RP, problem po odpaleniu ciąg dalszy.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

gailbraith

RP, problem po odpaleniu ciąg dalszy.

Post autor: gailbraith » pt lip 25, 2008 23:41

Witam

Mk2, Silnik RP, rok 90

Ciągle walczę z problemem jaki pojawia się u mnie po odpaleniu auta.

Mianowicie odpalam auto na benzynie i po około 10 sekundach bezproblemowego działania silnik zaczyna przerywać jakby nie palił na jeden gar. Trochę wtedy "ciągnikowato" chodzi, ciężko wchodzi na obroty, po przygazówce i utrzymywaniu gazu w jednym punkcie potrafią obroty spaść ale nie zawsze. Co do przygazówki to wystarczy przytrzymać pedał gazu na kilkanaście sekund i wtedy przestaje przerywać.

Normalnie sobie radzę z tym, że przed tym jak zacznie przerywać przełączam silnik na lpg. Zaznaczam, że na gazie chodzi znakomicie. Nawet jak odpalę na benzynie i w trakcie tego przerywania przełączę na gaz to momentalnie owe przerywanie ustaje.

Co już z nim robiłem?

1. Jest w nim nowiutki akumulator bo stary padł.
2. Nowe kable zapłonowe Beru
3. Nowa kopułka z palcem
4. Świece NGK trzy elektrodowe mają może z 1500 km
5. Mam dwa czujniki od ssania (niebieskie) i na każdym z nich jest to samo (sprawdzałem je miernikiem i odczyty mają dobre)
6. Nowy silniczek krokowy (oryginał Boch), wymieniłem w lutym bo poprzedni wariował.

Zaznaczam, że przerywa tak i po odpaleniu na ciepłym silniku! Ale również muszę dopowiedzieć, że owe przerywanie nie pojawia się zawsze. Nieraz zapali i chodzi pięknie równo.

Co do resetu ECU. Nic to nie daje, zresztą mam mam taki przekaźnik, który właśnie jest odpowiedzialny za reset ECU po każdym wyłączeniu silnika.

Podłączony jest w owy sposób:

86- cewka (+)
85 - masa
30 i 87a do ECU

Obrazek
(po kliknięciu zdjęcie się otworzy w większym rozmiarze)

homsky w temacie- http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2023799 pisze abym podłączył w sposób taki jak on opisał. Lecz ja sprawdzałem czy mam napięcie przy wyłączonym zapłonie na kablu odpowiedzialnym za podtrzymywanie pamięci ECU i jednak prądu tam nie ma. Zresztą jak zaznaczam, reset można powiedzieć "mechaniczny" czyli klemą nie daje również rezultatu.

Mi osobiście wygląda jak problem ze ssaniem, zawsze pojawia się po odpaleniu po jakiejś chwile. Teraz wpadłem na pomysł aby jutro spróbować uruchomić auto bez załączonej wtyczki od ssania właśnie, zobaczę co się będzie działo.

Na działającym silniku niby sprawdzałem podczas działania to odłączanie wtyczki, na zimnym silniku obroty spadały, ciepłym wzrastały.

Jak myślicie co jeszcze sprawdzać. Lambda? Bawić się w ustawienie TPS-u? Na kiepski już filtra paliwa mi ten problem nie wygląda bo niby problem zawsze jest w tym samym czasie.

Co do paliwa to mam zalaną dobrą benzynę 98 a nie jakieś niewiadomego pochodzenie specyfiki więc to też można wykluczyć.

Więc macie jakieś pomysły? Za co się chwytać bo trochę staje się to irytujące...
Ostatnio zmieniony pt lip 25, 2008 23:44 przez gailbraith, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » pt lip 25, 2008 23:47

ja bym sprawdził jeszcze ten TPS , w sumie ja nie wiem za bardzo czego sie czepic, moze jeszcze tego ze ja zawsze reset robilem przed odpiecie wtyczki ECU , bo klema nie dzialał.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

gailbraith

Post autor: gailbraith » pt lip 25, 2008 23:54

guti pisze:reset robilem przed odpiecie wtyczki ECU , bo klema nie dzialał.
Sprawdzę i to jutro ale jak pisałem sprawdzałem miernikiem i napięcia nie było na kablu podtrzymującym ECU, lecz znów jeśli patrzeć na sposób podpięcia przekaźnika od resetu kolegi homsky to u mnie jest źle podpięty.
Ostatnio zmieniony pt lip 25, 2008 23:57 przez gailbraith, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
axel1989
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: axel1989 » sob lip 26, 2008 00:37

zamiast 87a do ecu powinno byc 87 i 30 i wtedy to by wygladalo logicznie bo tak jak teraz masz to reset sie nie zrobi

gailbraith

Post autor: gailbraith » sob lip 26, 2008 19:50

axel1989 pisze:zamiast 87a do ecu powinno byc 87 i 30 i wtedy to by wygladalo logicznie bo tak jak teraz masz to reset sie nie zrobi
Podłączyłem w ten sposób i podczas wyłączonego zapłonu nie ma napięcia lecz i po włączeniu również.

Idę dalej kombinować...

Edycja
Myślę, że problem rozwiązany, jutro będę wiedzieć na 100% jak chwile polatam na gazie.
Ostatnio zmieniony sob lip 26, 2008 21:27 przez gailbraith, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”