problem z hamulcami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- majekMK2
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
problem z hamulcami
Witam mam golfa II RP
dzis zauwarzylem ze jak jestem na postoju i wcisne mocno pedal hamulca to obroty delikatnie podnosza sie a nie jak przedtem opadaly i powinny chyba opadac prosze o pomoc co to moglo padnac??
na poczatku od dawna musze pierwsze mocno ze dwa razy wcisnac pedal hamulca zeby mial bardzo mocne hamulce bo za pierwszym razem jak wcisne do oporu to ledwie hamuje auto bez piskow.
Prosze o pomoc bo wyjezdzam w sobote i chce bezpiecznie dojechac do celu
Pozdro
dzis zauwarzylem ze jak jestem na postoju i wcisne mocno pedal hamulca to obroty delikatnie podnosza sie a nie jak przedtem opadaly i powinny chyba opadac prosze o pomoc co to moglo padnac??
na poczatku od dawna musze pierwsze mocno ze dwa razy wcisnac pedal hamulca zeby mial bardzo mocne hamulce bo za pierwszym razem jak wcisne do oporu to ledwie hamuje auto bez piskow.
Prosze o pomoc bo wyjezdzam w sobote i chce bezpiecznie dojechac do celu
Pozdro
Były golfik:/
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=111197
1sza sprawa to odpowietrzenie hamulców -od najdalszego koła do najblizszego pompie.
2sprawa to sprawdz przewod podcisnienie do serva czy nie jest popekany
2sprawa to sprawdz przewod podcisnienie do serva czy nie jest popekany
Ostatnio zmieniony śr lip 02, 2008 15:29 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
- majekMK2
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
powiem wam tak ze ostatnio wymienialem rurke podcisnieniowa ta krutka co idzie od pokrywy metalowej gornej.hamulce mialem odpowietrzane kolo pol roku temu jak mechanik wymienial mi pompe hamulcowa.
i tak tylne hamulce mam juz na wykonczeniu bebny i szczeki do wymiany napewno
a przednie tarcze nowe a klocki juz zaniedlugo do wymiany
aha i mam pytanie czy wtedy mugl sie uklad zapowietrzyc jak mialem odpalone auto to jak dotknalem ta wlasnie rurke co wyzej napisalem to sie urwala ale spowrotem wlorzylem i podjechalem delikatnie do garazu i wtedy ja wymienilem a bylo to miesiac temu i czy wtedy mugl sie uklad zapowietrzyc jak urwala sie cala ta rurka i dostala sie powietrze??
i tak tylne hamulce mam juz na wykonczeniu bebny i szczeki do wymiany napewno
a przednie tarcze nowe a klocki juz zaniedlugo do wymiany
aha i mam pytanie czy wtedy mugl sie uklad zapowietrzyc jak mialem odpalone auto to jak dotknalem ta wlasnie rurke co wyzej napisalem to sie urwala ale spowrotem wlorzylem i podjechalem delikatnie do garazu i wtedy ja wymienilem a bylo to miesiac temu i czy wtedy mugl sie uklad zapowietrzyc jak urwala sie cala ta rurka i dostala sie powietrze??
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie mogl sie zapowietrzyc w etn sposobmajekMK2 pisze:aha i mam pytanie czy wtedy mugl sie uklad zapowietrzyc jak mialem odpalone auto to jak dotknalem ta wlasnie rurke co wyzej napisalem to sie urwala ale spowrotem wlorzylem i podjechalem delikatnie do garazu i wtedy ja wymienilem a bylo to miesiac temu i czy wtedy mugl sie uklad zapowietrzyc jak urwala sie cala ta rurka i dostala sie powietrze??
