Pasek rozrządu - który najlepszy?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pasek rozrządu - który najlepszy?
Witam Szanownych Forumowiczów.
Od miesiąca jestem posiadaczem Golfa kombi z silnikiem benzynowym 1.6 SR z grudnia 1999 roku.
Auto ma przejechane 82 tys km - świeżo sprowadzone z Niemiec z całą histoią napraw i serwisów.
Z faktur wynika, że auto miało 2 lata temu przy przebiegu 56 tys km wymienioną pompę wody w serwisie VW, ale co dziwne nic nie jest wspomniane o wymianie rozrządu?
W książce serwisowej też nie ma wpisu o jego wymianie o po oględzinach paska wygląda on na chyba fabryczny. Dziwi mnie jednak to, że przecież do wymiany pompy wody trzeba zdemontować pasek a starego zwłaszcza w serwisie się już nie zakłada?
W związku z tym mam pytanie. co sądzicie czy jak będę wymieniał pasek z rolką to należy też wymienić pompę wody?
Jakiej firmy najlepiej założyć pasek i rolkę - chcę kupić zestaw w serwisie VW (przystępna cena) ale mają w kompletach 2 rodzaje pasków - jeden to pasek z białymi nadrukami VW i napisem ContiTech a drugi to pasek z zółtymi nadrukami VW ale bez nazwy firmy, tylko pisze Made in Germany. Który pasek wybrać, który będzie lepszy?
Dziękuję za rady - pozdrawiam.
Od miesiąca jestem posiadaczem Golfa kombi z silnikiem benzynowym 1.6 SR z grudnia 1999 roku.
Auto ma przejechane 82 tys km - świeżo sprowadzone z Niemiec z całą histoią napraw i serwisów.
Z faktur wynika, że auto miało 2 lata temu przy przebiegu 56 tys km wymienioną pompę wody w serwisie VW, ale co dziwne nic nie jest wspomniane o wymianie rozrządu?
W książce serwisowej też nie ma wpisu o jego wymianie o po oględzinach paska wygląda on na chyba fabryczny. Dziwi mnie jednak to, że przecież do wymiany pompy wody trzeba zdemontować pasek a starego zwłaszcza w serwisie się już nie zakłada?
W związku z tym mam pytanie. co sądzicie czy jak będę wymieniał pasek z rolką to należy też wymienić pompę wody?
Jakiej firmy najlepiej założyć pasek i rolkę - chcę kupić zestaw w serwisie VW (przystępna cena) ale mają w kompletach 2 rodzaje pasków - jeden to pasek z białymi nadrukami VW i napisem ContiTech a drugi to pasek z zółtymi nadrukami VW ale bez nazwy firmy, tylko pisze Made in Germany. Który pasek wybrać, który będzie lepszy?
Dziękuję za rady - pozdrawiam.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
najlepszy będzie pasek CONTI który kupisz w sklepie motoryzacyjnym, dokładnie ten sam który proponują ci w ASO ale prawdopodobnie 100% tańszy.
Natomiast rolka ze sklepu marki EVR to rolka fimry INA czyli też taka jakś byś dostał w serwisie. Można w ten sposób nieco zaoszczędzić. Tak samo jest praktycznie z każdą częścią, trzeba tylko wiedzieć jaka firma robi daną część na tzw "pierwszy montaż" a potem można się zaopatrywać w oryginały w zwykłym sklepie i znacznie taniej.
pzdr Kuba
Natomiast rolka ze sklepu marki EVR to rolka fimry INA czyli też taka jakś byś dostał w serwisie. Można w ten sposób nieco zaoszczędzić. Tak samo jest praktycznie z każdą częścią, trzeba tylko wiedzieć jaka firma robi daną część na tzw "pierwszy montaż" a potem można się zaopatrywać w oryginały w zwykłym sklepie i znacznie taniej.
pzdr Kuba
ja te zmialem dylemat (ten sami silnik mam rowniez) ale w koncu zdecydowalem sie na pasek contitech, rolki ruville, pompe wody hepu.
pozdrawiam
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2008 21:01 przez pucha, łącznie zmieniany 1 raz.
Polecam:
PASKEK -->CONTITECH CT908 60 zł
ROLKA --> SKF VKM 11113 134 zł
POMPA --> RUVILLE 65411 130 zł
Razem: 324 zł
Wymieniaj całość bo z książkami serwisowymi to różnie bywa, pompa to mały wydatek a jak Ci się posypie po wymianie paska to wtedy będzie lipa i po co sobie problemy robić.
PASKEK -->CONTITECH CT908 60 zł
ROLKA --> SKF VKM 11113 134 zł
POMPA --> RUVILLE 65411 130 zł
Razem: 324 zł
Wymieniaj całość bo z książkami serwisowymi to różnie bywa, pompa to mały wydatek a jak Ci się posypie po wymianie paska to wtedy będzie lipa i po co sobie problemy robić.
Ostatnio zmieniony czw lip 17, 2008 21:54 przez woytas81, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie cierpię o krok wyprzedzać innych. Pozycja o krok przed innymi jest w sam raz żeby cię ktoś kopnął w dupę...
