klimatyzacja - wycie/buczenie z komory silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kwadros
Nowicjusz
Nowicjusz

klimatyzacja - wycie/buczenie z komory silnika

Post autor: kwadros » pn lip 21, 2008 11:03

Witam,
problem z którego wynika zapytanie to dziwne odgłosy wydobywające sie z komory silnika (tylko) przy włączonej klimatyzacji. Charakterystycznym jest to, że wycie słyszanej jest na pierwszym lub drugim biegu (podczas ruszania np z pod świateł), oraz zaraz po wyłączeniu silnika. Trzeba dodać, że nie zawsze one występują (są raczej od czasu do czasu).

Owe wycie można porównać do dmuchania w butelkę (tylko w wysokich tonach - bardziej piskliwe), zapis fonetyczny mógłby wyglądać tak [łuuuuuuu] :)

Wiec drodzy użytkownicy forum- ktoś się z tym spotkał, ktoś zna przyczynę?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn lip 21, 2008 11:04 przez kwadros, łącznie zmieniany 1 raz.

kameh1
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: klimatyzacja - wycie/buczenie z komory silnika

Post autor: kameh1 » pn lip 21, 2008 14:11

Mi również ostatnio jak odebrałem samochód po wymianie kompletnego rozrządu zaczęło buczeć przy włączonej klimie :grrr: nie mam żywcem pojęcia co to może być :crazy:

Awatar użytkownika
Hans-Hans
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Hans-Hans » pn lip 21, 2008 17:34

Oby to była rolka napinająca pasek ktury napędza sprężarke klimatyzacji . Zdarza sie tak jesli wymieniają pasek mogą go zabardzo napiąc i rozwali łożyska napinacza lub sprężarki . sprawdz czy pasek nie jest jak struna a jesli taki jest to go poluzuj ale w niewielu przypadkach to pomaga.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”