada. Podładuj aku i będzie dobrze. Po prostu robi się coś takiego, że elektromagnes próbuje uruchomić rozrusznik - zwiera jego styki i w tym momencie spada napięcie w instalacji - więc elektromagnes odpada - styki się rozwierają - napięcie więc rośnie i znomu elektromagnes przycąga styki i tak w kółko.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
zobacz tą zębatą tulejkę w środku rozrusznika, którą napędzają te trzy tryby, ja miałem w tym miejscu objechaną dookoła z trybów, szczotki działały, elektromagnes również, a na tych trybach mi przepuszczało.
druga sprawa jest taka że po wymianie rozrusznika bądź jego naprawie bardzo często się okazuje że akumulator również jest do wymiany.
druga sprawa jest taka że po wymianie rozrusznika bądź jego naprawie bardzo często się okazuje że akumulator również jest do wymiany.
[img]http://i11.photobucket.com/albums/a161/jungu/MKIII.jpg[/img]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1374478&highlight=#1374478
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1374478&highlight=#1374478
- ace-mati
- VWMANIAK
- Kontakt:
posprawdzałem przewody wszystko jest ok z braku czasu dopiero w sobotę będę mógł rozebrać rozrusznik i wszystko posprawdzać ale zauważyłem jeszcze kilka objawów rozrusznik nie chce kręcić tylko na ciepłym silniku na zimnym jest wszystko ok a i jeszcze jak nie chce kręcić wystarczy wysiąść i zabujać autkiem na biegu i wtedy kręci normalnie