Alarm - Jak podłaczyć czujnik krańcowy klapy i drzwi?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Alarm - Jak podłaczyć czujnik krańcowy klapy i drzwi?

Post autor: tirsone » śr lip 09, 2008 20:55

Heloł

Kupiłem alarm do gofera i powoli będę się zabierał za jego instalację.

Niby wszystko proste ale kilka rzeczy muszę wiedzieć na 100%

1. Czy do podłączenie tzw. krańcówek drzwi mogą posłużyć te włączniki oświetlenia kabiny które mam w drzwiach?

Mam je po obu stronach. Jeśli mogę je podłączyć to czy ktoś już tak robił i czy ewentualnie nie miał potem jakis kłopotów z oświetleniem kabiny?

2. Lampki w bagażniku jeszcze nie mam ale za to z alarmem dostałem czujnik krańcowy maski. I teraz chciałbym zamiast pod maską zamontować go w bagażniku.. ale w taki sposób, żeby służył i jako włącznik alarmu i włącznik oświetlenia bagażnika.
Nie wiem czy się tak da i w jakim miejscu to zamontować.

3. Ma ktoś fotę drzwi np. z mk2/mk3 gdzie jest podłączony silniczek o centralnego? bo chciałbym wiedzieć gdzie sie go montuje.

Z gory dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony śr lip 09, 2008 21:07 przez tirsone, łącznie zmieniany 2 razy.

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
Kamel
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kamel » śr lip 09, 2008 21:27

Co do podłączenia alarmu pod czujniki krańcowe drzwi to wystarczy jak podłączysz np. pod czujnik po stronie kierowcy, bo w MKII nie ma modułu komfortu, więc nie będzie problemu z oświetleniem.
Pod maskę to myślę, że jednak powinieneś założyć ten który dostałeś z alarmem. Przykład: otworzą Ci maskę i mają na wierzchu akumulator i syrenkę a maska jest niezabezpieczona.
Do tylnej klapy używany i w niektórych autkach montowany był czujnik krańcowy taki sam jak w drzwiach, a montowany był po lewej stronie na tej półeczce, w której montowany jest głośnik. Kabel do niego ciągniesz od czujnika przednich drzwi (a w przypadku 5-drzwiowego - tylnych drzwi - stamtąd skąd masz najbliżej).

Co do centralnego to niech się wypowie ktoś, kto go montował.
Ostatnio zmieniony śr lip 09, 2008 21:28 przez Kamel, łącznie zmieniany 1 raz.

. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .

Awatar użytkownika
tirsone
Forum Master
Forum Master

Post autor: tirsone » śr lip 09, 2008 21:58

Kamel pisze:Co do podłączenia alarmu pod czujniki krańcowe drzwi to wystarczy jak podłączysz np. pod czujnik po stronie kierowcy, bo w MKII nie ma modułu komfortu, więc nie będzie problemu z oświetleniem.
No ale jak podłacze alarm tylko od strony kierowcy to mi ktoś może bez stresu otworzyć drzwi z drugiej strony...czy nie?
Kamel pisze:Pod maskę to myślę, że jednak powinieneś założyć ten który dostałeś z alarmem. Przykład: otworzą Ci maskę i mają na wierzchu akumulator i syrenkę a maska jest niezabezpieczona.
Aku nie mam pod maską :bajer:
Kamel pisze:Do tylnej klapy używany i w niektórych autkach montowany był czujnik krańcowy taki sam jak w drzwiach, a montowany był po lewej stronie na tej półeczce, w której montowany jest głośnik. Kabel do niego ciągniesz od czujnika przednich drzwi (a w przypadku 5-drzwiowego - tylnych drzwi - stamtąd skąd masz najbliżej).
Dziki za info jutro obadam czy faktycznie to dobre miejsce :)

Mój golf

Miłość ożyła....

Awatar użytkownika
Kamel
VW Baron
VW Baron
Kontakt:

Post autor: Kamel » śr lip 09, 2008 22:33

tirsone pisze:No ale jak podłacze alarm tylko od strony kierowcy to mi ktoś może bez stresu otworzyć drzwi z drugiej strony...czy nie?
W MKII właśnie nie jest tak.
Przewód masowy od każdego z czujników idzie na lampkę czyli są one ze sobą połączone. Tak więc jeśli zostanie podana masa na lampkę z któregokolwiek czujnika to i tak dotrze do czujnika drzwi kierowcy.

Tak podłączałem alarm w MKII i w Jettcie :-)

W przypadku np. MKIV sytuacja jest już inna, bo jest tam moduł komfortu i każde drzwi mają osobny czujnik, sygnał przechodzi przez moduł komfortu i na lampkę dochodzą osobne sygnały z każdych drzwi.

A ta półeczka tylna po lewej stronie ma zdaje się pod spodem nawet miejsce na fabryczną lampkę. I tak właśnie miałem zamontowany ten czujnik w swoim dawnym MKII.
Ostatnio zmieniony śr lip 09, 2008 22:34 przez Kamel, łącznie zmieniany 1 raz.

. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”