głośne pisczenie chyba ze skrzyni biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
koolio
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

głośne pisczenie chyba ze skrzyni biegów

Post autor: koolio » wt lis 01, 2005 01:16

Witam
pojawił sie dzis u mnie problem z golfem 1,6 rf, a mianowicie gdy odpaliłem auto wrzuciłem 1 bieg pusciłem sprzegło i pojawił sie głośny pisk. gdy tylko wcisnąłem sprzęgło pisk umilkł, nie wazne na jakim biegu jechałem pojawiało sie głosne piszczenie. czy to jest jakieś łozysko w skrzyni? bo raczej nie sprzęgło, gdyż piszczenie ustaje jak tylko wcisne sprzegło.

Awatar użytkownika
GTomek
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: GTomek » wt lis 01, 2005 01:28

łożysko oporowe sprzęgła może ci właśnie piszczeć z tego co opisujesz tak wynika bo napewno nie skrzynia
najczęściej jak wymieniasz kompletne sprzęgło to wymieniasz docisk tarcze no i jak zachodzi potrzeba to właśnie łożysko

[url=http://www.userbars.com/][img]http://www.userbars.com/galerie/images/files/3/7/vw.gif[/img][/url]

Awatar użytkownika
piotreq
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: piotreq » wt lis 01, 2005 12:24

No niekoniecznie jest tak jak kolega <b>GTomek</b> mowi.
Lozysko oporowe sprzegla jest uzywane wlasnie w momencie wcisniecia pedalu sprzegla a wtedy nie piszczy. Piszczy jak pedal jest puszczony wiec to niestety moze byc skrzynia.

Mozesz dokladniej opisac odglos ktory sie wydobywa (moze jakies chrobotanie lub cos podobego jeszcze slychac) ???

Awatar użytkownika
Kaczor
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kaczor » wt lis 01, 2005 12:31

łożysko w golfie jest montowane od drugiej strony i jest cały czas w oleju , więc po pierwsze nie wymienia się go przy wymianie kompletnego sprzęgła , po drugie nie ma jak piszczeć

Kleić , Taśmić , Trytytkować ...

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » wt lis 01, 2005 16:56

jeśli pisk był przy ruszaniu to obstawiam samo sprzęgło - skrzynia raczej nie piszczy tylko wydaje różne inne odgłosy :grin:

VWsoltys
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: VWsoltys » czw wrz 03, 2009 16:03

witam!
ja też mam podobny problem, gdy wciskam sprzeglo to piszczy, nie zaleznie na ktorym biegu, znaczy to ze łozysko sprzegla??
ile km na tym jeszcze zrobie?

soltys

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw wrz 03, 2009 16:38

jaki silnik, przecież konstrukcja skrzyni od 1,4 czy 1.6 jest inna jak mocniejszych, wyżej to napisano.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”