nie ingerowales w uklad hamulcowy wiec nic sie nie moglo stac
ja terz tak mam, jak odpowietrze hamulce to mam zyletki przez 3-4 dni, a pozniej miekki, no ale u mnie hamuje ok, zauwazylem ze im szybciej jade tym wyzej lapie hamulec i jest twardszy , a jak wolno jade to juz tak kolorowo nie jest , podejrzewalem servo , ale dziala poprawnie według tego co tu pisza na forum jak go sprawdzic, nieszczelnosci tez nigdzie nie mam,
aaa tak dla potomnosci to odpowietrzamy na wylaczonym silniku od kola najdalej oddalonego od pompy ,czyli np prawy tył , lewy przód, lewy tył , prawy przód
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
sam sobie odpowiedziałes na zadane pytanie zmien tarcze i klocki doprowadz całą hamownie do porzadku pedal sie podniesie bedzie twardy a hamulce ostre jak brzytwa
Miałem taki objaw w SIENIE jak wymieniłem tarcze i klocki z przodu to czubkiem buta trzeba było hamować taka hamownia była jak nówka
Miałem taki objaw w SIENIE jak wymieniłem tarcze i klocki z przodu to czubkiem buta trzeba było hamować taka hamownia była jak nówka
Ostatnio zmieniony czw lip 03, 2008 15:24 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
najgorsze jest to ze ja mam nowki tarcze ( wentyle ), nowki klocki no ale tylko bebny nie sa nowe i po odpowietrzaniu jest przez kilka dni tak ze plomby wyrywa z zebów podczas hamowania , no a pozniej ciepłe kluchy , jeszcze mnie wkurzaja te blaszki na klockach , kuzwa niedawno wymienialem je i znowy dzwonia! i jeszcze mi cos piszczy jak jade po nierownosciach , a taka irytacja i jazda w miescie ciemnym autem to bomba z opoznionym zapłonem
ja podejrzewam u siebie pompe , albo gdzies koło korektora moze łapie powietrze .albo pompa przepuszcza na sekcjach
ja podejrzewam u siebie pompe , albo gdzies koło korektora moze łapie powietrze .albo pompa przepuszcza na sekcjach
guti, w twoim przypadku zostaje tylko droga eliminacji słabych ogniw- pompa do wymiany, przewody ,oblukanie całego układu
Kiedys miałem taki przypadek ze przewod hamulcowy został zagnieciony podłozonym lewarkiem i tam mikro pekniecie nastapiło -sączyło sie deczko tak jak by łepek od szpilki.Było to w nissanie sunny.Odpowietrzanie starczało na tydzien podem hamulce słabły i tak w kółko.Nie wiem jak ci pomoc
majekMK2, ty tu punktów nie rozdawaj tylko do dzieła hamulce to bezpieczeństwo
Kiedys miałem taki przypadek ze przewod hamulcowy został zagnieciony podłozonym lewarkiem i tam mikro pekniecie nastapiło -sączyło sie deczko tak jak by łepek od szpilki.Było to w nissanie sunny.Odpowietrzanie starczało na tydzien podem hamulce słabły i tak w kółko.Nie wiem jak ci pomoc
majekMK2, ty tu punktów nie rozdawaj tylko do dzieła hamulce to bezpieczeństwo
Ostatnio zmieniony czw lip 03, 2008 20:26 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.
- majekMK2
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
a wiesz punkciki musza byc bo pomogliscie mi
powiem tak sprawdzalem wszystko i jest ok hamulce sa igla obroty normalnie spadaja jak powinny a nie podnosza sie jak naciskam hamulec wiec tak jak to przepatrzylem to serwo chyba pada powoli jeszcze jutro przepatrze dokladnie jedna rurke podcisnieniowa
powiem tak sprawdzalem wszystko i jest ok hamulce sa igla obroty normalnie spadaja jak powinny a nie podnosza sie jak naciskam hamulec wiec tak jak to przepatrzylem to serwo chyba pada powoli jeszcze jutro przepatrze dokladnie jedna rurke podcisnieniowa
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
u mnie byc moze tez serwo, bo cylinderki nowe, okladziny nowe, klocki tarcze tez i teraz sobie przypomnialem ze wymienialem kiedys pompe, na inna , wprawdzie uzywana , ale objawy były takie same , a chyba ciezko trafic na dwie takie same pompy nie ? a serwa jeszcze nie ruszalem, moze to bedzie to , jak nacisne przy odlapaniu na hamulec to pedał wpada, czyli niby dziala , ale te auta to sa zagadki jezdzace wiec wcale bym sie nie dziwił jakby ono niedomagało
- andrew.zbyrko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam
podepne się pod temat, wymianiłem klocki płyn odpowietrzyłem i pedał hamulca wchodzi w podloge powoli, a w pompie słychać strzelanie przy nacisnieciu hamulca przy wylaczonym silniku, Czy to bedzie pompa??
aha jak wymienialem plyn to stary calkowicie sppuscilem tak ze sie uklad zapowietrzyl
Prosze o pomoc
podepne się pod temat, wymianiłem klocki płyn odpowietrzyłem i pedał hamulca wchodzi w podloge powoli, a w pompie słychać strzelanie przy nacisnieciu hamulca przy wylaczonym silniku, Czy to bedzie pompa??
aha jak wymienialem plyn to stary calkowicie sppuscilem tak ze sie uklad zapowietrzyl
Prosze o pomoc
topbrakes.pl
Hamulce na ulicę i do Sportu: klocki hamulcowe, tarcze hamulcowe, przewody w stalowym oplocie
Hamulce na ulicę i do Sportu: klocki hamulcowe, tarcze hamulcowe, przewody w stalowym oplocie