kontrolka od ładowania

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

husik
Mały gagatek
Mały gagatek

kontrolka od ładowania

Post autor: husik » pn lip 07, 2008 09:21

witam wszystkich.od paru dni mam taki problem z moim mk3, jade se i zapaliła mi sie kontrolka od ładowania, tzn lekko sie świeciła, wygasiłem auto i po ponownym odpaleniu było juz ok, wczoraj to mi sie tak zdarzyło ze rozładowałem aku na maxa bo w dzień trudno zauważyć czy kontrolka od ładowania sie świeci, podładowałem aku i było dobrze, taki problem od paru dni pojawia sie czesto w moim mk, ma ktoś jakieś zdanie na to??? bo nie wiem co myśleć o tym, czy alternator pada czy co, dodam ze tydz temu wymieniałem kostke stacyjki, a problem pojawił sie w piątek.

Awatar użytkownika
herflik95
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: herflik95 » pn lip 07, 2008 09:49

husik, sprawdz jakim prądem ładuje alternator aku, bo moze pada regulator napiecia

husik
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: husik » pn lip 07, 2008 09:57

ale to jest dziwne ze raz jest dobrze a raz swiruje,

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pn lip 07, 2008 12:21

Możesz mieć tą kostkę wybrakowaną i nie puszcza wzbudzenia na alternator. Ale najlepiej to odpalić auto i sprawdzić voltomierzem jaki prąd ładowania jest.

husik
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: husik » pn lip 07, 2008 12:30

tylko kiedy to zmierzyć tym voltomierzem? bo jest tak jak pisałem, odpale go jest dobrze, kontrolka gasnie tak jak powinna, czasami jak mu cos piknie to w czasie jazdy kontrolka zacznie sie lekko świecic, i niestety nie ładuje już,zgasze go, odpale depne mu w pedał do 5tyś obr i wszystko wraca do normy, tzn kontrolka gaśnie i zaczyna ładowac alternator

Awatar użytkownika
krzycho85
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: krzycho85 » pn lip 07, 2008 13:32

Zmierz nawet podczas gdy lampka sie nie pali. Odpal silnik i zobacz jak ładuje, jeśli jest trochę ponad 14V to OK. Później zmierzysz jak sie zaświeci lampka. Ale możesz wykręcić regulator ze szczotkami z alternatora (dwie śrubki) i zobaczysz w jakim stanie są szczotki.

husik
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: husik » śr lip 09, 2008 14:00

Krzycho85, dzieki za porade, miałes racje szczotki sie skonczyły, poleciał punkcik. :D

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”