Bicie na kierownicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
- Kontakt:
Bicie na kierownicy
Witam, od niedawna mam taki problem że mam straszne bicie na kierownicy od 90 km/h wzwyż. Koła wyważałem 2 razy i były dobrze wyważone, teraz zaczyna coś buczeć w prawym kole, łożyska nowe FAG. Mechanik jak robił łożyska powiedział że przegóby zewnętrzne są OK. Czy jest to możliwe że to wina przegubów wewnętrznych?
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jeśli masz drgania na kierownicy a ponowne wyważenie nic nie dało to:
1) Sprawdź czy opony nie są z hamowane ( często się to zdarza autom bez ABS-u). Jeśli kupiłeś używane to takie mogą być.
2) Jeśli coś buczy, huczy dźwięk podobny do łożyska to możesz mieć wybitą lub wybite opony (wy ząbkowane). Wtedy nie pozostaje nić innego jak wymiana opon.
3) bicie możesz mieć też jeśli felga nie siedzi ciasno na piaście a wisi na śrubach. Wtedy będziesz musiał wytoczyć sobie pierścienie centrujące do felg ( Jeśli są to felgi aluminiowe i nie oryginalne)
4) lekkie drganie możesz mieć wtedy gdy będziesz miał wybity drążek kierowniczy (sprawdzisz to podnosząc koło do góry i ruszając prawo lewo)
5) Jeśli chodzi o zużyte łożysko to będzie huczeć, buczeć przy jeździe na wprost natomiast na zakrętach powinno cichnąć ponieważ jest dociążane. Przykład jeżeli masz zużyte prawe łożysko to na zakręcie w lewo będzie cichnąć.
Ale pisałeś ze łożyska wymieniałeś wiec ta opcja odpada.
Sprawdź powyższe 4 punktu a powinieneś znaleźć przyczynę
Pozdrawiam
1) Sprawdź czy opony nie są z hamowane ( często się to zdarza autom bez ABS-u). Jeśli kupiłeś używane to takie mogą być.
2) Jeśli coś buczy, huczy dźwięk podobny do łożyska to możesz mieć wybitą lub wybite opony (wy ząbkowane). Wtedy nie pozostaje nić innego jak wymiana opon.
3) bicie możesz mieć też jeśli felga nie siedzi ciasno na piaście a wisi na śrubach. Wtedy będziesz musiał wytoczyć sobie pierścienie centrujące do felg ( Jeśli są to felgi aluminiowe i nie oryginalne)
4) lekkie drganie możesz mieć wtedy gdy będziesz miał wybity drążek kierowniczy (sprawdzisz to podnosząc koło do góry i ruszając prawo lewo)
5) Jeśli chodzi o zużyte łożysko to będzie huczeć, buczeć przy jeździe na wprost natomiast na zakrętach powinno cichnąć ponieważ jest dociążane. Przykład jeżeli masz zużyte prawe łożysko to na zakręcie w lewo będzie cichnąć.
Ale pisałeś ze łożyska wymieniałeś wiec ta opcja odpada.
Sprawdź powyższe 4 punktu a powinieneś znaleźć przyczynę
Pozdrawiam
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wiec tak auto mam z ABS, wszystkie opony są mniej wiecej równo zużyte i od 3 lat na tych samych felgach i nie było z nimi problemu.
Co do drążka kierowniczego to chodzi o końcówke czy o cały drążek, bo faktycznie końcówki mogą sie już rozpadać, sprawdzę to jutro i te opony i ciśnienie w nich bo dzisiaj czasu nie miałem
Dziękuje za podpowiedzi, prznajmniej wiem gdzie szukać objaw, jak coś jeszcze wpadnie Wam do głowy to piszcie
Co do drążka kierowniczego to chodzi o końcówke czy o cały drążek, bo faktycznie końcówki mogą sie już rozpadać, sprawdzę to jutro i te opony i ciśnienie w nich bo dzisiaj czasu nie miałem
Dziękuje za podpowiedzi, prznajmniej wiem gdzie szukać objaw, jak coś jeszcze wpadnie Wam do głowy to piszcie
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
tarcze mam ATE, słyszałem od sprzedawcy o brembo od kąd zaczęli je produkować w Dąbrowie Górniczej to totalny chłam
Ostatnio zmieniony sob lip 26, 2008 10:36 przez kupszczelisty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: