Wahania ogrotów na przy niskich obrotach w VW Golf III 1.6
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wahania ogrotów na przy niskich obrotach w VW Golf III 1.6
Podobne temat znajduje sie juz na formu ale to nie dokładnie o to chodzi.
W moim aucie (VW Golf III 1.6 AEE) na wolnych obrotach (podczas postoju) wystepuja wahania obrotow. Standardowo przy rozgrzanym silniku powinno byc ok 800 obr/min a tymczasem spadaja do 400 na ulamek sekundy po czym wracaja do normalnej wartosci i tak prawie przez caly czas. Przy zimnym silniku nie zauwazylem az tak duzych wahań ale mniejsze rowniez wystepuja. To strasznie irytujaca wada bo momentami wydaje sie ze auto zaraz zdasnie. Ponadto strasznie czesie kierownica podczas spadkow.
Czy ktos ma pomysl co to moze byc?
W moim aucie (VW Golf III 1.6 AEE) na wolnych obrotach (podczas postoju) wystepuja wahania obrotow. Standardowo przy rozgrzanym silniku powinno byc ok 800 obr/min a tymczasem spadaja do 400 na ulamek sekundy po czym wracaja do normalnej wartosci i tak prawie przez caly czas. Przy zimnym silniku nie zauwazylem az tak duzych wahań ale mniejsze rowniez wystepuja. To strasznie irytujaca wada bo momentami wydaje sie ze auto zaraz zdasnie. Ponadto strasznie czesie kierownica podczas spadkow.
Czy ktos ma pomysl co to moze byc?
- ultradźwięk
- Ma gadane
- Kontakt:
- DamianCU
- Gadatliwa bestia
Jezeli zaczelo sie to po zalozeniu instalacji gazowej to przeczysc przepustnice i zresetuj kompa bo czesto sie to zdarza.
Każdy jest Kimś [VW]
Pozdrawiam DamianCU
GTI: viewtopic.php?f=88&t=346397" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam DamianCU
- DamianCU
- Gadatliwa bestia
To moze byc sonda ale to nie jest pewne. Przeczysc przepustnice tylko nie do polysku
Każdy jest Kimś [VW]
Pozdrawiam DamianCU
Pozdrawiam DamianCU
- blackwhite
- Użytkownik
- Kontakt:
Miałem ten sam problem u mnie a mam ten sam silnik.
Pojechałem do elektromechanika i wyczyścił mi przepustnice i silnik krokowy i pomogło.Na początku w prawdzie przez jakieś 100 km obroty się wachały, ale dlatego, że przepustnica musiała się ułożyć po przeczyszczeniu.
PS:Mój standardowo ma 600 rpm na biegu jałowym i tak ma ustawione w kompie.
Pojechałem do elektromechanika i wyczyścił mi przepustnice i silnik krokowy i pomogło.Na początku w prawdzie przez jakieś 100 km obroty się wachały, ale dlatego, że przepustnica musiała się ułożyć po przeczyszczeniu.
PS:Mój standardowo ma 600 rpm na biegu jałowym i tak ma ustawione w kompie.
Black
Zrobilem czyszczenie przepustnicy i dodatkowo silnika krokowego. Niestety nie pomoglo . Nawet po przejechaniu 200 km po tej operacji wahania obrotow wystepuja nadal.
Dodam ze przepustnica zadoptowala sie zupelnie poprawinie i podpiety komputer nie pokazuje zadnych bledow
Mechanik u ktorego to robilem sprawdzal sonde lampda (jakos mierzyl miernikiem i odpinal) i stwierdzil ze sonda dziala poprawnie. Nie mam pomyslow co z tym dalej robic . Mimo wszystko DZIEKUJE wszystkim za probe pomocy.
Pozdrawiam
Dodam ze przepustnica zadoptowala sie zupelnie poprawinie i podpiety komputer nie pokazuje zadnych bledow
Mechanik u ktorego to robilem sprawdzal sonde lampda (jakos mierzyl miernikiem i odpinal) i stwierdzil ze sonda dziala poprawnie. Nie mam pomyslow co z tym dalej robic . Mimo wszystko DZIEKUJE wszystkim za probe pomocy.
Pozdrawiam
mam problem podczas jazdy gasnie mi samochod a obrotomierz i wszystkie przekazniki skacza jak szalone i nie moge go ponownie zapalic dopiero po kilkakrotnym zapalaniu udaje mi sie to i niemoge dojsc do tego o co chodzi to jest golf 3 niech ktos pomoze manio2@poczta.onet.pl