[mkIII] Jakie obroty silnika są optymalne-ekonomiczne w TDI?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Wyjasniam doglebnie: trasa:4,3 miasto:6, mieszana: 5,5. No i nie jestem emerytem, reszte sobie dopisz.. A te twoje 6l to gdzie spala?marekos pisze:Ginter masz racje że jazda przy takich obrotach jak napisałem wcześniej to jazda emeryta, ale ile robi się kilometrów na jednym baku, a jak napisałeś że spala Ci 5,5 to wcale to takie ekonomiczne nie jest jak na TDI
Pozdro
Gitner
[ Dodano: Sro Paź 26, 2005 3:47 pm ]
Skoro spala Ci > 6l to jak mogles sie przekonac swoim samochodem o ekonomicznosci TDI? Cos tu nie logicznego smierdziUnicron pisze:a u mnie nie chce zejsć ponizej 6litrów

Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
tylko problem w tym, że to nie ja pisałem o ekonomicznosciGitner pisze:[
Skoro spala Ci > 6l to jak mogles sie przekonac swoim samochodem o ekonomicznosci TDI? Cos tu nie logicznego smierdzi![]()
Pozdro
Gitner

A co do tych 6literków to fakt, że do pracy mam koło 10km i tylko z lenistwa jeżdże autem i pewnie dlatego pali w granicy 6litrów
Pozdrawiam
Unicron
GG: 51 39 714
Unicron@go2.pl
Unicron
GG: 51 39 714
Unicron@go2.pl
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
2,1tys obr/min = 100km/h
tak to mniej wiecej wyglada u mnie jadaqc na 5 biegu 100km/h obrotomierz pokazuje ok 2100 obr/min - i z tego co zdazylem zaobserwowac przez miesiac bo tyle mam samochod to taka jazda jest w miare ekonomiczna choc duzy a moze najwiekszy wplyw ma to jak sie rozpedzamy i jak wyprzedzamy - do jakich obrotow ciagniemy na poszczegolnych biegach.
a co do ekonomicznosci to jak sadzicie jakie wplyw ma rozmiar opon?
tzn czy na oponach 195x50 R15 bedzie wiecej palil niz na 185x60 R14 - te i te byly seryjnie montowane!!
a co do ekonomicznosci to jak sadzicie jakie wplyw ma rozmiar opon?
tzn czy na oponach 195x50 R15 bedzie wiecej palil niz na 185x60 R14 - te i te byly seryjnie montowane!!
Re: 2,1tys obr/min = 100km/h
opona bez watpienia ma znaczenie. czym szersza tym spali wiecej. to oczywiste. ale roznice sa minimalne. np na 185 spali Ci 5l to na 195 spali Ci pewnie max 5,2.BartekC pisze: a co do ekonomicznosci to jak sadzicie jakie wplyw ma rozmiar opon?
btw kiedys czytalem instrukcje jakiegos auta ( tylko ze to bylo dawno i nie pamietam co to bylo za autko ;) w kazdym badz razie apropos ekonomicznej jazdy byla tam taka porada : wciskaj zawsze tak pedal gazu jakby miedzy twoim butem a pedalem bylo umieszczone jajko > czyli naciskaj zawsze bardzo bardzo delikatnie i powoli pedal gazu ;)
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: 2,1tys obr/min = 100km/h
Dylemat teraz czy jajko na twardo czy na miekkoLukbro pisze:btw kiedys czytalem instrukcje jakiegos auta ( tylko ze to bylo dawno i nie pamietam co to bylo za autkow kazdym badz razie apropos ekonomicznej jazdy byla tam taka porada : wciskaj zawsze tak pedal gazu jakby miedzy twoim butem a pedalem bylo umieszczone jajko > czyli naciskaj zawsze bardzo bardzo delikatnie i powoli pedal gazu

Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R