Dzięki za podpowiedzi. W ASO blisko mojego miejsca zamieszkania mają teraz promocję na rozrząd w cenie 169 zł za pasek i rolkę. Rolka jest firmy SKF a pasek ... ma tylko znaczki VW i Audi i jakieś inne numery wszystko w żółtym kolorze jak barwy Contiego i pisze Made in Germany.
Czy ktoś może wie jakiej firmy może być opisany pasek?
A co do pompy - oferują w tym samym ASO oryginalną VW ale nie wiem jakiego producenta w cenie 156 zł. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz - trzeba oddać starą - ale niby po co? czy ta którą kupię będzie nowa czy może po regeneracji?
Co myślicie? Pozdrawiam.
Czy ktoś może wie jakiej firmy może być opisany pasek?
A co do pompy - oferują w tym samym ASO oryginalną VW ale nie wiem jakiego producenta w cenie 156 zł. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz - trzeba oddać starą - ale niby po co? czy ta którą kupię będzie nowa czy może po regeneracji?
Co myślicie? Pozdrawiam.
Pompa oryginalna 06B121011E kosztuje w ASO ok. 400zł więc mi to wygląda na regenerowaną albo jakiś zamiennik wcale nie gorszy od oryginału Zapytaj się czy to nowa czy regenerowana. Ja po wymianie dostałem swoja a byla w dobrym stanie.
Nie cierpię o krok wyprzedzać innych. Pozycja o krok przed innymi jest w sam raz żeby cię ktoś kopnął w dupę...
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a ja rolek SKF nie polecam bo nowe które przwinęły mi się przez ręce miały zawsze większy luz niz EVR (czyli ruville) który to żadnego luzu nie ma, poza tym rolki ruville bo to są rolki INA czy ORYGINALNE, i na dodatek są przeważnie tańsze niż SKF.
[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 23:12 ]
[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 23:13 ]
[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 23:12 ]
musisz zrozumieć że w serwisie dostaniesz pompę jednej własńie z wymienianych firm, w pudełku VW/AUDI więc po co przepłać. Nie wiem kto konkretnie robi pompy dla VW, natomiast rolki wiem ze robi ERV ruville.Czy byłby to dobry wybór czy lepiej tą z serwisu?
[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 23:13 ]
pompa SKF jak najbardziej OKbaca7 pisze:dla porównania w normalnym sklepie oferowano mi pompę firmy SKF za 148 zł.
Witam ponownie.
Dzięki za rady i zainteresowanie - sprawa więc wygląda tak - oto co proponujecie że najlepsze:
- pasek - ContiTech (choć ciekawi mnie bardzo kto robi ten który opisywałem wyżej proponowany w serwisie z żółtymi napisami)
- rolka - Ruville czyli Ina
- pompa - SKF
Czy dobrze zrozumiałem - to wszystko będzie najlepsze?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 21 Lip 2008 20:18 ]
Jeszcze jedna rzecz - jaki pasek i rolkę wybrać to już wiem ale do końca nie wiem którą kupić pompę.
Mam do wyboru:
- SKF za 148 zł
- Rouville za 120 zł
Co polecacie, która będzie lepsza?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 29 Lip 2008 19:10 ]
Witam ponownie.
Autko mam zrobione, rozrząd i pompa wymieniona - wszystko OK.
Mam tylko jeszcze pytanie. W czasie naprawy okazało się, że do wymiany mam jeszcze rolkę napinacza paska wielorowkowego. Chcieliśmy to wymienić od ręki ale niestety w żadnym sklepie nie mieli od ręki a co gorsza twierdzą, że samej rolki nie można kupić choć jest ona przykręcana do napinacza śrubą 8, tylko trzeba wymieniać cały komplet a to już nie tania sprawa.
Czy ktoś wie może czy sama rolka jest do kupienia?
Pozdrawiam.
Dzięki za rady i zainteresowanie - sprawa więc wygląda tak - oto co proponujecie że najlepsze:
- pasek - ContiTech (choć ciekawi mnie bardzo kto robi ten który opisywałem wyżej proponowany w serwisie z żółtymi napisami)
- rolka - Ruville czyli Ina
- pompa - SKF
Czy dobrze zrozumiałem - to wszystko będzie najlepsze?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 21 Lip 2008 20:18 ]
Jeszcze jedna rzecz - jaki pasek i rolkę wybrać to już wiem ale do końca nie wiem którą kupić pompę.
Mam do wyboru:
- SKF za 148 zł
- Rouville za 120 zł
Co polecacie, która będzie lepsza?
Pozdrawiam.
[ Dodano: 29 Lip 2008 19:10 ]
Witam ponownie.
Autko mam zrobione, rozrząd i pompa wymieniona - wszystko OK.
Mam tylko jeszcze pytanie. W czasie naprawy okazało się, że do wymiany mam jeszcze rolkę napinacza paska wielorowkowego. Chcieliśmy to wymienić od ręki ale niestety w żadnym sklepie nie mieli od ręki a co gorsza twierdzą, że samej rolki nie można kupić choć jest ona przykręcana do napinacza śrubą 8, tylko trzeba wymieniać cały komplet a to już nie tania sprawa.
Czy ktoś wie może czy sama rolka jest do kupienia?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pt lip 18, 2008 18:46 przez baca7, łącznie zmieniany 1 raz.