Jaki olej i ile do skrzyni ERF

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
GoF
Ma gadane
Ma gadane

Jaki olej i ile do skrzyni ERF

Post autor: GoF » pn cze 09, 2008 11:26

Witam

Jaki olej można lać do skrzyni ERF? i ile go tam wchodzi?
Na forum jest co prawda kilka podobnych tematów i pewnie będzie to olej 75W-90 GL4 np:
Mobil Mobilube 1 SHC 75W-90 - pewnie ten kupie
Valvoline DuraBlend Gear Oil 75W-90
Castrol TAF-X 75W90

ale zbiło mnie z tropu to ze w ASO jak zapytałem o cene oleju dla skrzyni 6 biegowej dla TDI ASZ (jest ich chyba 5 rodzajów) to mnie gość zapytał o oznaczenie skrzyni bo to ma jakieś znaczenie :crazy:
Podobno wchodzi go tam 2,3litra ale ktoś w praktyce sprawdził na skrzyni 6 biegowej ile wlazło tam oleju w praktyce?

Troche nie na temat ale w koncu zakładam temat to pytam :helm:
Ostatnio słychać dziwny dźwięk (cos jak szum) z chyba skrzyni jak zapnę 5 lub 6 bieg a na biegach 1 do 4 cisza i chyba wcześniej tego nie było... czy może powodować to za mała ilosc oleju w skrzyni? czy skrzynia sie konczy?

Awatar użytkownika
blackwhite
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: blackwhite » pn cze 09, 2008 11:31

Skrzynie są bezobsługowe i jeśli jest tam mało oleju to musi by tego jakaś przyczyna - jakiś wyciek.Generalnie nie powinno się dolewac oleju do skrzyni manualnej.

Black

Awatar użytkownika
GoF
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: GoF » pn cze 09, 2008 12:00

Zgadzam sie z tym dlatego pytam co może być powodem ze słychać skrzynie na 5 i 6 biegu i czy moze to byc spowodowane mala iloscia oleju? Może w skrzyni jest olej a problem jest z czyms innym, podjade do mechanika w tym tyg to sie upewnię cos tam w skrzyni pływa.
Nie powinno sie dolewać oleju do skrzyni ale jak skrzynia chodzi na sucho to powiedział bym ze dolewka oleju jest mocno wskazana :bajer:

Awatar użytkownika
blackwhite
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: blackwhite » pn cze 09, 2008 12:09

Wtedy wskazane jest wymienić cały olej, a nie dolać :)

Black

Awatar użytkownika
GoF
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: GoF » pn cze 09, 2008 15:44

Też sie zgodzę ale to nie jest odpowiedz na moje pytanie;) Nie mam zamiaru dolewać tylko jak sie okaże ze nie ma oleju czy jest go za mało to chciał bym wiedzieć co kupić i wlać (spuszczając stary olej)

Czy ktoś wie co z tym olejem i co może być przyczyną że słychać coś ze skrzyni? Wole się upewnić na forum zanim mi mechanik zacznie wciskać kit żeby lepiej zmienić samochód;)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”